Dokumentin teon alussa Jukka ja Kriistina muuttavat erilleen. Terapiakäyntien lisäksi he tapaavat toisiaan vaihtelevasti vuoden aikana, mutta asuvat koko ajan erillään.  Kuva: Yle Kuvapalvelu
Dokumentin teon alussa Jukka ja Kriistina muuttavat erilleen. Terapiakäyntien lisäksi he tapaavat toisiaan vaihtelevasti vuoden aikana, mutta asuvat koko ajan erillään. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tahdon terapiaa -dokumentissa katsoja pääsee seuraamaan Kristiinan ja Jukan käyntejä seksuaaliterapiassa. Umpikujassa oleva pari puhuu niin suoraan ja vilpittömästi, että katsojakin saattaa saada siitä apua omaan parisuhteeseensa.

Tilanne on tämä. Viiden vuoden avioliittovuoden jälkeen Kristiina ja Jukka ovat umpikujassa. He eivät pysty puhumaan keskenään, välit ovat todella etäiset. Heillä ei ole myöskään ollut seksiä oikeastaan lainkaan sen jälkeen, kun he menivät naimisiin.

– Me todellakin tarvitaan apua, Kristiina kertoo jaksossa.

Ylen Tahdon terapiaa -dokumenttiprojektissa seurataan lähes vuoden ajan Kristiinan ja Jukan käyntejä Väestöliiton seksuaaliterapiassa. Kristiina ja Jukka puivat suhdettaan terapeuttien Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Terapeutit lähinnä esittävät kysymyksiä ja kuuntelevat, Kristiina ja Jukka puhuvat. Molemmat ovat ihailtavan avoimia, suoria ja haavoittuvia.

”Sitten kun harrastettiin seksiä se kesti… ei varmaan edes 10 sekuntia. Sen jälkeen tuli hirveä pettymys.”

– Olin varmaan ollut kaksi vuotta niin, että en masturboinut. Sitten kun harrastettiin seksiä se kesti… ei varmaan edes 10 sekuntia. Sen jälkeen tuli hirveä pettymys – häpeä siitä, että se kesti niin vähän aikaa, Jukka kertoo yhdellä terapiakäynnillä.

Vaikka kyse on seksuaaliterapiasta, dokumentissa tulee heti selväksi, että kyse on ennen kaikkea kahden ihmisen kommunikointiongelmista ja niiden setvimisestä. 

Kristiina ja Mikko käyvät 17 kertaa Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Kuva: Yle
Kristiina ja Mikko käyvät 17 kertaa Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen vastaanotolla. Kuva: Yle

Ihmiselle, jonka parisuhde on umpikujassa, dokumentti antaa paljon ajattelemisen aihetta. Se saa miettimään lukuisia kysymyksiä.

Pitäisikö meidänkin kokeilla terapiaa? Olenko minäkin jotenkin hallitseva? Tai välttelenkö ongelmista puhumista? Miten paljon olen valmis tekemään suhteen hyväksi? Enkö kuuntele puolisoani? Enkö osaa ilmaista itseäni niin, että toinen ymmärtäisi? Vaadinko liikaa? Pitääkö seksistä tehdä niin vaikeaa? Miten omien vanhempieni käytös vaikuttaa siihen, miten käyttäydyn parisuhteessaan? Millainen on riittävän hyvä parisuhde?

Mutta ei dokumentti ole tehty pelkästään niille, joiden parisuhde on umpikujassa. Jos on eronnut, terapiasessioiden seuraaminen saattaa saada miettimään, voisiko terapiasta olla apua seuraavan kerran, jos omat ja puolison kyvyt eivät enää riitä.

Kristiina ja Jukka puhuvat dokumentissa niin avoimesti ja vilpittömästi kipeistä, henkilökohtaisista asioista, että samalla he tulevat ehkä auttaneeksi monia katsojia, jotka ovat lannistuneet samantyyppisistä pulmista.

Tätä dokumenttia ei kannata missata!

Dokumenttiprojekti: Tahdon terapiaa (ohjaus Peter Wallenius) Yle Areenassa vielä 29 päivää. Se tulee uusintana TV1:ltä la 17.12. klo 12.35.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00