Jussi ja Pia eivät ole täysin samalla aaltopituudella. Se on Jussille suurempi ongelma kuin Pialle. Kuva: Ava
Jussi ja Pia eivät ole täysin samalla aaltopituudella. Se on Jussille suurempi ongelma kuin Pialle. Kuva: Ava

Seuraavassa Ensitreffit alttarilla -jaksossa Jussi vaikuttaa luopuneen toivosta.

Seuraavassa Ensitreffit alttarilla -jaksossa kuukauden naimisissa olleet Jussi ja Pia käyvät hääpaikallaan Suomenlinnssa, Helsinki-pyörässä ja kaiverruttamassa vihkisormuksensa. Jussi ei kuitenkaan tunnut innostuvan mistään.

Pia yrittää kysellä Jussilta, mitä he kaiverruttaisivat sormuksiinsa.

– En mä tiedä, mitä niihin yleensä kaiverretaan? Mä en muista enää, toista kertaa naimisissa oleva Jussi sanoo.

– Ainiin, sulla on kokemusta, Pia vastaa.

– Joo, vanhat on viety kaniin ja juotu jo aikoja sitten, Jussi muistelee.

Molemmat myöntävät, että heidän väliltään puuttuu jotain. Pia elättelee silti toiveita, että ajan kuluessa tunteet voisivat syventyä. Hän on myös miettinyt, tarvitseeko parisuhteessa välttämättä olla kemiatasolla ”sitä jotain” vai riittäisikö, että mies on hyvä ja kunnollinen.

– Mä pelkään, että me jotenkin hukataan tää mahdollisuus, mikä tässä on. Ettei tehdä sen eteen tarpeeksi, Pia miettii kameralle.

Jussi taas pohtii parin olevan vedenjakajapisteessä.

– Totta kai toivon, että tulis se tunne, että haluis olla toisen kaa. Mutta kun sitä ei ole tullut, niin ei voi pakottaa. Ei riitä, että on ihan kivaa.

– Se kiinnostus oli alussa todella korkealla. Ei siinä jalat mennyt alta kummaltakaan, mutta oli superkiinnostunut toisesta. Musta tuntuu, että se kiinnostus on laskenut. Se on vähän huono merkki, Jussi kertoo vakavana kameralla.

Ensitreffit alttarilla tiistaisin Avalla klo 21.00.

Lue myös:

Ensitreffit alttarilla -Miia ottaa etäisyyttä Olliin – loppuuko ”löysässä hirressä” roikkuminen?

Kaikki ohjelmaan liittyvät jutut löydät täältä.

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: