Miten Lady Mary (Michelle Dockery) ja Henry Talbot (Matthew Goode) sovittavat erilaiset elämänsä yhteen? Kuva: Yle Kuvapalvelu
Miten Lady Mary (Michelle Dockery) ja Henry Talbot (Matthew Goode) sovittavat erilaiset elämänsä yhteen? Kuva: Yle Kuvapalvelu

Entä kukoistaako Lady Maryn ja Henryn avioliitto? Mitä Thomakselle käy? Kertokaa jo!

Supersuosittu brittiläinen Downton Abbey -sarja palaa tänään joulutauolta. Sarja päättyy kaksiosaiseen finaalijaksoon, jonka ensimmäinen osa nähdään tänä iltana, toinen viikon päästä.

Finaalissa sarjan mysteerit ratkeavat vihdoin. Jääkö väärinymmärretty, oman elämänsä tragedioiden kanssa painiva palvelija Thomas Barrow (Rob James-Collier) kartanoon? Miten Crawleyn suvun esikoistytär Lady Mary (Michelle Dockery) ja hänen aviomiehensä Henry Talbot (Matthew Goode) onnistuvat tasapainoilemaan suhteessaan? Ja ennen kaikkea: palaako Bertie Pelham (Harry Hadden-Paton) Lady Edithin (Laura Carmichael) rinnalle, vaikka totuus tämän tyttärestä tuli järkytyksenä? Päätyvätkö Bertie ja Edith naimisiin, vai jatkaako Edith itsenäistä ja menestynyttä elämäänsä ilman suurta rakkautta?

Finaalijakson jälkeen sarja ei enää jatku, mutta sen paluusta elokuvana on huhuttu jo pitkään. Sarjan vastaava tuottaja Gareth Neame kertoi kesällä lehdistötilaisuudessa, että elokuva olisi ihana, mutta mitään konkreettista sen eteen ei olla tehty. Marraskuussa hän jatkoi, että ideoita on palloteltu, mutta mitään tarkempaa ei tiedetä edelleenkään. Ennustusten mukaan Downton: The Movie -elokuva nähdään vielä ennen vuotta 2020, Telegraph kirjoittaa.

Sarjan kulisseissa koettiin loppuvuodesta tragedia, kun näyttelijä Michelle Dockeryn miesystävä John Dineen kuoli vain 34-vuotiaana. Sarjassa Dockeryn hahmo Lady Mary menetti ensimmäisen aviomiehensä auto-onnettomuudessa ja jäi nuorena leskeksi.

Downton Abbeyn viimeisen jakson ensimmäinen osa klo 21.00, TV1. Finaalijakson viimeinen osa nähdään viikon päästä 6.1. klo 21.00.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00