Ei hyvin mene. Draamasarja The Affairin uudet jaksot ovat synkkiä.
Ei hyvin mene. Draamasarja The Affairin uudet jaksot ovat synkkiä.

Uuden kauden ensimmäisten jaksojen perusteella suhde on henkitoreissaan.

HBO:n The Affair -tv-sarjan ensimmäinen kausi näytti, kuinka suurperheen isä ja epäonnistunut kirjailija Noah Solloway (Dominick West) rakastuu perheen kesäpaikassa tarjoilija Alisoniin (Ruth Wilson). Kummankin näkökulmasta kerrottu rakkaustarina näytti oivaltavasti, miten eri tavalla tilanteet voi tulkita.

Toisella kaudella mukaan otettiin myös kummankin exän, Helenin (Maura Tierney) ja Colen (Joshua Jackson) näkökulma. Helenin ja Noahin riitaisia avioero, Noahin kirjallinen läpimurto ja Alisonin ja Noahin suhteeseen hiipivä epäluottamus tekivät kaudesta ensimmäistä monitahoisemman. Samalla mukaan tuli jännityssarjan sävyjä, kun selvisi, että kaikki kolme päähenkilöä olivat sekaantuneet Colen veljen kuolemaan. Monen mielestä murhamysteeri tuntui tekemällä tehdyltä, mutta se sitoi päähenkilöt yhteen kaikkien tuntiessa syyllisyyttä tapahtuneesta. 

Affairin luoja Sarah Treem on kertonut, että jokainen kausi kuvaa rakkaussuhteen eri vaihetta: ensimmäinen hullaantumista, toinen arjen tuomia epäilyksiä. Kuvaako kolmas kausi Noahin ja Alisonin päätöstä sitoutua tai lähteä erilleen, se jää nähtäväksi. Ensimmäisten jaksojen perusteella jaksojen perusteella suhde näyttää olevan henkitoreissaan.

2 jakson perusteella tiedämme:

On kulunut kolme vuotta, ja Noah on juuri vapautunut vankilasta. Telkien takana häntä on vainonnut vartija (Brendan Frasier), jonka takia mies kärsii pahoista vainoharhoista. Ikään kuin sarjan suhdesotkuissa ei olisi jo tarpeeksi, saapuu Noahin pasmoja sotkemaan salaperäinen ranskatar (Irène Jacob).

Helen tuntee syyllisyyttä Noahin vankilatuomiosta, mutta petetyn vaimon puolia pitäneitä lohduttanee, että hänen parisuhteensa huumorintajuiseen ("Sinulla todella on monta, monta monta lasta. Mitä niitä on, jotain 11?") lääkärimiesystävään syventyy.

Sen sijaan monen suosikkihahmo, kovia kokenut Alison on kokenut romahduksen. Kipeät muistot nelivuotiaana hukkuneesta esikoisesta ovat riivaanneet niin, ettei hän tunne voivansa pitää huolta tyttärestään.

Ainoa jonka elämä näyttää olevan jotakuinkin raiteillaan on Cole, joka on mitä ilmeisimmin onnellisesti naimisissa ja saa viimein olla hänen ja Alisonin yhteiselle tyttärelle isä.

The Affair, HBO Nordic, uusi jakso maanantaisin.

 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00