”On mun kohtalo nyrkkeillä”, Eva Wahlström sanoo Maria Veitolalle. Kuva: MTV3
”On mun kohtalo nyrkkeillä”, Eva Wahlström sanoo Maria Veitolalle. Kuva: MTV3

Yhteisen peiton alla toimittaja Maria Veitola kyselee nyrkkeilijä Eva Wahlströmilta, millaista on käydä lähellä kuolemaa. 

Pienet tissit ja iso perse. Keskiviikon Yökylässä Maria Veitola -jaksossa nyrkkeilijä Eva Wahlström kertoo kommenteista ja ennakkoluuloista, joihin hän on törmännyt urallaan. Kun Veitola kyläilee Evan ja tämän puolison Niklas Räsäsen kotona Espoossa, nyrkkeilijäparin arki pyörii pyhän kolmikon, treenin, levon ja syömisen, ympärillä.

Perheeseen kuuluvat myös Evan ja Niklaksen pojat, mutta lapset eivät esiinny ohjelmassa. Kun Maria Veitola kysyy, aikooko pari hankkia vielä yhteisenkin lapsen, kumpikin pudistelee.

– Meillä molemmilla on urat ja ollaan aika laiskoja, Eva nauraa.

Maria Veitola (kesk.) vierailee Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen luona. Kuva: MTV3
Maria Veitola (kesk.) vierailee Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen luona. Kuva: MTV3

Suru pojasta

Eva tunnetaan leveästä hymystään ja rehevästä naurustaan, joiden takaa Maria Veitola etsii herkempää puolta. Lähimmäs päästään, kun Eva kertoo, millaista oli käydä lähellä kuolemaa juhannuksena 2012. Nyrkkeilijän kunto romahti, ja häneltä löydettiin neljä veritulppaa: molemmista keuhkoista, munuaisista sekä jalasta.

– Kysyin, voinksmä vielä nyrkkeillä. Ne sanoivat, että ensin täytyy katsoa, jäätsä henkiin, Eva muistelee diagnoosin paljastumista sairaalassa.

– Tuli huijattu olo. Ihan kuin olis luvattu enemmän kuin sain.

”Päällimmäisenä oli suru pojasta, se kasvaisi ilman äitiä.”

Evaa hoidettiin sairaalassa kaksi viikkoa. Mielessä kävi synkkiä ajatuksia, millaista olisi, jos hän ei selviäisi.

– Aloin nähdä juttuja, mitä äiti kertoisi mun pojalle. Että millainen sun äiti oli, Eva sanoo Maria Veitolalle.

– Päällimmäisenä oli suru pojasta, se kasvaisi ilman äitiä. Ja sit se, miten vastuuton mä oon, kun oon pienen pojan äiti ja saan itteni tohon kuntoon.

Elämä hukkaan?

Ohjelmassa Eva kertoo, miten sairastuminen herätti ajatuksen, että pelkästään nyrkkeillessä elämä menisi hukkaan. Toivuttuaan Eva alkoi opiskella toista uraa huonekalusuunnittelijana ja muutti treenaamistaan niin, ettei harjoittelu ole vain itsen rääkkäämistä.

– Mietin, että mulla oli elämä edessä ja yhtäkkiä se vietiin nenän edestä. Että mä en koskaan tehnytkään mitään muuta, tyhmä muija, menit vähän hukkaan, Eva sanoo ohjelmassa.

– Nyt olen kiitollinen kokemuksesta, arvostan elämää paljon enemmän.

Yökylässä Maria Veitola MTV3 KE 22.3. klo 21.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00