Docventures näyttää tuoreen New Run -dokumentin, joka kertoo entisen ammattilaskijan koskettavan selviytymistarinan.

Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin luotsaamassa Docventures-ohjelmassa nähdään tänään uusi dokumentti entisestä freestyle-laskijasta Pekka Hyysalosta. Monet Docventures-leffoista ovat maalanneet varsin synkkää kuvaa maailmasta, mutta syksyn viimeisen jakson teema on toivo. Elämäniloinen, 26-vuotias Hyysalo onkin juuri oikea ihminen luomaan sitä. Hänet nähdään myös ohjelman vieraana.

Vuonna 2010 turkulainen Hyysalo hyppäsi laskuvideon kuvauksissa Ylläksellä kohtalokkaan hypyn. Lupaava 19-vuotias urheilija löi päänsä maahan, ja kypärä halkesi. Kypärän ansiosta hän säilyi hengissä, mutta sai vakavan aivovamman.

Miikka Niemen ohjaama New Run -dokumentti seuraa vuosien ajan Hyysalon elämää sekä hänen hidasta ja vaikeaa, mutta sinnikästä kuntoutumista onnettomuuden jälkeen. Lääkäreiden ennusteet toipumisesta olivat aluksi synkät: he epäilivät, ettei Hyysalo voisi kävellä kahteen vuoteen. Mutta Hyysalo oli jaloillaan jo reilussa puolessa vuodessa ja takaisin suksilla 11 kuukautta onnettomuuden jälkeen.

Pekka Hyysalo Ylläksellä vuonna 2011 eli vuosi onnettomuuden jälkeen.
Pekka Hyysalo Ylläksellä vuonna 2011 eli vuosi onnettomuuden jälkeen.

– Ajattelin, etten ikinä kaatuisi vakavasti. En ollut koskaan murtanut käsiäni tai jalkojani, ja polvetkin olivat koskemattomat. Siksi ajattelin, että olen särkymätön teräsmies, Hyysalo kertoo dokumentissa.

Pekan isä Tapani Hyysalo sanoo poikansa ylioppilasjuhlissa, että tämä tuntuu suhtautuvan tapahtuneeseen paljon rauhallisemmin kuin isä. Onnettomuus murskasi ammattiurheilijan uran, mutta Pekka ei lannistu suljetuista ovista.

– Se urheilu meni kiinni, mutta tavattoman monta on silti vielä auki, hän sanoo isälleen.

Dokumentti kertoo hurjasta onnettomuudesta ja koskettaa. Arki aivovamman jälkeen ei ole helppoa, ja usein vaikealta tuntuva kuntoutus maksaa maltaita. Tästä huolimatta New Run on yhtä valoisa kuin Hyysalokin, joka valittiin pari vuotta sitten vuoden positiivisimmaksi ihmiseksi. Ex-laskijan tavoitteet ovat korkealla ja nauru herkässä.

Hyysalo on puhunut paljon tahdonvoiman merkityksestä. Vuonna 2013 hän FightBack-kampanjan, jonka tarkoituksena on muun muassa auttaa muita päävamman saaneita ja lisätä tietoisuutta esimerkiksi urheilussa tärkeistä suojavarusteista.

Moni ihailee Hyysalon aurinkoista ja periksiantamatonta asennetta, mistä todistaa myös entisen urheilijan suosio sosiaalisessa mediassa. Hänellä on yli 100 000 seuraajaa Facebookissa ja lähes 40 000 seuraajaa Instagramissa.

Hyysalon lisäksi Rikun ja Tunnan kanssa Docventures-jaksossa keskustelevat tutkija Maria Ritola ja Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Docventures keskiviikkona 12. lokakuuta TV2:lla kello 21.00–23.30. New Run tv:ssä kello 21.17 ja jo nyt Yle Areenassa.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00