Danny kertoo Vain elämää -jaksossa, että on tavannut elämänsä aikana paljon hurmaavia naisia. Kuvissa Dannyn kanssa Armi Aavikko, Liisa Lipsanen ja Erika Vikman. Kuvat: Sanoma-arkisto
Danny kertoo Vain elämää -jaksossa, että on tavannut elämänsä aikana paljon hurmaavia naisia. Kuvissa Dannyn kanssa Armi Aavikko, Liisa Lipsanen ja Erika Vikman. Kuvat: Sanoma-arkisto

Danny puhuu kauden ensimmäisessä Vain elämää -jaksossa kauniisti Liisa Lipsasesta, Armi Aavikosta ja Erika Vikmanista.

Danny, 75, oikealta nimeltään Ilkka Lipsanen, puhuu kauden ensimmäisessä Vain elämää -jaksossa kumppaneistaan Liisa Lipsasesta (o.s. Seppälä), Armi Aavikosta ja Erika Vikmanista. Liisan kanssa Danny oli naimisissa vuosina 1972–2005. Heillä on vuosina 1972, 1976 ja 1977 syntyneet lapset.

”Syntyi luottamus, jota voi kai kutsua rakkaudeksi.”

– Liisa Lipanen, mun ex-vaimoni, on edelleen niiden ihmisten joukossa, joita mä suuresti kunnioitan, Danny kertoo.

Armista tuli Dannyn kiertuepari samana vuonna kun tämä valittiin Miss Suomeksi, vuonna 1977. Tahdon olla sulle hellä -duetto oli yksi Armin ja Dannyn ensimmäisistä yhteisistä hiteistä.

– Armin ja minun välille syntyi ensimmäinen vuoden jälkeen luottamus, jota voi kai kutsua rakkaudeksi. Eli sellainen pyyteetön kunnioitus toisen ihmisen olemusta ja ajatuksia kohtaan. 

Videolla Danny kertoo hänen ja Armin viimeisimmistä keskusteluista. Video: Nelonen

Armin kuolemasta tuli tammikuussa kuluneeksi 16 vuotta. Dannyn mukaan hän jutteli Armin kanssa vielä joulukuussa 2001. Kaksikko keskusteli Dannyn 60-vuotistapahtumasta, joka järjestettiin lopulta Hartwall Arenalla vuonna 2002

”Armi oli itse päättänyt: en enää juo, aion palata.”

– Hän sanoi joulukuussa (2001) minulle, että haluaisin tulla sinun 60-vuotistapahtumaan, että otaks sä mut vielä mukaan. Sanoin, että totta kai. Hän oli siis itse päättänyt: en enää juo, aion palata.

”Aamutuimaan hän kuoli huoneistoonsa.”

– Sitten kuitenkin yläkerran isäntä ilmoitti, että nyt on toinen päivä tammikuuta, ja aamutuimaan hän sitten kuoli huoneistoonsa. Se oli lääkärin mukaan keuhkokuume, joka hänet vei pois, Danny kertoo.

Lopulta duetto toteutettiin konsertissa niin, että Armin osuudet näytettiin videoscreeniltä. Tahdon olla sulle hellä -kappale herättää Dannyssä nykyään ristiriitaisia tunteita.

– Se on sellainen piikki lihassa. Kappale oli meidän yhteisen uran alku, sattuma ja kaikille tuttu. Kun toinen meistä oli poissa, sitä laulua ei mielestäni enää ollut.

Erika halukas vaihtamaan elämänkokemuksia

Nykyään Danny seurustelee laulajan ja vuoden 2017 tangokuningattaren Erika Vikmanin, 25, kanssa. 

– Erika on viehättävä, kaunis ja halukas vaihtamaan minun kanssani elämänkokemuksia. Mikä minä olen kieltämään sitä sen perusteella, että olen vanhempi.

” Niin kauan olen iloinen, kun voin olla avuksi.”

– Olen sitä mieltä, että hän on lintu, joka lähtee kohta lehahtamaan omille siivilleen ja pärjää siinä. Niin kauan olen iloinen, kun voin olla avuksi, Danny sanoo.

Vain elämää -kauden 1. jakso Nelosella kello 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.

Muovia on arvioitu päätyvän maailman meriin vuosittain noin kahdeksan miljoonaa tonnia, siis 15 tonnia minuutissa. Per Olav Alvestad tapaa kolmiosaisessa uutuussarjassa ihmisiä, jotka etsivät ratkaisua tähän nopeasti kasvavaan ympäristöongelmaan.

IS TV-LEHTI:  Iskeekö toisinaan uutisia seuratessa epätoivo siitä, että maailma on pilalla eikä paluuta enää ole? Saasteet, sodat, ahneus ja laiskuus vaikuttaisivat olevan sukupolvesta toiseen uusiutuvia luonnonvaroja, joille ei mahdeta mitään – niinkö?

Onneksi norjalainen tiedesarja on selvittänyt maailman parantamisen reseptin meidän puolestamme ja nostanut sen vielä otsikkoon: Tieto ja tahto (Viten og vilje). Tottahan se on – maailman tai edes oman elinympäristön ja elämänlaadun parantamiseen on oltava kylliksi tietämystä ja ennen kaikkea tahtoa.

Muista norjalaisista tiedeohjelmista (Älä kokeile tätä kotona, Kun kemiat kohtaavat, Schrödingerin kissa) tuttu juontaja Per Olav Alvestad pureutuu sarjassaan nykyihmistä vaivaaviin ongelmiin, ja etsii niihin myös ratkaisuja.

Avausjaksossa esimerkkiä näyttää joukko Norjan Hoddevikin rannat täyttävään muoviroskaan kyllästyneitä surffareita. He ovat perustaneet Nordic Ocean Watch -ympäristöjärjestön, jonka tehtäviin kuuluu rannan päivittäinen siivoaminen. Varaston jätesäkkivuoret ja puhdas ranta osoittavat, että pienilläkin teoilla on merkitystä.

Muovia on arvioitu päätyvän maailman meriin vuosittain noin kahdeksan miljoonaa tonnia, siis 15 tonnia minuutissa. Se on niin valtava määrä, että talkoisiin tarvitaan muitakin kuin muutama reipashenkinen surffari. Ohjelmassa tavataankin muovijätteenkeräyksen supertähdeksi tituleerattu Boyan Slat.

Parikymppinen hollantilaisnuorukainen on kehittänyt kelluviin puomeihin perustuvan tekniikan, jolla valtamerien kolossaaliset muovijätelautat pitäisi saada kerättyä talteen muutamassa vuodessa.

Sarjassa ongelmat puretaan ymmärrettäviksi, ja sen jälkeen tartutaan toimeen.

Kaikkein keskeisintä muovijäteongelman ratkaisemisen kannalta on kuitenkin vaikuttaa roskaketjun alkupäähän. Me tavalliset kuluttajat vaikutamme ostopäätöksillämme ja kierrätystottumuksillamme luontoon päätyvän jätteen määrään.

Asennemuutos ei tapahdu hetkessä, mutta onneksi tätäkin puolta on jo mietitty. Alvestad esittelee hollantilaisen kokeilun, jossa muovin käyttöä vähentämällä ja kierrättämällä kuluttajat saavat alennusta paikallisilta yrityksiltä.

Sarjassa ongelmat puretaan ymmärrettäviksi, ja sen jälkeen tartutaan toimeen. Samaa reseptiä voidaan soveltaa niin muovijätteeseen, kuin sarjan myöhemmissä jaksoissa askarruttaviin istumisen ja yötyön terveyshaittoihin.

Jos Tieto ja tahto onnistuu valamaan uskoa muoviongelman ratkaisemiseen, voi lauantain Femin uusinta Jätämme jäähyväiset: Albatrossi olla silti kova pala katsoa. Se maalaa karua kuvaa tulevaisuudesta, jossa nykymenolla vuonna 2050 maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa ja jossa albatrossit ovat kuolleet sukupuuttoon.

 Tieto ja tahto, Yle Teema & Fem klo 19.00