Kyllä kannatti lähteä, sanoi Minja Kadonneen jäljillä -ohjelmassa. Kuvat: Nelonen
Kyllä kannatti lähteä, sanoi Minja Kadonneen jäljillä -ohjelmassa. Kuvat: Nelonen

Syksyn viimeisessä Kadonneen jäljillä -jaksossa 24-vuotias Minja lähti Viroon etsimään äitiään, mutta sai kuullakin suru-uutisen.

Koskettavan Kadonneen jäljillä -sarjan viimeisessä jaksossa Minja etsi biologista äitiään Viron Narvasta yhdessä sarjan juontajan Anni Hautalan kanssa.

Outokumpulainen Minja oli muutaman vuoden ikäinen, kun hänet jätettiin lastenkotiin Venäjän Ivangorodiin. Narvassa syntynyt Minja vietti viisi vuotta lastenkodissa, ja 8-vuotiaana hänet adoptoitiin Suomeen.

Nyt Minja halusi ensimmäistä kertaa löytää biologisen äitinsä ja mahdollisia muita sukulaisia – vaikkakin tunteet olivat sekavat. Tuntuu siltä, että ovatko he oikeasti edes välittäneet minusta, hän kertoi tiistai-illan Kadonneen jäljillä -jaksossa. Toisaalta, he ovat saattaneet ajatella, että lastenkodissa on paremmat olot kuin he pystyivät tarjoamaan, Minja pohti.

– Ensimmäisenä haluan kysyä, että miksi kävi niin kuin kävi. Miksi minut jätettiin? Mikä oli syy? Minja sanoi.

Minka etsi biologista äitiään Viron Narvasta juontaja Anni Hautalan kanssa. Kuva: Nelonen
Minka etsi biologista äitiään Viron Narvasta juontaja Anni Hautalan kanssa. Kuva: Nelonen

Vaikeuksia toisensa perään

Etsintä tuotti pettymyksiä jo alusta saakka. Suurlähetystö ei pystynyt auttamaan. Viisumiongelmien vuoksi Minja ei päässyt vierailemaan lastenkodissa. Äidin naapureilla ei ollut mitään tietoa siitä, missä tämä voisi olla.

Tunteikkaalla Narvan-matkallaan Minja kohtasi suurimman pettymyksen, kun hän sai tietää äitinsä kuolleen vuonna 2002. Minja oli lähtenyt vain pari vuotta aiemmin Suomeen ja oli äitinsä menehtymisen hetkellä 10-vuotias.

Katso video! Minja muistaa lastenkodin karut olosuhteet: "Lelut pidettiin vitriinissä"

Pettymys oli musertava, mutta surullisten uutisten jälkeen Minja sai uutta ajateltavaa Narvassa. Hän kuuli heti vahvistuksen, että hänellä on sisko, joka haluaa tavata. Se sai perhoset lentämään vatsassa. Minja myönsi, että tunteet menivät laidasta laitaan, sillä hän ei ollut koskaan aiemmin tuntenut ketään biologisista sukulaisistaan.

– Oman siskon tapaaminen on aika hämmentävää.

”Tämä on se puuttuva palanen.”

– Voisi ajatella, että on tämä on se puuttuva palanen, Minja totesi.

Yllätyssiskoksi kolmelle

Lopulta Minja kuuli, että hänen äidillään on neljä lasta ja kaikilla sisaruksilla on eri isä. Kukaan sisaruksistakaan ei ollut tiennyt mitään Minjasta etukäteen.

Minja tapasi nyt ensimmäistä kertaa kaikki kolme sisarustaan ja kävi myös äitinsä hautapaikalla.

– Se, että olen löytänyt sisaruksia, auttaa. Minun ei tarvitse enää kaivata äitiä. Minulla on nyt siskot ja veli, eikä minulta puutu mitään, Minja iloitsi.

Suomeen adoptoitu Minka (kesk.) löysi Virosta sisaruksiaan. Kuva: Nelonen
Suomeen adoptoitu Minka (kesk.) löysi Virosta sisaruksiaan. Kuva: Nelonen

Lämpimässä sisarustapaamisessa Minja kertoi saaneensa joitakin vastauksia.

– Äiti oli alkoholisti ja kuoli nuorena. Sitä ei tarvitse vatvoa enempää. Minulla on perhe täällä ja upeat sisarukset. Mitä muuta voikaan tarvita?

Helpottuneen oloinen nuori nainen ehti miettiä hetken myös sitä, että hänen saattaa olla vaikea lähteä takaisin Suomeen perheensä löytämisen jälkeen.

– Tällä hetkellä minulla on ihana, vastaanotettu fiilis. Olen tosi helpottunut kaikesta ja tietoinen siitä, että ihmiset oikeasti välittävät minusta täällä. Voin tulla ihan milloin tahansa takaisin, ja heidän koti on avoin minulle, hyvästeli Minja sisaruksensa.

Me Naiset ja Kadonneen jäljillä -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00