Ensimmäisessä jaksossa ISS-yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jäämaa maskeerattiin työharjoittelija Kalevi Tiriseksi, jo pari vuotta työttömänä olleeksi rekkakuskiksi. Kuvat: Nelonen
Ensimmäisessä jaksossa ISS-yhtiön toimitusjohtaja Jukka Jäämaa maskeerattiin työharjoittelija Kalevi Tiriseksi, jo pari vuotta työttömänä olleeksi rekkakuskiksi. Kuvat: Nelonen

Nähdäänkö Suomen Pomo piilossa -versiossa lainkaan mokaavia työntekijöitä? 

Suomalainen versio Pomo piilossa -ohjelmasta alkoi keskiviikkona. Ohjelman idea on se, että yrityksen johtaja naamioituu duunariksi ja soluttautuu alaistensa työpäivään. Tarkoitus on saada selville, mitä yrityksessä oikeasti tapahtuu, ja miten sen toimintaa voisi kehittää.

Sosiaalisen median kommenttien perusteella moni asia jäi vielä katsojille epäselväksi. Ohjelman vastaava tuottaja Juha Vuorio Ten Years Production Oy:stä vastaa kysymyksiin.

1. Jenkkiversiossa nähdään onnistumistarinoiden lisäksi myös työntekijöitä, jotka mokaavat pahasti ja haukkuvat työnantajaansa. Ensimmäisessä Suomi-jaksossa nähtiin ainoastaan tunnollisia ja innostuneita työntekijöitä. Nähdäänkö meillä lainkaan törttöilyä?

– Ei. Jos Suomessa lähdettäisiin tekemään sellaista mitä esimerkiksi Jenkeissä, olisimme hyvin nopeasti oikeudessa. Meidän piti olla todella varovaisia, mitä kaikkea voimme näyttää. Emme halunneet lähteä mollaamaan ketään työntekijää henkilönä, vaan tuoda esille myönteisiä tapauksia. Veikkaan myös, että Jenkeissä nämä mokaavat työntekijät ovat käsikirjoitettuja juttuja.

Tulevissa jaksoissa nähdään kuitenkin draamaa, rankkoja kohtauksia ja ongelmia, jotka tulevat pomoille yllätyksenä.

2. Miten kameroiden läsnäoloa selitettiin ohjelmassa mukana olleille työntekijöille?

– Keksimme peitetarinan eli kerroimme jokaisen firman työntekijöille, että kuvaamme uutta reality-sarjaa, jossa seurataan työttömän työntekijän työpäivää. He siis tiesivät, että tässä kuvataan tv-sarjaa, mutta eivät sitä, että ohjelma onkin Pomo piilossa.

3. Kielsikö kukaan työntekijöistä kohtausten näyttämistä sen jälkeen, kun heille selvisi, että he ovatkin mukana aivan erilaisessa ohjelmassa kuin he luulivat?

– Kyllä, näin kävi muutaman kerran, ja jouduimme hyllyttämään ne jaksot ja kuvaamaan uudet. Työntekijöillä oli siihen toki oikeus.

4. Twitterissä jotkut katsojat pitivät monia asioita ensimmäisessä jaksossa korneina. He mainitsivat esimerkiksi, että matkalaukku ilman omistajaa, jumppaajan putoaminen uima-altaaseen ja aleviinan perässä ollut kadunkulkija haiskahtivat käsikirjoitetuilta. Olivatko kohtaukset etukäteen sovittuja?

– Eivät olleet, nämä tapahtuivat ihan oikeasti. Kuvasimme materiaalia todella paljon, jopa 70 tuntia, joten siinä ehti tapahtua kaikkea yllättävää. 

Juontaja Jenni Alexandrova.
Juontaja Jenni Alexandrova.

5. Jenkkiversiossa ei ole juontajaa, mutta Suomessa ohjelman juontaa Jenni Alexandrova. Mikä juontajan rooli on?

– Suomessa on totuttu siihen, että ohjelmalla on kasvot. Jennin tehtävä on siis toimia ohjelman kasvoina ja haastatella aina yrityksen pomoa. Hän pitää saada pomosta mahdollisimman paljon irti, ja näin myös tapahtuu.

Vaikka Jenkeissä ei juontajaa ole, niin monessa muussa maassa se on. Ohjelmaahan on näytetty 30 maassa.

”Suomessa kaikkien tv-ohjelmien budjetit ovat yleensä vähintään kymmenen kertaa pienempiä.”

6. Jotkut katsojat kritisoivat sitä, että ohjelma on vain yrityksen imagon kiillottamista ja että esimerkiksi ensimmäisessä jaksossa yrityksen nimi mainittiin turhan monta kertaa. Mitä vastaat kritiikkiin?

– Ensimmäinen jakso kertoi ISS:stä, ja tietysti siinä puhuttiin silloin kyseisestä yrityksestä. Ei sitä pysty eikä ole tarkoituskaan peittää. Mutta emme me ole halunneet – eikä meidän ole tarvinnut – korostaa tai nostaa yrityksiä erikseen.

7. Myös palkintojen arvoa on hämmästelty. Miksi ne eivät ole suurempia?

– Firmat päättävät itse, mitä haluavat antaa työntekijöilleen. Toki me olemme ohjanneet heitä. Mietimme, että Suomessa monille on iso juttu pelkästään se, että he pääsevät etenemään urallaan.

Lisäksi on selvää, että emme pysty Suomessa kilpailemaan esimerkiksi amerikkalaisten kanssa. Se on ihan sama jokaisessa ohjelmassa. Jos Talent USA:n voittaja saa miljoonan, Suomessa summa on 20 000 euroa. Suomessa kaikkien tv-ohjelmien budjetit ovat yleensä vähintään kymmenen kertaa pienempiä.

8. Iltalehti uutisoi keskiviikkona, että Nelonen ja MTV ovat kanavasodassa, koska Suomen Pomo piilossa ja Jenkkien Pomo piilossa näytetään samaan aikaan eri kanavilla. Millaisia katsojalukuja odotatte, kun suosittu jenkkiversio esitetään kilpailevalla kanavalla samaan aikaan?

– Se oli tietysti Maikkarilta fiksu veto, että he päätyivät samaan esitysaikaan. Me uskomme, että täällä kiinnostavat suomalaiset yritykset, työntekijät ja työelämä. Katsojaluvut ovat laskeneet, joten ajattelimme etukäteen, että jos saamme 200 000 katsojaa, se on hyvin. Avausjakson katsojaluvut ylittivät kuitenkin odotukset. Suomi-version avausjakson keskikatsojamäärä oli 430 000 katsojaa, kun se amerikkalaisversiolla oli keskiviikkona 130 000 katsojaa. 

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00