Viola, Miia ja Pia tapaavat myös toisensa illan jaksossa. Kuva: AVA
Viola, Miia ja Pia tapaavat myös toisensa illan jaksossa. Kuva: AVA

Tänään nähtävässä erikoisjaksossa paljastetaan, mitä pareille kuuluu nyt.

Ensitreffit alttarilla -sarjan Mitä heille kuuluu nyt -erikoisjaksossa nähdään tänään, mitä Miialle ja Ollille, Violalle ja Esalle sekä Pialle ja Jussille kuuluu nyt, kuusi kuukautta sarjan kuvausten jälkeen.

Sarjan miehistä Esa ja Jussi ovat muuttuneet ulkoisestikin. Esa on kasvattanut itselleen parran ja Jussin olemus on hoikistunut huomattavasti.

Yhteen jääneillä pareilla eli Miialla ja Ollilla sekä Violalla ja Esalla näyttää pyyhkivän hyvin.

– Jos ajattelee vuoden taakse, niin elämäni on muuttunut ihan älyttömän paljon. Olen naimisissa upean ihmisen kanssa, Miia sanoo.

Yhteiselon myötä Miia on huomannut Ollissa parasta olevan se, että Olli on huomaavainen, kuuntelevainen ja hän tekee kaikkensa, jotta Miialla olisi hyvä olla.

Olli puolestaan on iloinen siitä, että hänen vaimonsa on ystävällinen, iloinen ja rehellinen ihminen, jolla on hyvä huumorintaju.

Miia huomauttaakin, että toisin kuin ohjelman perusteella jotkut voisivat luulla, he nauravat ja hassuttelevat yhdessä paljon.

– Ei ole niin, että mä vain nipotan jostain oliiviöljystä ja Olli on, että: minä olen eri mieltä, Miia sanoo viitaten oliiviöljy-väittelyyn, jonka pari kävi eräässä jaksossa.

Myös Pia uskoo, että jotkut katsojat tekivät ohjelman perusteella hänestä ja Jussista vääriä johtopäätöksiä. Pian mukaan monet tulkitsivat nähdessään Pian ja Jussin alttarilla, että he eivät olisi miellyttäneet toisiaan ulkoisesti tai että he olisivat aivan eri tyylisiä.

– Se ei näyttäytynyt meille niin.

Pian mukaan se, mitä katsojat näkivät ohjelmassa, oli lopulta todella pieni väläys siitä, mitä kesän aikana tapahtui.

Violan ja Esan tunteet ovat vain voimistuneet entisestään kuvausten jälkeen.

– Musta tuntuu, että olen Esan kanssa oppinut luottamaan rakastumiseen ja rakkauteen, Viola sanoo.

Ensitreffit alttarilla – Mitä heille kuuluu nyt, AVA, klo 20.00

Lue myös:

Ensitreffit alttarilla -Miia: Näin meillä menee Ollin kanssa nyt

Ensitreffit alttarilla -Pia hymyilee tuoreessa yhteiskuvassa ex-miehensä kanssa

Iloisia uutisia Ensitreffit alttarilla -faneille

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00