Ilmainen vinkki: älä tee kuin Samuel, vaan selvitä ennen kuumailmapallolentoa, onko puolisollasi paha korkean paikan kammo. Kuva: AVA
Ilmainen vinkki: älä tee kuin Samuel, vaan selvitä ennen kuumailmapallolentoa, onko puolisollasi paha korkean paikan kammo. Kuva: AVA

Eilen päättynyt Ensitreffit alttarilla -kausi osoitti, että märkä tiskipöytä ei ole este rakkaudelle, ja raivaussaha kertoo, että olet osa perhettä.

Syksyn mittaan nähty Ensitreffit alttarilla -kausi on ollut paitsi tosi-tv:tä, myös opetusohjelma kaikille parisuhteissa pyristeleville ja niihin pyrkiville. Ohjelmassa nähdään pariskuntien tutustumisen lisäksi asiantuntijoiden kommentteja, mutta kuluneella kaudella tärkeimmät oppitunnit tarjosi parin arjen katseleminen, ei niinkään asiantuntijoiden kuunteleminen.

Kauden kolmesta pariskunnasta kaksi jatkoi tiistai-iltana nähdyssä finaalissa avioliittoaan ja yksi valitsi eron. Samuel ja Tiina sietivät toistensa ärsyttävyyttä ja totesivat finaalijaksossa lähtevänsä yhdessä kotiin Tikkurilaan. Tasaisen vaivaannuttavalla hitaudella edenneet Milla ja Kimmo halusivat jatkaa tutustumista ja vaikuttivat kaksi kuukautta myöhemmin yhä onnellisilta yhdessä. Intohimoisesta pusuttelusta repivään riitelyyn siirtyneet Heidi ja Mikko päätyivät Mikon aloitteesta eroon.

Nämä yhdeksän asiaa saatoimme ohjelman viimeisestä kaudesta oppia:

1. Suhteen alku ei kerro mitään

Heidi ja Mikko viettivät suhteensa ensimmäiset päivät niskat mutkilla, jatkuvasti toisiaan pussaillen. Mikko oli tarpeeksi rohkea suudellakseen morsiantaan jo ennen vihkimistä, mutta riitelytapojen muuttamiseen ja Heidin näkökulman huomioimiseen rohkeus ei riittänyt. Lopulta suhde kaatui parin erimielisyyksiin ja erityisesti siihen, miten he hoitivat riitansa. 

2. Ärsyttävyys ei kaada suhdetta

Ilouutisia kaikille maailman nipottajille: erilaiset arkiset tavat ja niistä marmattaminen eivät kaada avioliittoa, jossa muut asiat toimivat. Samuelin kanssa avioitunut Tiina hätkähdytti kotikatsomoita alkukaudesta puuttumalla Samuelin siivous-, pukeutumis- ja pakkaustapoihin sekä vaatimalla kaupassa tietynlaisia ostoksia. Lehmänhermoinen Samuel sieti morsiamensa tarkat vaatimukset, ja Tiina puolestaan kesti sen, että Samuel teki hänen mielestään kaikki asiat vähän väärällä tavalla.

3. Hiljaa hyvä tulee

Vanha viisaus tuli taas todistetuksi oikeaksi, kiitos Millan ja Kimmon. Pariskunnan välit eivät ensimmäisissä yhdeksässä jaksossa näyttäneet erityisen läheisiltä. Innokkaasti suuteloiviin Mikkoon ja Heidiin sekä toisiaan hipsutteleviin ja rapsutteleviin Tiinaan ja Samueliin verrattuna Kimmon ja Millan haparoiva läheisyys vaikutti milloin kaverilliselta, milloin vaivaannuttavalta. Kymmenennessä jaksossa Milla ja Kimmo yllättivät kotikatsomot kertomalla, että päättivät jo häämatkalla jatkaa tutustumista viiden viikon jälkeenkin. 

4. Mieti, ennen kuin otat kissan

Vaikka Mikon ja Heidin suhteen ongelmista ei voi syyttää mitään eläinlajia, pari sai useamman kerran repivän riidan aikaiseksi Mikon Äijä-kissasta. Ensin kärhämää syntyi siitä, että Äijän ruuat ja hiekkalaatikko jäivät Turkuun, vaikka niiden olisi pitänyt olla mukana mökkireissulla. Pahempi riita saatiin aikaiseksi, kun Mikko suunnitteli lähtevänsä ystävänsä polttareihin ja oletti, että Heidi ilman muuta hoitaa Äijää sen ajan.

5. Kannattaa olla oma itsensä

Kaikki tietävät, että parisuhteessa pitäisi alusta alkaen olla oma itsensä, mutta harvalla todella on uskallusta siihen. Tiina ei epäröinyt asettua alttiiksi ja näyttäytyä Samuelille sekä tv:n katsojille kaikessa rakastettavuudessaan ja raivostuttavuudessaan. Tiinan vilpittömyys lienee ollut tärkeä tekijä siinä, että pariskunnan suhde muodostui niin hyväksi niin nopeasti. 

6. Kun saat raivaussahan, olet perhettä

Suomalainen mies ei välttämättä puhu eikä pussaa eikä tule tyttärensä häihin, jos ei ole ehtinyt asiaa tarpeeksi sulatella. Sen sijaan hän viestii hyväksynnästään antamalla vävypojalle raivaussahan, jota tosin säilyttää omassa kaapissaan. Näin toimi ainakin Millan isä Arto, joka lahjoitti sahan lisäksi Kimmolle kartan, josta voi tarkistaa raivattavat alueet. Sympaattinen ele muutti Arton katsojien suosikkihahmoksi.

7. Valitse taistelusi

Jokaisesta ärsyttävästä pikkuasiasta ei kannata nostaa meteliä, jos mielii pitää yhteiselon miellyttävänä. Tämän tietää erityisesti Samuel, joka ei hermostunut, vaikka Tiinalla oli sanomista yhteen jos toiseenkin Samuelin asiaan. Samuel antoi suosiolla Tiinan valita sen, mitä fetaa ja millaisia salaattipakkauksia pariskunta ostaa. Ainakin televisiossa nähdyn perusteella Tiinan marmatus väheni viiden viikon kuluessa. 

8. Ihmistä ei pidä häiritä heti työpäivän jälkeen

Mikko ei kyennyt riitelemään rakentavasti Heidin kanssa, ainakaan heti, kun oli tullut kotiin raskaan työpäivän jälkeen. Hän toivoi, että ensin voitaisiin jutella mukavia puolisen tuntia ja sitten vasta siirtyä mieltä painavaan asiaan. Puolen tunnin odotus ennen riitaa tuskin olisi pelastanut Heidin ja Mikon suhdetta. Kannattaa silti harkita, onko juuri töistä tullut, nälkäinen ja väsynyt puoliso rakentavin mahdollinen riitelykumppani.

9. Tikkurila on hieno paikka

Vantaan Tikkurila saattaa ainakin junalla pääkaupunkiin matkustavalle näyttäytyä vain jonkinlaisena välivaiheena ennen Pasilaa ja Helsingin päärautatieasemaa, mutta jos Tiinaa on uskominen, Tikkurilassa on kaikki. Kotiseuturakas Tiina arveli, että vaikka hän lähtisi Tikkurilasta, Tikkurila ei lähde hänestä, ja sai lopulta Samuelinkin taipumaan Tikkurilassa asumisen kannalle. 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.