Violan ja Esan suhde on ollut mutkattomin Ensitreffit alttarilla -pareista. Kuva: Ava
Violan ja Esan suhde on ollut mutkattomin Ensitreffit alttarilla -pareista. Kuva: Ava

Esa ja Viola ovat ottamassa suurta askelta kuukauden yhteiselon jälkeen.

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa Esa ja Viola suunnittelevat yhteistä tulevaisuuttaan tosissaan. Pari käy asuntonäytöissä ja harkitsee yhteisen asunnon ostamista.

Esa kertoo maksavansa asunnostaan vuokraa 700 ja Viola 535 euroa, ja Esa miettii, että olisi paljon järkevämpää asua omistusasunnossa. Molemmat ihastuvat 46-neliöiseen kaksioon.

– Kyllä mä näen meidät asumassa tossa yhdessä. Näkisin itseni laittamassa aamupalaa sulle siinä baaritiskillä, Esa miettii jaksossa asuntonäytön jälkeen.

– Oho! No jos se kuuluu tähän, mennään heti tekemään kaupat, Viola sanoo.

Molemmat miettivät jaksossa, miten ihmeellinen kesä heillä on ollut. Violasta tuntuu, että hän olisi tuntenut Esan paljon pidempään kuin reilun kuukauden.

– Musta on tuntunut hirveän luonnolliselta asua yhdessä. Tuntuisi hassulta, ettei se jatkuisi, Esa sanoo.

Molemmat vaikuttavat hyvin ihastuneilta, eikä heillä ole ollut muiden parien tavoin ongelmia. Esa kuitenkin ymmärtää, että suhde on vasta alussa.

– Varmasti on paljon sellaista, mitä ei oo toisessa ehtinyt tuntemaan, ja näitä asioita varmasti nousee vielä esiin. Kaikki on uutta ja ihanaa tässä vaiheessa. Ja kun on korviaan myöten ihastunut, niin ei nääkään kaikkea.

Viikon päästä esitettävässä jaksossa kaikki parit joutuvat tekemään päätöksen, jatkavatko he yhdessä vai eroavatko.

Lue myös:

Ensitreffit alttarilla -pari luopui sormuksistaan: ”Ei vaan tunnu, että olisimme aviopari”

Iloisia uutisia Ensitreffit alttarille -faneille

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: