”Varo, mitä toivot – unelmat käyvät toteen!” Jukka Hildén hehkutti Instagramissa reilu vuosi sitten, kun hän ilmoitti muuttavansa Los Angelesiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
”Varo, mitä toivot – unelmat käyvät toteen!” Jukka Hildén hehkutti Instagramissa reilu vuosi sitten, kun hän ilmoitti muuttavansa Los Angelesiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Tulevaa Huippujengi-ohjelmaa kuvattiin viime kesänä Perussa. Vuoristossa Jukka Hildén ehti miettiä, mikä on oikeasti tärkeää elämässä.

Duudsonien Jukka Hildén, 35, juontaa maaliskuussa alkavaa Huippujengi-ohjelmaa, jossa joukko julkkiksia kiipeää korkealle vuorelle Perun Andeilla. Jaksot kuvattiin viime elokuussa.

– Se oli elämäni seikkailu, rankin mutta antoisa, Jukka kertoo Me Naisille puhelimessa Los Angelesista, jonne hän ja Duudsonien Jarno Laasala muuttivat perheineen reilu vuosi sitten.

Huippujengissä kilpailevat muun muassa entinen kansanedustaja Leena Harkimo, näyttelijä Antti Luusuaniemi, muusikko Cristal Snow, suunnittelija Minna Parikka, radiojuontaja Tuija Pehkonen ja juontaja Lola Wallinkoski.

Jukka korostaa, ettei luvassa ole tosi-tv:lle tyypillistä juonittelua tai ”mitään bimboja”. Ketään ei äänestetä ulos, vaan se, miten selviää henkisesti ja fyysisesti rankoissa vuoristo-oloissa, ratkaisee.

”Kaikki taistelivat vuoristotautia vastaan.”

– Luonto korjasi heikoimmat lenkit pois, jos joku sairastui tai ei jaksanut enää.

Juontajana Jukan tehtävä oli tsempata kilpailijoita.

– Kaikki taistelivat vuoristotautia vastaan, Jukka kertoo.

Vuorikiipeily edellytti jatkuvaa uuden oppimista, mutta upea ympäristö palkitsi.

– Ihan sama minne katsoi, niin maisema näytti ihan postikortilta.

Ainutlaatuinen somepaasto

Jukka ja kaikki kilpailijat viettivät kuukauden ilman kännykkää ja nettiä. Hän soitti vain kerran satelliittipuhelimella kotiin.

– Se oli sairaan vapauttavaa ja hienoa. Pari päivää sitä mietti asioita, kuten työjuttuja, perhettä ja sosiaalista mediaa, jossa olen todella aktiivinen. Sitten sitä unohti kaiken tuon ja asettui vuoristoelämään.

– Ei tuollaisia mahdollisuuksia tule usein. En tiedä, milloin voin taas kokea jotain vastaavaa.

”Tähdenlentoja oli vartin välein, joten siinä ehti toivoa kaikenlaista ja ajatella, mihin haluaa panostaa elämässä.”

Jukalla oli Perussa aikaa miettiä asioita.

– Nukuin usein taivasalla. Leirimme oli upeassa laaksossa, eikä siellä ollut mitään kaupungin valoja. Tähdenlentoja oli vartin välein, joten siinä ehti toivoa kaikenlaista ja ajatella, mihin haluaa panostaa elämässä. Tuli mietittyä, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Perhe, ystävyys ja unelmat korostuivat.

– Minulla on aina ollut hektinen elämä, ja olen suhannut edestakaisin. Tämä miettimistauko tuli hyvään väliin, olenhan jo 35-vuotias, Jukka pohtii.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: