Kaarinan (vas.) ja Ingegerdin (oik.) ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Keskellä juontaja Mikko Leppilampi. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kaarinan (vas.) ja Ingegerdin (oik.) ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Keskellä juontaja Mikko Leppilampi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomi Love -ohjelmassa nähtävät ystävykset Ingegerd ja Kaarina ovat niin täynnä iloa, ettei se voi olla tarttumatta katsojaan.

Suomi Love -ohjelman uuden tuotantokauden avausjaksossa nähdään kaksi suloista tarinaa ystävyydestä. Toinen niistä on ahvenanmaalaisen Ingegerdin ja torniolaisen Kaarinan. Kaksikko vaikuttaa niin elämänmyönteisiltä, että heidän ilonsa ei voi olla tarttumatta myös katsojaan.

Ingegerdin ja Kaarinan ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Se alkoi 70-luvulla, kun Ingegerd asui Rovaniemellä. He tutustuivat Markkinointi-instituutissa, jossa molemmat aloittivat opiskelun aikuisiällä.

”Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon.”

– Olimme molemmat naimisissa, ja lapset olivat jo teini-ikäisiä. Niinpä aloitimme opiskelun, ja kävimme aina tenttimässä Helsingissä. Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon, Ingegerd kertoo jaksossa.

”Me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia.”

Opiskeluiden lisäksi kaksikko on saanut toisistaan iloista seuraa yhteisille lomamatkoille.

– Meillä oli erittäin huono kielitaito. Mutta me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia. Kaarina on matkakumppanina niin iloinen, positiviinen ja hauska. Me vaan nauretaan, meillä on aina lystiä.

Välimatka ei häiritse tosiystävyyttä

Enää ystävykset eivät asu lähekkäin, mutta se ei tosiystävyyttä häiritse. Ingegerd ja Kaarina päivittävät kuulumisiaan säännöllisesti puhelimitse ja sähköpostitse.

”Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.”

– Muutin Turkuun, kun minulla on perunamaa Ahvenanmaalla ja halusin tulla lähemmäs kotiseutua. Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.

”Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on.”

Ingegardin yllätysbiisi liittyy kaksikon ensimmäisen lomamatkaan Mallorcalle vuonna 1974. Se on Paloma Blanca, jonka Katri Helena teki tunnetuksi.

– Nyt olemme vanhoja mummoja, mutta edelleen jalka vipattaa ja lantiot heiluu, Ingegerd sanoo.

Kappaletta ei kuulla studiossa, vaan Kaarina yllätetään hotellihuoneesta. Hänen riemullaan ei ole rajoja, kun Mikko Leppilampi koputtaa hotellihuoneen oveen. Kepeän kappaleen kaksikko saa kuunnella hotellihuoneen kattoterassilla.

– Ingegerd on luotettava, huumorintajuinen ja hauska. Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on. Olet sie mahtava nainen, kun yllätit minut, Kaarina riemuitsee jaksossa.

– Hyvä ystävä pitää joskus yllättää, Ingegerd tietää.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00