Ensitreffit-jaksossa Jussi ja Olli joutuvat jättämään kotikaupunkinsa. Yhden parin muutto viivästyy.

Illan Ensitreffit alttarilla -jaksossa kolme vasta-avioitunutta paria muuttaa yhteen. Olli muuttaa Jyväskylästä Helsinkiin, mutta ei kuitenkaan Miian luo. Pari muuttaa täysin uuteen asuntoon, koska Miian oma koti on liian pieni ja hänellä on kämppis. Molemmat ovat innoissaan uudesta asunnosta, jossa on paljon mukavuuksia.

– Toivon, että yhteenmuutto selkiyttää omia ajatuksia, Olli miettii jaksossa.

Aiemmassa jaksossa Olli kertoi, ettei ole varma, onko kiinnostunut Miiasta. Tämä sai Miian perääntymään, koska hän itse tiesi jo häämatkalla olevansa ihastunut.

Illan jaksossa Miia sanoo pelkäävänsä, että nopea tahti pilaa suhteen. Hän kuitenkin yrittää ymmärtää Ollia, ettei tämän ajatuksenkulku ole yhtä nopeaa kuin hänellä itsellään.

– Se pelottaa, että miten tässä käy. Käykö mulle taas samalla lailla, että päädyn löysään hirteen, Miia miettii.

Esa puolestaan joutuu pettymään, kun Violan muutto hänen luokseen viivästyy.

– Täytyy myöntää, että olen vähän pettynyt, ettei muutto vielä toteutunutkaan, koska Viola on ollut kipeänä. Toisaalta erossa olo on ollut hyvä, koska olen huomannut, että mulla on ollut häntä ikävä. Haluaisin uskoa, että myös hänellä on ollut mua ikävä, Esa kertoo jaksossa.

Kun Viola pääsee vihdoin muuttamaan Esan luo, parin kemiat tuntuvat menevän hyvin yksiin. Molemmat kertovat, että heistä tuntuu kuin he olisivat aina tunteneet toisensa.Viola muuttaa koiransa kanssa Esan luo.

Raha-asiat epäilyttävät

Jussi muuttaa Mäntsälästä Pian luo Helsinkiin. Jussia jännittää muuttaa toisen kotiin, mutta hän on tyytyväinen, että Pia vastaa niitä asioita, joita hän ennen ohjelmaa kertoi toivovansa kumppaniltaan.

– Mätsi on ollut ilmeisen hyvä. Pia on tosi iloinen, hän nauraa paljon ja tajuaa mun joitain juttuja. Se tuntuu hyvältä, sillä epäilen aina ihmisiä, jotka eivät naura mun jutuille, Jussi kertoo jaksossa.

Pia sanoo olevansa otettu siitä, miten paljon Jussi huomioi häntä. Hän pitää myös siitä, että Jussilla on omistavat otteet, kun he liikkuvat yhdessä kaupungilla.

Yhteisellä kauppareissulla Jussia alkaa kuitenkin epäilyttää raha-asiat, kun hän huomaa joutuneensa jälleen kerran maksumieheksi.Jussi ja Pia.

Jaksossa kaikki parit käyvät myös psykologi Kari Kiianmaan vastaanotolla puhumassa tunteistaan ja siitä, mitä ajattelevat toisistaan. Pariskunnat asuvat yhdessä viisi viikkoa, minkä jälkeen he päättävät, jatkavatko yhdessä vai hakevatko avioeroa.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin kello 21.00.

Lue myös:

Ensitreffit alttarilla -parit: Ei seksiä hääyönä!

Ensitreffit alttarilla -jaksossa yllätyskäänne: ”Taasko mulle käy näin?”

Ensitreffit alttarilla: Yksi pari innostuu kiihkeisiin suudelmiin jo ensitapaamisellaan

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00