Arman Alizad yrittää käsitellä Pohjantähden alla -jaksossa lastensuojeluun liittyviä asioita monesta eri näkökulmasta. Kuva: Sami Tuunanen
Arman Alizad yrittää käsitellä Pohjantähden alla -jaksossa lastensuojeluun liittyviä asioita monesta eri näkökulmasta. Kuva: Sami Tuunanen

Arman Alizad miettii Pohjantähden alla -jaksossa, miten vaikeita lastensuojeluun liittyvä päätökset voivat joskus olla. – Tämä on maailman vaikein asia käsitellä, hän sanoo.

Arman Alizadin Pohjantähden alla -ohjelmassa nähdään tänään tiistai-iltana lastensuojelusta kertova jakso. Arman tapaa jaksossa sosiaalityöntekijöitä sekä huostaanotettuja nuoria. Hän haastattelee myös yhtä paria, Sofiaa ja Aleksia. Arman miettii jaksossa, etteivät lastensuojelutapaukset ole aina yksiselitteisiä. Sofian ja Aleksin pojasta tehtiin jo ennen syntymää ennaltaehkäisevä lastensuojeluilmoitus Aleksin päihde- ja vankilataustan takia.

Aleksi kertoo jaksossa, että on saanut tuomion kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja kiristyksestä. Aleksi kuitenkin ihmettelee jaksossa, miksi hänen menneisyytensä on vaikuttanut huoltajuusasioihin.

– Näiden asoihin pitäisi olla sovitettu, hän sanoo jaksossa.

”Suhtauduin aika ylimielisesti.”

Aleksi sanoo silti ymmärtävänsä, että hänen oma käytöksensä on vaikuttanut tilanteeseen.

– Lastensuojelu yritti saada mua tapaamisiin, mutta suhtauduin aika ylimielisesti. Siellä edellytettiin seuloja (huumetestejä), ja minä toimin tosi urposti. Sitten kriisipäivystys tuli poliisipartion kanssa ja selvensi, että mä olen lapsen terveydelle ja kehitykselle vaarallinen.

Tilannetta on vaikeuttanut myös se, että Sofia on antanut positiivisen näytteen kannabiksesta.

Vaikeita päätöksiä

Aleksin ja Sofian poika oli ohjelman tekohetkellä sijoitettuna sijaisperheessä kiireellisenä tapauksena. Aleksi ja Sofia näkevät poikaa pari tuntia viikossa, mutta aikovat taistella siitä, että poika voisi vielä joskus asua heidän kanssaa. Arman kysyy Aleksilta ja Sofialta, onko pari kokenut tulleensa väärinkohdelluksi vai ymmärtävätkö he lastensuojelun näkökannan ja tarkoituksen.

– Ymmärrän. Ymmärrän täysin sen. Mutta kyse ei ole siitä. Mä oon ollut perhekuntoutuksessa, ja asiat ovat menneet eteenpäin hirveetä vauhtia.

– Nyt joku toinen – parempi ihminen – pitää huolta mun pojasta, kun voisin tehdä sen itsekin ja paljon suuremmalla rakkaudella ja välittämisellä, Sofia kyynelehtii.

”Mikä on lapselle parasta? Ja kuka siitä on päättämään?”

Siitä Sofia sanoo olevansa tyytyväinen, että tietää poikansa olevan turvallisessa ja hyvässä perheessä.

Arman miettii parin tapaamisen jälkeen, miten vaikeita huostaanottopäätökset voivat joskus olla.

– Se fiilis, mikä tästä on jäänyt, on valtavan iso hämmennys. Kun se pieni lapsi on mukana tässä, niin se tekee tästä tuhatkertaisesti monimutkaisemman ihan jokaikisellä saralla. Tämä on maailman vaikein aihe käsitellä, koska näkökulma muuttuu totaalisesti riippuen kenen silmistä asiaa katsotaan. Mikä on lapselle parasta? Ja kuka siitä on päättämään? En pysty asettamaan itseäni niiden ihmisten kenkiin, ketkä tekevät noin isoja päätöksiä.  

2964695
Videolla Arman kertoo, millaisia tunteita hänellä tuli sen jälkeen, kun oli jutellut 10-vuotiaana huostaanotetun Ainon kanssa. Video ei liity Sofian ja Aleksin lapsen tapaukseen. Video: Nelonen

Arman Pohjantähden alla tiistaisin Nelosella kello 22.00. 

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.