Miia, 32, ja Olli, 29, ovat innoissaan toisistaan heti ensinäkemältä. Mia on ollut sinkkuna 6 vuotta ja Olli 5,5 vuotta. Kuvat: AVA
Miia, 32, ja Olli, 29, ovat innoissaan toisistaan heti ensinäkemältä. Mia on ollut sinkkuna 6 vuotta ja Olli 5,5 vuotta. Kuvat: AVA

Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit näkevät illan jaksossa toisensa ensimmäistä kertaa ja viettävät hääyötä hotellissa.

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa vietetään Miian ja Ollin häitä. Pariskunta näkee toisensa häissä ensimmäistä kertaa.

Ohjelman idea perustuu siihen, että asiantuntijat ovat valinneet kolme toisilleen sopivaa paria, jotka menevät naimisiin tietämättä toisistaan ennalta mitään.

Kaikki parit – Miia ja Olli, Viola ja Esa sekä Pia ja Jussi – ovat luonnollisesti hermostuneita ennen häitä.

– Nyt alkaa tuntua siltä, että mä en hengitä. Tää on kauheeta, mitä jos se ei tykkää musta, Miia huokailee ennen h-hetkeä.

Jokaisen parin häät vietetään Suomenlinnassa, ja paikalla on hääparien sukulaisia. Alttarilla ei nähdä varsinaisia yllätyksiä, sillä kaikki sanovat tahdon.

Miia ja Olli fiiliksissä toisistaan

Eniten kemiaa tuntuu olevan Miian ja Ollin välillä. Alttarilla Olli yllättää Miaan suudelmalla, kun tämä pohtii, mitä vihkimisen jälkeen tapahtuu.

Molemmat kertovat naimisiinmenon jälkeen kameroille, että olivat mielissään nähdessään toisensa. Vihkitilaisuuden jälkeen pareista otetaan hääkuvia, ja he viettävät juhlia Suomenlinnan ruutikellarissa.

Olli ja Miia kertovat myöhemmin jaksossa, että he tunsivat välillään kipinää jo siinä vaiheessa, kun heistä otettiin hääkuvia. Pari innostuu jopa suutelemaan kiihkeästi useasti jakson aikana niin tv-kameroiden kuin sukulaistenkin edessä.

– Jollain tavalla Ollin kanssa tuntuu melko luonnolliselta. En olisi uskonut, Miia sanoo.

– Tästä se lähtee, on hyvä fiilis. Kyllä me ollaan onnellisia, Olli kertoo.

Häiden jälkeen parit lähtevät viettämään hääyötä hotelliin. Siellä Viola ja Esa sekä Pia ja Jussi keskittyvät nautiskelemaan samppanjaa, mutta Olli ja Miia ovat kiinnostuneimpia toisistaan kuin kuohuvasta. He hyppäävät heti sängylle ja innostuvat sielläkin kiihkeisiin suudelmiin.


Viola, 27, ja Esa, 29, tulevat myös hyvin juttuun, kun tapaavat alttarilla. Esa kehuu Violaa kauneimmaksi morsiameksi, jonka on ikinä nähnyt.


Kolmesta parista varautuneimmin toisiinsa suhtautuvat Piia, 37, ja Jussi, 33.

Seuraavissa jaksoissa nähdään, miten parien häämatkat ja viiden viikon yhteiselo sujuvat. Sen jälkeen parit voivat päättää, haluavatko he jatkaa avioliittoa. Kaikki menevät naimisiin oikeasti.

Ensitreffit alttarilla AVAlla tiistaisin klo 21.

Lue myös:

Onko tässä mitään järkeä? Uudessa sarjassa avioidutaan ensitreffeillä

Elämää järjestetyssä avioliitossa: ”Häissäni olin innoissani, mutta peloissani”

Muovia on arvioitu päätyvän maailman meriin vuosittain noin kahdeksan miljoonaa tonnia, siis 15 tonnia minuutissa. Per Olav Alvestad tapaa kolmiosaisessa uutuussarjassa ihmisiä, jotka etsivät ratkaisua tähän nopeasti kasvavaan ympäristöongelmaan.

IS TV-LEHTI:  Iskeekö toisinaan uutisia seuratessa epätoivo siitä, että maailma on pilalla eikä paluuta enää ole? Saasteet, sodat, ahneus ja laiskuus vaikuttaisivat olevan sukupolvesta toiseen uusiutuvia luonnonvaroja, joille ei mahdeta mitään – niinkö?

Onneksi norjalainen tiedesarja on selvittänyt maailman parantamisen reseptin meidän puolestamme ja nostanut sen vielä otsikkoon: Tieto ja tahto (Viten og vilje). Tottahan se on – maailman tai edes oman elinympäristön ja elämänlaadun parantamiseen on oltava kylliksi tietämystä ja ennen kaikkea tahtoa.

Muista norjalaisista tiedeohjelmista (Älä kokeile tätä kotona, Kun kemiat kohtaavat, Schrödingerin kissa) tuttu juontaja Per Olav Alvestad pureutuu sarjassaan nykyihmistä vaivaaviin ongelmiin, ja etsii niihin myös ratkaisuja.

Avausjaksossa esimerkkiä näyttää joukko Norjan Hoddevikin rannat täyttävään muoviroskaan kyllästyneitä surffareita. He ovat perustaneet Nordic Ocean Watch -ympäristöjärjestön, jonka tehtäviin kuuluu rannan päivittäinen siivoaminen. Varaston jätesäkkivuoret ja puhdas ranta osoittavat, että pienilläkin teoilla on merkitystä.

Muovia on arvioitu päätyvän maailman meriin vuosittain noin kahdeksan miljoonaa tonnia, siis 15 tonnia minuutissa. Se on niin valtava määrä, että talkoisiin tarvitaan muitakin kuin muutama reipashenkinen surffari. Ohjelmassa tavataankin muovijätteenkeräyksen supertähdeksi tituleerattu Boyan Slat.

Parikymppinen hollantilaisnuorukainen on kehittänyt kelluviin puomeihin perustuvan tekniikan, jolla valtamerien kolossaaliset muovijätelautat pitäisi saada kerättyä talteen muutamassa vuodessa.

Sarjassa ongelmat puretaan ymmärrettäviksi, ja sen jälkeen tartutaan toimeen.

Kaikkein keskeisintä muovijäteongelman ratkaisemisen kannalta on kuitenkin vaikuttaa roskaketjun alkupäähän. Me tavalliset kuluttajat vaikutamme ostopäätöksillämme ja kierrätystottumuksillamme luontoon päätyvän jätteen määrään.

Asennemuutos ei tapahdu hetkessä, mutta onneksi tätäkin puolta on jo mietitty. Alvestad esittelee hollantilaisen kokeilun, jossa muovin käyttöä vähentämällä ja kierrättämällä kuluttajat saavat alennusta paikallisilta yrityksiltä.

Sarjassa ongelmat puretaan ymmärrettäviksi, ja sen jälkeen tartutaan toimeen. Samaa reseptiä voidaan soveltaa niin muovijätteeseen, kuin sarjan myöhemmissä jaksoissa askarruttaviin istumisen ja yötyön terveyshaittoihin.

Jos Tieto ja tahto onnistuu valamaan uskoa muoviongelman ratkaisemiseen, voi lauantain Femin uusinta Jätämme jäähyväiset: Albatrossi olla silti kova pala katsoa. Se maalaa karua kuvaa tulevaisuudesta, jossa nykymenolla vuonna 2050 maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa ja jossa albatrossit ovat kuolleet sukupuuttoon.

 Tieto ja tahto, Yle Teema & Fem klo 19.00

Näyttelijä Colman Domingo esittää Fear the Walking Dead -sarjassa Victor Strandia, joka liittyi zombijahtiin sarjan toisella kaudella.

IS TV-LEHTI: Apokalyptinen Fear the Walking Dead -kauhusarja oli jotakin aivan uutta 48-vuotiaalle Colman Domingolle, joka on henkeen ja vereen teatterinäyttelijä.

–Sanon aina kyllä uusille asioille. Käsivarteeni on tatuoitu sana yes, mies kertoo Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Domingo esittelee käsivarttaan, jossa näkyy kyseinen tatuointi.

Domingon laajassa ansioluettelossa lukee lisäksi nimikkeet Broadway-tähti, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ohjasi myös yhden Fear the Walking Dead -sarjan jakson sen neljännellä kaudella. Meneillään on sarjan neljäs kausi, joten Domingolla on jo kokemusta zombien lahtaamisesta. Mikä on paras tapa tappaa zombi?

– Tärkeintä on tähdätä päähän. Voi käyttää mitä tahansa kättä pidempää, jota on saatavilla, Domingo naurahtaa.

– Hahmoni tärkeimmät aseet ovat kieli ja äly. ”Zombisarja” voi olla myös huono leima sarjallemme, sillä jos raaputtaa pintaa syvemmälle, kyseessä on sarja perheestä ja inhimillisyydestä, Domingo pohtii.

Neljännellä kaudella zombeja vastaan taisteleva porukka saa käyttöönsä myös aseita. Domingo joutui ensimmäistä kertaa harjoittelemaan aseiden käyttöä.

”Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.”

Se oli hänelle vaikeaa.

– Meillä on Amerikassa omat, jakautuneet mielipiteemme aseista, hän sanoo.

Domingo kertoo ajattelevansa, että esimerkiksi maaseudulla ihmisten täytyy saada omistaa aseita puolustaakseen maitaan. Mutta mitkään automaattiaseet yksityishenkilöillä eivät käy järkeen.

– Jokainen järkevä ihminen – jokainen järkevä aseenomistaja myös – sanoisi, että kenelläkään ei voi olla oikeaa tarvetta sellaiselle aseelle. Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.

Hän uskoo, että ihmisellä on oikeus puolustaa itseään.

”Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!”

– Mutta haluaisin ihmisten käyttävän tervettä järkeä! Domingo selittää kiihkeästi.

– Amerikka on perustunut toisen pelolle. Maamme on joutunut taistelemaan eroon orjuudesta, taistelemaan maahanmuuttajien, naisten ja homojen oikeuksien puolesta. Taistelu kaikesta mahdollisesta on hyvin syvällä kansakunnassamme. Lopulta taistelemme siitä, että osaisimme kunnioittaa ja rakastaa toisiamme, Domingo kertoo ja on lähellä purskahtaa itkuun.

Hän kuivaa silmänurkkiaan.

– Olen pahoillani, tämä on vain niin henkilökohtaista. Rakkauden tiellä on aina pelkoa. Pelkoa toisen elämänvalinnoista – miksi ne vaivaamat muita ihmisiä niin paljon?

Sitten tunteikas näyttelijä purskahtaa nauramaan.

– Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!

Fear the Walking Dead, kauden 4 jälkimmäinen puolisko on nyt nähtävillä HBO Nordic -maksukanavalla.