Tiesitkö, että Titanicin ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut jo 20 vuotta! Kuva: All Over Press
Tiesitkö, että Titanicin ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut jo 20 vuotta! Kuva: All Over Press

Ei ole täysin perätöntä väittää, että kaikkien aikojen parhaat leffat on tehty 1990-luvulla.

Vieläkö muistat 1990-luvun? Oli jääkiekon maailmanmestaruutta, Aikakonetta – ja Walesin prinsessa Diana.

Ysäriltä muistamme myös Titanicin ja Forrest Gumpin. Kultaisen vuosikymmenen aikana tehtailtiin loistavia elokuvia – kriitikoiden ja arvostelujen mukaan maailman parhaita.

Keräsimme ikimuistoisimmat elokuvat ysäriltä yhdelle listalle. Nappaa klassikoista ideoita viikonloppuun ja varaudu nostalgiapärinöihin.

1. American Beauty (Netflix)

Amerikkalainen mestariteos käsittelee rakkautta, itsensä vapauttamista ja perhettä modernissa keskivertoamerikkalaisessa esikaupungissa. Oikea kulttielokuva.

2. Forrest Gump (Netflix)

Elokuva sotasankarista, mogulista ja profeetasta, jotka ovat yksi ja sama tyyppi, hidasälyinen Forrest Gump. Tom Hanksin tähdittämä elokuva keräsi useita Oscar-pystejä.

3. Leijonakuningas (Viaplay)

Kuka ei muka rakasta Leijonakuningasta? Disneyn klassikkopiirretty sopii myös aikuisten leffailtaan.

4. Fight club (Netflix)

Elokuva kertoo nimensä mukaisesti tappelukerhosta. Pääosissa ovat Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter ja Meat Loaf, eli elokuva ei yksinkertaisesti voi olla huono.

5. Schindlerin lista (Netflix)

Yksi kaikkien aikojen riipaisivin kuvaus holokaustista toisen maailmansodan aikaan. Steven Spielbergin menestyselokuva.

6. Clueless (Netflix)

Lukion suosituimmalla tytöllä on yleensä langat käsissään, mutta kahden komistuksen ilmestyessä paikalle Cher huomaa, että rakkaudessa hän on täydellisen neuvoton. Ihana hömppäkomedia.

6. Seitsemän (Netflix)

Jännityselokuva, jossa kaksi etsivää etsii sadistista murhaajaa, joka tekee seitsemään kuolemansyntiin perustuvia murhia. Päärooleissa Brad Pitt ja Morgan Freeman.

8. Titanic (Viaplay)

Elokuva kertoo osittain kuvitteellisen tarinan matkustajahöyrylaiva RMS Titanicin uppoamisesta. Jokainen meistä on nähnyt tämän ikivihreän, jonka voisi katsoa yhä uudelleen ja uudelleen.

9. Rita Hayworth – Avain pakoon (Viaplay)

Elokuva kertoo nuoresta, hiljaisesta sekä älykkäästä pankkiirista Andysta, joka tuomitaan kahteen elinkautiseen vankeusrangaistukseen vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta, ja lähetetään kärsimään rangaistusta Shawshankin vankilaan. Elokuva on pidellyt pitkään ykkösijaa IMDb 250-elokuvalistan kärjessä, mikä tarkoittaa elokuvan olevan yksi maailman parhaista.

10. American History X (Netflix)

Rankka ja pysäyttävä elokuva käsittelee rasismia ja uusnatsismia. Murhasta kiven sisään passitettu uusnatsi palaa vankilasta muuttuneena miehenä, ja yrittää estää pikkuveljeään seuraamasta jalanjälkiään.

Toni Wirtanen esittää Kaija Koon Vain elämää -päivänä Vapaa-biisin, jonka hän aikoinaan kirjoitti Kaijalle.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Kaija Koon päivää. Jaksosta on julkaistu nyt yksi tulkinta, joka on Toni Wirtasen Vapaa. Tonilla on biisiin erikoinen suhde, koska hän on itse kirjoittanut sen Kaijalle.

– Toni tiesi silloin mun elämäntilanteeseen, ja tämä biisi on tehty siihen. Olin juuri eronnut ja taistellut monien asioiden kanssa. 21 vuoden suhteesta lähteminen vaati valtavasti voimaa, Kaija kertoo jaksossa yhden suurimman hittinsä taustoista.

Toni on tehnyt biisistä alkuperäistä rajumman version. Hän kertoo myös, että Apulannan rumpali Sipe Santapukki olisi halunnut biisin aikoinaan Apulannalle.

– Rumpalimme aikanaan valitti, että tän olisi voinut tehdä itsekin, Toni kertoo.

Kaija on otettu Tonin esityksestä.

– Tämä oli tärkeä hetki Tonille ja mulle. Vilisi koko elämä silmien edessä, Kaija mietti esityksen jälkeen.

Vain elämää perjantaisin kello 20 Nelosella.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aliisa ja Esa ovat ajautuneet kriisiin, jota he setvivät yhdessä Tony Dunderfeltin kanssa. Varo juonipaljastuksia!

Edellisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa Aliisa ja Esa mökkeilivät melko leppoisissa tunnelmissa, ja Esa vaikutti oikealta unelmamieheltä.

Tämän viikon jaksossa on tunnelma on taas päälaellaan: Aliisa on tuonut esille epävarmuutensa, jota hän kokee edelleen, kuukausi häiden jälkeen. Aliisaa vaivaa, ettei hän meinaa millään ihastua Esaan, vaan löytää miehestä vain ärsyttäviä piirteitä.

Lue myös: 7 syytä, joiden takia Ensitreffit-Esa on unelmamies

Esalle Aliisan tunnustus on ollut vaikea paikka.

– Näen tämän parisuhdetilanteen ongelmallisena. En tiiä, en tosiaan tiiä. Rupeaa itekin kääntymään pikkuhiljaa epätoivon puoleen, mies sanoo jaksossa.

Aliisan epävarmuus on aiheuttanut sen, että kumpikin on tullut sanoneeksi asioita, jotka loukkaavat. Pari pui riitaansa tapaamisessa psykologi Tony Dunderfeltin kanssa.

– Mä oon tuonut esiin, että mä oon epävarma tästä meidän asiasta. Esa on harmistunut siitä ja kerännyt aika semmosen ison potin semmosta pahaa mieltä, Aliisa selittää jaksossa Tonylle.

”Esa on kerännyt aika ison potin pahaa mieltä.”

Tony kysyy Esalta, onko tällä tapana, että paha mieli räiskähtää esiin.

– No todellakin räiskähtää, Esa myöntää.

Räiskähdyksen tarkemmat yksityiskohdat jäävät jakson perusteella hieman arvoitukseksi, mutta se on selvää, että Esa on onnistunut loukkaamaan Aliisaa pahasti.

– Lähtökohtaisesti luotan ihmiseen sataprosenttisesti. Sitten kun se luottamus tulee rikottua, mä en pysty antamaan sitä takaisin. Että jos mulle sanoo jotain niin pahoja asioita, niin vaikka multa pyytää sitä anteeksi ja kertoo, että ei se ollut tarkoitus, niin mä en pääse irti siitä, Aliisa selittää itkua nieleskellen.

Esa myöntää, että hänen on syytä pyytää anteeksi reaktiotaan ja aiheuttamaansa mielipahaa. Myös Aliisa pyytää Esalta anteeksi sanojaan.

Kaikesta huolimatta parin välillä näyttää koko ajan säilyneen hyvä keskusteluyhteys. Tonyn tapaamisen jälkeen pariskunta antaa kotimatkalla hyvästelypusut, kun Aliisa hyppää junaan.

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Melanie

”Kun se luottamus tulee rikottua...” Ensitreffit alttarilla -parilla mielipaha räiskähtää esiin

Harmi, että tämä pari valittiin yhdeksi pariksi mukaan ohjelmaan. Samalla hukattiin mahdollisuus kahden muun ihmisen löytää toisensa ja saada kenties toimiva, loppuelämän suhde. Edellisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä, luultavasti molemmat ovat kehuneet itsensä liian joustaviksi ja helpoksi ihmiseksi, jotta pari löytyisi. Itse en kuitenkaan haluaisi jakaa elämääni noin tiukan oloisen miehen kanssa kuin Petri. Liian kaavoihin kangistunut ja ei yhtään pelivaraa.
Lue kommentti