Nähtäväksi jää, pärjääkö Satin Cirkus -bändi ennakkosuosikki Pertti Kurikan Nimipäiville.
Nähtäväksi jää, pärjääkö Satin Cirkus -bändi ennakkosuosikki Pertti Kurikan Nimipäiville.

Karsinnoissa ei nähdä tuomareita lainkaan.

Euroviisuedustajan etsiminen alkaa nyt toden teolla, eli vuorossa on UMK:n ensimmäinen karsinta. Karsintoja on kaikkiaan kolme, ja jokaisessa on mukana kuusi biisiä. Niistä kolme menee suoraan finaaliin ja kolme putoaa kisasta.

Ensimmäisessä karsinnassa ovat mukana: 1. Hans On The Bass: Loveshine, 2. Vilikasper Kanth: Äänenkantamattomiin, 3. Norlan El Misionario: No Voy Al llolar Por Ti, 4. Pertti Kurikan Nimipäivät: Aina mun pitää, 5. Pihka ja myrsky: Sydän ei nuku ja 6. Satin Circus: Crossroads.

Tänä vuonna karsinnoissa ei ole lainkaan tuomareita, vaan kisa ratkeaa yleisöäänillä. Siksi peli näyttää jo etukäteen aika selvältä: punk-bändi Pertti Kurikan Nimipäivät –joka on tuttu dokumentista Kovasikajuttu –on nimittäin ehtinyt kerätä taakseen pienimuotoisen kansanliikkeen. Fanaattiset viisufanit bändi sen sijaan jakaa jyrkästi kahtia. Osa olisi valmis lähettämään PKN:n kisoihin suvaitsevaisuuden ja positiivisen kohun nimissä, osa taas vihaa biisiä.

Musiikillisesti monien suosikki on kisan toinen suuri voittajasuosikki Satin Circusin Crossroads. Tässä ensimmäisessä karsinnassa saattaa siis olla mukana kisan kaksi kärkikappaletta, jotka myös menevät finaaliin. Kolmannen paikan vienee leppoisan aurinkoinen Hans On The Bassin Loveshine. Karsinnan erikoisuus on kuubalainen Norlan El Misionario, joka veisi Suomen euroviisuedustajaksi espanjankielistä rappia.

Uuden musiikin kilpailu, TV2 klo 21.00

Lue lisää:

UMK:n uusi juontaja Rakel Liekki: ”Olen jäätävä viisufani”

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: