Puutöitä, skumppaa ja toveruutta. Ainakin näitä on luvassa Vain elämää -kauden ensimmäisessä jaksossa. Lauri Tähkän seurana ovat Chisu, Hector, Mikael Gabriel, Anna Puu, Mikko Kuustonen ja Suvi Teräsniska. Kuvat: Nelonen
Puutöitä, skumppaa ja toveruutta. Ainakin näitä on luvassa Vain elämää -kauden ensimmäisessä jaksossa. Lauri Tähkän seurana ovat Chisu, Hector, Mikael Gabriel, Anna Puu, Mikko Kuustonen ja Suvi Teräsniska. Kuvat: Nelonen

Lauri Tähkän Vain elämää -päivästä on julkaistu ensimmäinen videoklippi. Lauri käy ensimmäisessä jaksossa läpi vaikeita vaiheitaan.

Pian se alkaa taas! Vain elämää -ohjelman viides kausi alkaa tänä perjantaina Lauri Tähkän päivällä. Ohjelmaa esittävä Nelonen on julkaissut ensimmäisen videopätkän Laurin päivästä ja kertonut muutamia asioita, mitä jaksossa selviää.

Lauri ja räppäri Mikael Gabriel kertoivat jo kuvausten jälkeen, että he löysivät toisistaan sydänystävät. Myös videolla Mikael Gabriel puhuu kauniisti Laurista.

”Ymmärrän ne taistelut, mitä se on käynyt läpi.”

– Lauri on aika himmee. Siitä huokuu, että se on samanlainen tyyppi kuin minä. Se on herkkä ja kovalla sydämellä vetävä. Jotenkin tajuan sitä jätkää ja ymmärrän ne taistelut, mitä se on käynyt läpi, kun itsellä on ollut vähän samantyyppisiä juttuja, Mikael Gabriel kertoo.

2738570

Käy läpi vaikeita elämänvaiheitaan

Laurin päivänä pääosassa on tietysti musiikki, mutta Laurin on kerrottu käyvän jaksossa avoimesti läpi myös menneisyyttään Elonkerjuun ajoista ja vaikeista elämänvaiheista tähän päivään saakka.

Vuonna 2011 ja 2012 Lauri oli usein otsikoissa hänen ja Elonkerjuu-yhtyeen muiden jäsenten jäätäviin väleihin liittyen. Lauri tuli tunnetuksi bändin keulakuvana, mutta jätti bändin sähköpostiviestillä vuonna 2011 ja aloitti soolouransa. 

Lauri ei tuntenut muita kauden artisteja etukäteen, mutta videon perusteella hän löysi yhteisen sävelen muidenkin kuin Mikael Gabrielin kanssa.

– Ne tunnemyrskyt, mitä on ollut tän päivän aikana... Tuntee sellaisen hyväksynnän – että kuuluu johonkin joukkoon. Sehän on tosi tärkeetä.

Lauri kertoi Me Naisten haastattelussa kesällä, että teki pitkään surutyötä avioeronsa jälkeen. Hän jäi tuolloin kahden tyttärensä yksinhuoltajaksi.

Lue koko juttu täältä: Lauri Tähkä: ”Päätin, että selviän tästä”

Vain elämää alkaa Nelosella 16. syyskuuta kello 20.00.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

 

Vain elämää jaksojärjestys:

Lauri Tähkän päivä 16.9.

Chisun päivä 23.9.

Mikael Gabrielin päivä 30.9.

Hectorin päivä 7.10.

Suvi Teräsniskan päivä 14.10.

Mikko Kuustosen päivä 21.10.

Anna Puun päivä 28.10

Encore-päivä 4.11.

Kaikki biisit -jakso 11.11.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30