Satu ja Jenny ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä Bachelor Suomi -ohjelman päätyttyä. ”Saimme aluksi toisistamme vääränlaisen kuvan”, ystävykset kertovat. Kuva: Satu Kemppainen
Satu ja Jenny ovat pitäneet tiiviisti yhteyttä Bachelor Suomi -ohjelman päätyttyä. ”Saimme aluksi toisistamme vääränlaisen kuvan”, ystävykset kertovat. Kuva: Satu Kemppainen

Bachelorin pahimmista kilpailijoista Jennystä ja Sadusta tuli ohjelman jälkeen ystäviä. Nyt he kertovat, mitkä asiat kuvauksista jäivät mieleen.

Mieleenpainuvinta oli…

Satu: Kun peuhasin Jennyn kanssa vedessä rantapäivänä, haha! Oli mulla kyllä jotain hetkiä Juhankin kanssa.

Jenny: Meidän todella heikot näyttelijäntaidot, kun deittiboksit tulivat. Ne olivat muka niin suuria yllätyksiä aina.

Kurjinta oli…

Satu: Jatkuva treffien odottelu. Minähän en päässyt niille usein. Oli myös kurjaa nähdä muiden tyttöjen pettymykset.

Jenny: Harmitti ihan hirveästi, että emme pystyneet pukeutumaan tilanteisiin oikein, kun emme tienneet, mihin menemme. Minulla oli aina väärät vaatteet päällä!

Olisi saanut jäädä näyttämättä televisiossa...

Satu: Kommenttini Juhan lapsista ensimmäisissä kuvauksissa. Niistä kysyttiin jotenkin yllättäen, enkä saanut mitään järkevää suustani. Minusta sai kuvan, etten ole mitään äitimatskua.

Jenny: Yön yli -treffit Afrikassa. Sieltä näytettiin verhojen sulkemista ja hmm-ääniä. Se oli mautonta.

En olisi halunnut itse tietää...

Satu: Että en ole muiden naisten mielestä Juhalle oikea.

Jenny: Oli ikävä kuulla jälkikäteen, että Juha on tehnyt päätöksensä jo melontatreffien päätteeksi eli aikaisin.

En unohda koskaan, kun...

Satu: Karkasimme kerran majoituspaikkamme aidan yli huvilalta ostarille. Sieltä ei olisi saanut lähteä minnekään, mutta olo oli kuin vankilassa.

Jenny: Kyllähän naisten pitää päästä shoppaamaan!

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00