Lauri Tähkä, Mikael Gabriel, Hector, Anna Puu, Chisu, Mikko Kuustonen ja Suvi Teräsniska täyttävät nyt perjantai-illat. Kuva: Nelonen
Lauri Tähkä, Mikael Gabriel, Hector, Anna Puu, Chisu, Mikko Kuustonen ja Suvi Teräsniska täyttävät nyt perjantai-illat. Kuva: Nelonen

Ensimmäinen Vain elämää -jakso antaa odottaa historian parasta kautta.

Historian kovin! Näin viidennen Vain elämää -kauden aloitusjaksoa on etukäteen mainostettu.

Katsoimme jakson ennakkoon. Ja ei! Meitä ei ole huijattu.

1. Chisu on täydellinen

Yksi sävel. Sen verran tarvitaan, että Chisu saa ihon kananlihalle. Ja niin käy heti ensimmäisessä jaksossa.

Chisu on joukosta se, joka osaa versioida muiden biisit tälle vuosikymmenelle – ja tehdä niistä uusia hittejä. 

Ne, jotka ovat jo rakastuneet Chisuun, rakastuvat häneen vielä enemmän. Ja se pieni murto-osa, joka ei vielä ole löytänyt Chisua, löytää hänet nyt. Tai vähintäänkin oppii arvostamaan häntä musiikintekijänä.

2. Mikael Gabriel on uusi Cheek

Kuka se on? Sano yksikin sen biisi? Mitä se tekee tuolla? Nämä kysymykset lipsahtivat monen ennen 90-lukua syntyneen suusta silloin, kun uudet Vain elämää -artistit julkaistiin.

Vastaukset kysymyksiin saadaan kuitenkin jo ensimmäisenä päivänä. Mikael Gabriel on se, joka täyttää niin räppäri- kuin tulokaskiintiönkin. Ja tekee sen isosti. Hän on uusi Cheek!

3. Mikko Kuustonen tekee comebackin

Mikolla on ohjelmassa tärkeä rooli seuramiehenä. Hän ei jää milloinkaan sanattomaksi ja hän huolehtii, että kaikilla on kivaa. Mutta hän on myös se, joka osaa kysyä juuri ne oikeat kysymykset, jotka saavat muut artistit kertomaan kaikista syvimmistä tunnoistaan.

Mikon musiikillinen kunto oli etukäteen arvoitus. Vai muistaako joku jotain muitakin biisejä kuin Enkelit lentää sun uniin tai Abrakadabran?

Tosin tämä tekee Mikosta myös kiinnostavan. Eikä Mikon ensimmäinen veto huono ole. Kuka voi vastustaa rakastuneen, aikuisen ihmisen karismaa! Vielä kun tällä on kitara kädessä. 

Ennustamme: vuoden päästä Mikko tunnetaan taas muusikkona, ei tv-kasvona. Juha Tapion rinnalla on nimittäin hyvin tilaa.

4. Lauri Tähkä on ihminen

Lauri Tähkä on joukosta se, jota rakastetaan ja vihataan yhtä tulisesti.

Kusipään leiman Lauri sai jo viisi vuotta sitten, kun hän jätti Elonkerjuu-bändinsä sähköpostilla.

Vain elämää on Laurille mahdollisuus putsata maineensa. Ja sen hän tekee heti ensimmäisessä jaksossa.

Lauri vaikuttaa ohjelmassa sympaattiselta lintubongarilta, mutta säilyttää silti artistille pakollisen mystisyyden.

Miten ihanaa! Haluammehan me ihmiset pohjimmiltamme uskoa toisistamme vain hyvää. 

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00