Sansa Stark ja Theon Greyjoy pakomatkalla. Kuvat: HBO Nordic
Sansa Stark ja Theon Greyjoy pakomatkalla. Kuvat: HBO Nordic

Odotus on ohi! Hittisarja Game of Thronesin uuden kauden ensimmäinen jakso ilmestyi tänään HBO Nordiciin. Kokosimme uuden kauden suurimmat mysteerit ja kaiken, mitä uudesta kaudesta tiedetään. Mitä veikkaat: kuoleeko joku jo heti kärkeen?

1. Herääkö Jon Snow kuolleista?

Edelliskauden loputtua Jonin kuolemaa arvuuteltiin runsaasti. Kuoliko hän vai eikö? Nyt pähkäily on kuitenkin kallistunut selvästi siihen suuntaan, että kuollut on.

Hahmoa näyttelevä Kit Harington on vahvistanut asian moneen kertaan. Samaa kertoo myös HBO:n taannoin julkaisema kuvaus kauden ensimmäisestä jaksosta.

Game of Thronesissa kuolema ei kuitenkaan ole kaiken loppu.

Esimerkiksi Melisandre, ”Punainen nainen”, voi löytää itsestään voiman herättää Jonin henkiin. Muiden Valon herran palvelijoiden on kerrottu pystyvän moiseen. Jonin henkiin palauttamiseksi voidaan valjastaa muunkinlaista taikuutta.

Jonin uskollisen ystävän Samwell Tarlyn kohtalo mietityttää. Hänen roolinsa tuskin katoaa kokonaan Jonin kuoleman jälkeen. Mutta mikä häntä odottaa?

2. Mitä tapahtuu Bran Starkille?

Viime kaudella Starkin suvun vesaa Brania ei nähty, mutta nyt nähdään. 

Bran menetti kävelykykynsä jo sarjan ensimmäisellä kaudella. Vaikka hänen jalkansa eivät toimi, uudella kaudella hänen mielensä on voimakkaampi kuin koskaan. Hän kykenee hallitsemaan eläinten ja ihmisten mieltä ja kehoa. Lisäksi hänellä on kyky nähdä näkyjä menneestä ja tulevasta.

Branin taidot ovat sarjassa poikkeuksellisen voimakkaat. Sen vuoksi hänellä on hyvin todennäköisesti erityinen asema sarjan jatkossa. Valkeat kulkijat lähestyvät Westerosia – liittyykö Branin kohtalo heihin?

Bran Stark ja Kolmisilmäinen korppi.

3. Loppuuko Sansa Starkin aika uhrina?

Sansan elämä on ollut yhtä piinaa. Häntä on palloteltu mieheltä toiselle koko sarjan ajan. Viime kausi oli kuitenkin pahin, sillä Sansa päätyi entiseen kotikaupunkiinsa Talvivaaraan sadistisen Ramsay Boltonin urhiksi.

Kauden lopussa Talvivaaraan hyökättiin, ja Sansa onnistui pakenemaan Ramsayn aivopesemän Theon Greyjoyn avulla. Ramsay alisti Theonin julmalla tavalla orjakseen kolmannella kaudella. Viime kaudella Theon kuitenkin löysi oman tahtonsa – Sansan avustamana.

Kaksikko pakenee Talvivaarasta yhdessä. Mihin heidän tiensä vie?

Toivoa anakin sopii, että Sansan päivät alistettuna naisena ovat nyt takana.

4. Saako Arya Stark näkönsä takaisin?

Valtaosan pienestä iästään Arya Stark on halunnut hyvityksen perheensä julmalle kohtalolle (hänen isänsä, äitinsä ja veljensä on murhattu). Hän on päättänyt kouluttautua kasvottomaksi salamurhaajaksi ja kostaa.

Ongelma on se, että koulutukseen kuuluu luopuminen omasta identiteetistä ja kostonhimosta. Viime kauden lopulla Arya sokeutui, koska kostonhimo on hänessä edelleen liian vahva.

Kuudennen kauden alussa Arya janoaa edelleen hyvitystä. Saako hän jossain vaiheessa näkönsä takaisin? Onnistuuko hän luopumaan omasta identiteetistään? Luopuuko hän prosessissa halustaan kostaa?

Arya Stark.

5. Hyökkääkö Daenerys Targaryen Westerosiin?

Viime kauden lopussa Deanerys teki näyttävän lähdön hallitsemastaan orjakaupunki Meereenistä. Lohikäärme Drogon kiidätti Deanerysin turvaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneelta gladiaattoriareenalta, mutta loukkaantui samalla.

Deanerys päätyy Drogon lennättämänä kauas kaikista tukijoistaan. Edelliskauden viimeisessä jaksossa nähtiin, kuinka dothraki-heimo ympäröi Deanerysin uhkaavalla tavalla.

Mitä seuraavaksi tapahtuu? Ovatko hänen piirittäjänsä vihamielisiä? Tulevatko Meereenin sotilaat tai Drogon pelastamaan Deanerysin?

Kun tilanteesta on selvitty, seuraa todellinen jännitysnäytelmä. Tähtääkö Deanerys kannattajiensa ja kolmen lohikäärmeensä kanssa Westerosiin? Aikooko hän vallata rautaistuimen?

Daenerys Targaryen.

6. Kostavatko Cersei ja Jaime?

Viime kaudella kuningatar Cersei joutui lähettämään tyttärensä Myrcellan naitettavaksi meren yli. Cersein kaksosveli Jamie (eli Myrcellan todellinen isä) lähtee noutamaan tytärtään takaisin kotiin. Laivamatkalla Myrcella kuitenkin kuolee myrkkyyn, joka hänelle on annettu aikaisemmin.

Cersei ja Jaime haluavat todennäköisesti kostaa tyttärensä kuoleman. Ajaako tilanne Westerosin ja Dornen sotaan?

Jaime ja Cersei.

7. Hyökkäävätkö Valkeat kulkijat Westerosiin?

Pohjoisessa muinaiset jäämöröt kasvattavat voimaansa. Kuolleista he haalivat armeijaansa lisää jäseniä.

On vain ajan kysymys, milloin Valkeat kulkijat hyökkäävät etelään. Westerosin ihmisillä on vain vähän aseita Valkeita kulkijoita vastaan. Pystytäänkö pohjoisesta tuleva uhka pysäyttämään? 

8. Ketkä kuolevat?

Kuolema, tappaminen ja murhaaminen ovat oleellinen osa sarjan juonenkäänteitä. Tärkeimmätkin hahmot voidaan lahdata missä vaiheessa tahansa.

Olisiko tällä kaudella Cersein tai Jaimen aika mennä? Vai koittaako loppu sittenkin Aryalle tai Sansalle?

Kuoleman kohteita on sarjassa paha ennustaa, koska se voi sattua kenen kohdalle tahansa.

9. Mitä tapahtuu Hodorille?

Monen suosikkihahmoa, sympaattista Hodoria, ei nähty viime kaudella lainkaan. Tällä kaudella hän on jälleen kuitenkin mukana! Tietenkin uskollisena Bran Starkin rinnalla. Mikä on hänen roolinsa uudella kaudella?

+ Tämän tiedämme varmasti

Uuden kauden toinen traileri.

Nyt kokosi viisi asiaa, jotka ovat aivan taattuja tulevalla kaudella.

Uudesta kaudesta tiedämme sen, että sarja erkanee entistä vahvemmin alkuperäistarinasta. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan pohjautuva tv-sarja on toki jo aiemmin poikennut alkuperäisteoksesta. Nyt juoni kuitenkin poikkeaa vahvasti. Samaan aikaan sarja palaa nyt sellaisiin kirjasarjan tapahtumiin, joiden on aiemmin luultu jäävän siitä kokonaan pois. Luvassa on myös takaumia.

Talven tulemista Westerosiin ei voi yhtään vähätellä. Uudella kaudella taistellaan entistä vähemmän valtaistuimista ja entistä enemmän Valkeita kulkijoita vastaan.

Sarjan tekijät ovat haastatteluissa luvanneet, että tällä kaudella toimintaa on jokaisessa jaksossa. Aiemmilla kausilla isoja juonenkäänteitä on mahtunut vain pari jokaiseen kauteen. Nyt käänteitä voidaan odottaa jokaisessa jaksossa.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00