Eva Wahlströmillä ja Teemu Selänteellä on eri näkemys siitä, voivatko naiset pärjätä urheilussa. Kuva: Nelonen
Eva Wahlströmillä ja Teemu Selänteellä on eri näkemys siitä, voivatko naiset pärjätä urheilussa. Kuva: Nelonen

Teemu Selänteen sovinistiset vitsit ovat ihmetyttäneet pitkin Supertähdet-kautta, ja viimeisessä jaksossa Eva Wahlström avaa suunsa asiasta.

Kun Supertähdet-ohjelman toinen kausi alkoi, kävi nopeasti selväksi, että ex-jääkiekkoilija Teemu Selänteellä on jokseenkin konservatiiviset käsitykset sukupuolirooleista. Jo kauden alkupuolella hän muun muassa tytötteli ohjelmassa mukana olleita nyrkkeilijä Eva Wahlströmiä ja golfaaja Minea Blomqvistia, huumorin varjolla toki.

Evalle väheksyvä suhtautuminen ei ollut uutta, ja tuntui siksi erityisen ikävältä.

– Se tapa, miten Teemu alkupäivinä toi asian esille, meni ihon alle. Olen naisnyrkkeilijänä kohdannut niin paljon paskaa ja käynyt läpi tosi ikäviä juttuja, koska on ollut pakko todistaa paikkansa, Eva sanoo viimeisessä jaksossa.

”Mun mielestä vaan miehillä ja naisilla pitää olla vähän eri asioita.”

Hän ja Minea suhtautuivat sovinistiseen läppään ihailtavalla kärsivällisyydellä. 

– Meillä oli koko ajan pientä, positiivista vääntöä, koska Teemu oli kuin isoveli, joka kiusaa pikkusiskoa. Teemu tökki juuri sellaisissa asioissa, jotka ärsyttävät minua, Eva kertoi ohjelman alkaessa.

– Teemu on sillä tavalla vähän sovinisti, että sen mielestä naiset eivät voi pärjätä urheilussa. 

”En ole sovinisti”

Sunnuntaina esitettävässä jaksossa Eva vastaa suorasanaisesti, kun Teemu kysyy, onko Evan käsitys jostakusta mukanaolijasta muuttunut.

– En tiennyt, että sä olet tuollainen sovinisti.

Teemun mielestä sovinisti on ”ihan väärä sana” kuvaamaan häntä.

– En mä oo sovinisti! Mun mielestä vaan miehillä ja naisilla pitää olla vähän eri asioita, hän toteaa.

Hänen mielestään sukupuoleen liittyvä leikkimielistä kiusanteko on ”sopan keittämistä”. Lausunto saa Evan mietteliääksi. Hän kertoo kameralle kuulevansa Teemun sanoissa samaa kuin väheksynnässä, jota on aiemmin kohdannut siksi, että on naisnyrkkeilijä.

Minea taas kertoo ottaneensa Teemun puheet enemmänkin vitseinä.

Käsitykset muuttuvat

Viimeisessä jaksossa Teemu toteaa, että kaikista osallistujista hänen käsityksensä juuri Evasta on muuttunut kaikkein eniten.

– Olet yllättävän rohkea, niin kuin naiseksi, Teemu heittää.

Eva puolestaan uskoo, että Teemun ajatukset sukupuolirooleista ovat hitaasti muuttumassa. 

– Nyt hän sanoo, että vain leikkii, eikä ole oikeasti mikään sovinisti. Tässä on ehkä ääni vähän muuttunut kellossa, ja hyvä niin.

Supertähdet-kauden viimeinen jakso näytetään sunnuntaina kello 20.00 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00