Ensi sunnuntain Elämä pelissä -jaksossa nähdään, ovatko parit pystyneet hyödyntäään Tony Dunderfeltin oppeja käytännössä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Ensi sunnuntain Elämä pelissä -jaksossa nähdään, ovatko parit pystyneet hyödyntäään Tony Dunderfeltin oppeja käytännössä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Parisuhdeohjelman toiseksi viimeisessä jaksossa vuodatettiin kyyneleitä.

Tiistai-illan Elämä pelissä -jaksossa parit olivat herkillä. Parisuhdevalmentaja Tony Dunderfelt pani pariskunnat kirjoittamaan toisilleen kiitospuheet, joissa heidän tuli kertoa toiselle suoraan, mikä suhteessa on ärsyttänyt ja vaivannut, mitä itse on pelännyt sekä mitä haluaa pyytää anteeksi ja tahtoo tulevaisuudelta.

Jokainen pani parastaan, kirjoitti rehellisen kirjeen ja luki sen kumppaninsa ja muiden parien edessä.

Toni Nieminen yllätti kaikki puheellaan ja sai jopa Tony Dunderfeltin kyyneliin. Toinen liikuttava hetki oli, kun näyttelijä Lena Meriläinen ja Olli Tola lukivat kirjeensä. Paria on hiertänyt intohimon puute ja se, että he ovat sosiaalisesti kuin yö ja päivä. He käsittelivät ongelmiaan kirjeissään ihailtavan ratkaisukeskeisesti.

Olli Tola ja Lena Meriläinen ovat olleet ohjelmassa avoimia ja rehellisiä.
Olli Tola ja Lena Meriläinen ovat olleet ohjelmassa avoimia ja rehellisiä.

Rakas Lena, minua on vaivannut ja ärsyttänyt se, ettet ole enää tahtonut järjestää yhteisiä juhlia yhteisille ystävillemme ja sukulaisillemme. Olen myös pelännyt, ettei fyysinen olomuotoni enää innosta sinua kuten aina ennen. Nyt tiedän, että pidät edelleen juhlimisesta, jos et joudu kantamaan niin isoa taakkaa ja vastuuta ruokien valmistamisesta. Voit jättää äitini aiheuttamat ruokatraumat taaksesi ja tilata ruuat catering-palvelusta. Nyt myös tiedän sen, että voin herättää fyysisen kipinän olemalla riittävän rento. Ihailen sinua ihmisenä ja naisena. Tahdon rakastella sinua, Olli lausui.

”Kauneinta, mitä olen koskaan kuullut.”

Lena oli etukäteen huolissaan, osaako hän ilmaista todellisia tunteitaan kirjeessä. Puhe osui kuitenkin suoraan Ollin sydämeen.

Rakas Olliseni. Minua on vaivannut ja ärsyttänytkin sinun esiintymisesi ja runsassanaisuutesi ihmisten seurassa. Tällä leirillä olen ymmärtänyt, että ongelma on paljolti minun. Ihmiset haluavat oikeasti kuunnella sinua ja tarinoitasi, joten olen pahoillani motkotuksistani ja yritän vastedes asettua iloiseksi kuuntelijaksi. Olen pelännyt, että sinun on vaikea aukaista sisintäsi muuten kuin puheen tasolla. Sen pelon olen nyt todennut turhaksi. Olet urhea poika, joka on valmis laittamaan itsensä likoon ja vaikka ”häpäisemään” itsensä, jos on hyvä syy. Olen niin kiitollinen, että olen saanut elää kanssasi nämä 32 vuotta. Olet optimistinen, sinnikäs ja sitkeä taistelija. Tahdon taistella rinnallesi paremman elämämme puolesta positiivisessa hengessä ja iso nauru silmissä.

– Näki, miten upean hypyn hän (Lena) on tehnyt. Se oli hirveän liikuttavaa ja koskettavaa. Lenan puhe oli kauneinta, mitä olen koskaan kuullut, Olli kertoi kameroille puheen jälkeen.

Pariskuntien parisuhdeleiri on nyt ohi, mutta sunnuntain jaksossa nähdään, miten he hyödyntäneet leirin oppeja käytännössä.

Elämä pelissä -päätösjakso su 6.3. klo 19.30.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: