Henrietan mielestä au pairin arkea ei voi ymmärtää, jos ei itse ole ollut au pairina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Henrietan mielestä au pairin arkea ei voi ymmärtää, jos ei itse ole ollut au pairina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Au pairit Australiassa -sarjan Henrietta kertoo videoblogissaan, millaista au pairin työ oikeasti on.

Au pairit Australiassa -sarjan Henrietta Kulmala, 21, kertoo videoblogissaan, miksi hänellä meni sukset ristiin isäntäperheensä kanssa. Henrietan mukaan ohjelmasta ei saa todellista kuvaa kaikesta tapahtuneesta.

– Ohjelmaa kuvattiin kolme kuukautta, mutta sarjaan tapahtumat jouduttiin tiivistämään 4,5 tuntiin. Eli ohjelmassa ei todellakaan näytetty kaikkea, Henrietta kertoo videoblogissaan.

”Työpäivät alkoivat puoli seitsemältä aamulla ja kestivät iltakahdeksaan, -yhdeksään tai -kymmeneen.”

Henrietan mukaan au pairina oleminen on kaikkea muuta kuin pelkkää bilettämistä.

– Todellakin tein siellä töitä. Viikonloput oli vapaata, mutta arkisin työpäivät alkoivat puoli seitsemältä aamulla ja kestivät iltakahdeksaan, -yhdeksään tai -kymmeneen. Päivällä minulla oli 3–4 tuntia vapaa-aikaa, kun lapset olivat koulussa, mutta ei siinä ajassa kerennyt tehdä mitään. Kaikki muut kaverit olivat silloin töissä, joten otin vapaa-aikana päikkärit tai katsoin telkkaa.

”Työpaikalla asuminen ei sopinut minulle”

Sarjasta sai kuvan, että Henrietalla meni isäntäperheessään hyvin verrattuna kahteen muuhun au pairiin: Susaan ja Isabellaan, joka joutui vaihtamaan perhettä jopa kolme kertaa.

Henrietan mukaan ongelmat kärjistyivät loppuvaiheessa, koska heillä oli erilaiset käsitykset työmäärästä. Henrietta huomasi myös, ettei au pairina olo ole "hänen juttunsa".

– Välillä minusta tuntyi, että olin kokki, lapsenvahti, siivooja ja sitten vielä psykologi.

– Loppuvaiheessa kun juttelimme asiasta, he toivat kansion, johon oli listattu asioita, joita minun pitäisi saada aikaiseksi kaiken muun lisäksi. Se alkoi käydä henkisesti tosi raskaaksi. Tajusin, että se duuni ei ehkä sovi minulle. Minulle ei myöskään sopinut työpaikalla asuminen. Olen au pairiksi ehkä liian itsenäinen – olen kuitenkin asunut 16-vuotiaasta asti yksin 500 kilometrin päässä vanhemmistani.

Henrietta oli au pairina nelihenkisessä perheessä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Henrietta oli au pairina nelihenkisessä perheessä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Au pairit Australiassa maanantaisin TV2:lla klo 20.30. Kaikki jaksot ovat myös Areenassa.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30