Ihanat naiset netissä. Kuvat: Netflix, HBO Nordic, Yle.
Ihanat naiset netissä. Kuvat: Netflix, HBO Nordic, Yle.

Syksyn netti-tv-sarjoissa piisaa mahtavia, hauskoja ja kapinallisia – ja hei, keski-ikäisiä! – naisia. Jos sopivaa roolia ei ole tarjolla, nykynaiset kirjoittavat sellaisen itse itselleen.

1. Stella, rikostutkijoista coolein

Siirry syrjään Saga Norén, tv:n cooleimman rikostutkijan titteli kuuluu The Fall -sarjan Stella Gibsonille. Olisi luullut, ettei Gillian Andersonin eteen enää tulisi yhtä legendaarista hahmoa kuin Salaisten kansioiden Scully, mutta etsivä Gibson päihittää agentin 6–0. The Fall on synkkääkin synkempi rikossarja, jonka alussa Stella saapuu Lontoosta Belfastiin avustamaan paikallista poliisia sarjamurhaajan nappaamisessa. Etsivä omistautuu täydellisesti työlleen ja napsii työpaikaltaan myös seksikumppaninsa; Stellan sänkyyn kelpaavat niin miehet, naiset kuin pomotkin.

Gillian Andersson loistaa itsevarmana ja omahyväisenä etsivänä. Nyt alkaneella uudella kaudella Stellan ja Belfastin kuristajan (50 Shades of Grey -tähti Jamie Dornan) kissa-hiiri -leikki saanee päätöksensä.

The Fall, kaikki kolme kautta Netflixissä.

Gillian Andersson häikäisee rikostutkija Stella Gibsonina.
Gillian Andersson häikäisee rikostutkija Stella Gibsonina.

2. Dolores ja Theresa, scifimaailman pomot

HBO:n suursatsaus Westworld yhdistää western-elokuvista tutun kuvaston scifi-maailmaan. Herkkäkasvoinen Evan Rachel Wood (Kolmetoista, True Blood) on aurinkoinen Dolores, joka asuu vanhempiensa kanssa ranchilla preerian reunamilla. 

Joka aamu Dolores herää innokkaana uuteen päivään, mutta on iltaan mennessä joutunut todistamaan kauheita väkivallantekoja. Mutta mitäpä tuosta, sillä Dolores on vain robotti Westworld-teemapuistossa, jossa rikkaat vierailijat pääsevät huvittelemaan lännensankarien tyyliin. Päivän päätteeksi Doloresin ja muiden robottien muisti nollataan – kunnes ohjelmistopäivityksen seurauksena Doloresin mielessä alkavat pilkahdella kipeät muistot.

Pian nähdään, tuleeko Doloresista Nälkäpeli-kirjojen Katnissin kaltainen kapinajohtaja. Sarjan toinen tärkeä johtohahmo on teemapuistoa pyörittävän firman rautarouva Theresa Cullen, jota näyttelee ihanista ihanin Sidse Babett Knudsen, eli Vallan linnake -sarjan Birgitte Nyborg. Ah!

Westworld, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Birgitelle – anteeksi, Theresalle ei ryppyillä.
Birgitelle – anteeksi, Theresalle ei ryppyillä.

 

Jos ei löydy sopivia rooleja, sellainen pitää kirjoittaa itse. Pamela Adlonin hahmo Sam on pitkälti omaelämäkerrallinen.
Jos ei löydy sopivia rooleja, sellainen pitää kirjoittaa itse. Pamela Adlonin hahmo Sam on pitkälti omaelämäkerrallinen.

3. Sam, kolmen tytön sinkkuäiti

Pamela Adlon tunnetaan Louis CK:n Louie-komediasarjan on-off -naisystävänä. Myös Pamelan oma sarja Better Things on omaelämäkerrallinen. Hänen esittämänsä viisikymppinen Sam Fox on Hollywood-uransa huipun, eli suomeksi nuoruuden, taakseen jättänyt näyttelijä, joka puurtaa keskivertorooleissa elättääkseen kolme tytärtään.

Elämä on jatkuvaa tulipalojen sammuttelua, kun kolme tytärtä panevat äitinsä koville. Naapurissa asuu vielä vodkaan menevä, hassahtanut äiti, eikä ex-miehestä ole mihinkään.

Sympaattinen Sam on uskottava viisikymppinen nainen. Hyvän mielen komedia tekee lempeää pilaa äitiydestä, viihdebisneksestä sekä deittailusta nuoruutta palvovassa Los Angelesissa.

Better Things, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Uutuuskomedioiden perusteella yli viisikymppisiä naisia ei enää automaattisesti siivota pois päärooleista.

Carrieen verrattuna Sarah Jessica Parkerin rooli Francesina on ristiriitainen ja realistinen.
Carrieen verrattuna Sarah Jessica Parkerin rooli Francesina on ristiriitainen ja realistinen.

4. Frances, surumielinen kriiseilijä

Eletäänkö showbisneksessäkin viimein aikaa, jolloin yli viisikymppisiä naisia ei automaattisesti siivota pois päärooleista? HBO Nordicin toinen uutuuskomedia Divorce on synkänhauska komediasarja avioeroa läpikäyvästä Francesista (Sarah Jessica Parker). Väljähtynyt parisuhde ja lähiöäidin elämä ovat ajaneet viisikymppisen Francesin kriisiin, jossa hän katselee elämäänsä pohtien tässäkö tämä nyt oli?

Perheen elättäjän rooli on pakottanut Francesin pysymään työssään henkilöstövuokrausfirman pomona, vaikka hän haaveilee taidegalleristin urasta. Kun kaupungista on löytynyt rakastaja, tuntuu avioero ratkaisulta kaikkeen.

SJP on ensimmäisessä tv-sarjan pääroolissa sitten Sinkkuelämän ja näyttelee ristiriitaista ja ahdistunutta Francesia hienovireisesti ja uskottavasti.

Divorce, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Abbi Jacobson ja Ilana Glazer tekivät Broad Cityä alun perin nettiin.
Abbi Jacobson ja Ilana Glazer tekivät Broad Cityä alun perin nettiin.

5. Ilana ja Abbi, rakastettavat sekopäät

Broad Cityn Ilanan ja Abbin rinnalla Lena Dunhamin Girls-komediasarjan tytöt ovat järkevyyden perikuvia. Ilanan (Ilana Glazer) ja Abbin (Abbi Jacobson) sekopäisessä elämässä ei tunneta sanaa 'normaali'. Eniten tyttöjä motivoivat seksi ja pilvenpoltto, ja päivät kuluvat lähinnä New Yorkin kaduilla häsläämiseen ja säätämiseen.

Poliittisesti epäkorrektin komedian parissa saa nauraa kyyneleet silmissä. Sarja kuvaa mainiosti kahden naisen ehdotonta ystävyyttä, jossa ei tuhlata aikaa riitelyyn. Sitä ystävykset eivät kuulemma tee tosielämässäkään, vaan keskittyvät tärkeämpiin asioihin.

Broad City, kolme kautta Yle Areenassa. Neljäs kausi tekeillä.

Kolmannella kaudella Ilana ja Abbi tapaavat presidentinvaaleihin valmistautuvan Hillary Clintonin.
via GIPHY

Issa Rae on sosiaalityöntekijä Issa, joiden hermoille poikaystävä ja valkoiset ihmiset usein käyvät.
Issa Rae on sosiaalityöntekijä Issa, joiden hermoille poikaystävä ja valkoiset ihmiset usein käyvät.

6. Itseään etsivä Issa

Kuten Broad Cityn naiset, myös Issa Rae nousi menestykseen kehittämänsä nettisarjan kautta. The Misadventures of Awkward Black Girl kertoi sosiaalisesti kömpelöstä ja hiphopia rakastavasta naisesta, ja nettisarjan faniksi ilmoittautui muun muassa Oprah Winfrey.

Hyvin samanhenkinen on uuden Insecure-sarjan Issakin: 29-vuotias, kylppärin peilille räppäävä nuorisotyöntekijä, joka on kriisissä niin parisuhteessaan kuin työssäänkin. Paras ystävä Molly (Yvonne Orji) menestyy kyllä urallaan, mutta rakkauselämässä riittää huolia.

Insecure, 1. kausi meneillään HBO Nordicilla.

Älä unohda näitä!

The Crown

Elisabet II:n elämään keskittyvä tv-sarja yhdistää hovielämää, poliittista juonittelua ja pukudraamaa. Pääroolissa ihastuttaa Claire Foy. Laatukamaa!
1. kausi Netflixissä.

Doctor Foster

Viime vuoden suosituin draamasarja Briteissä kertoo lääkäri Gemma Fosterista (Suranne Jones), joka  luulee olevansa onnellisesti naimisissa, kunnes tajuaa miehensä pettävän häntä. Luvassa saippuaoopperamaisia käänteita sekä sydämeenkäypää ihmissuhdedraamaa.
1. kausi Netflixissä, 2. kausi tulossa ensi vuonna.

The Affair

Viimein ratkeaa, mitä tapahtuu Alisonille (Ruth Wilson) ja Helenille (Maura Tierney). Ihan sama Noahista (Dominick West).
3. kausi HBO Nordicilla 21.11. alkaen.

The Mindy Project

Mindy Kalingin luoman sarjan nimihenkilö etsii sitä oikeaa ja on vakuuttunut, että rakkauden löytämiseksi pitää uhrata kaikki vapaa-aika – ja aika paljon työaikaakin.
5. kauden uusi jakso meneillään HBO Nordicilla.

The Gilmore Girls

Tätä on odotettu. Lorelai (Lauren Graham) ja Rory (Alexis Bledel) palaavat, kahvia kuluu ja puhe on nopeaa.
Neljä uutta jaksoa Netflixissä 25.11. alkaen.

 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.