Pieksämäkeläinen Esa on vienyt katsojien sydämet. Kuva: Mtv3
Pieksämäkeläinen Esa on vienyt katsojien sydämet. Kuva: Mtv3

Esa, jos Aliisan kanssa ei toimi, kotikatsomoista löytyy ottajia. 

Nyt televisiossa pyörivää Ensitreffit alttarilla -kautta varjostaa Petrin ja Marin onneton avioliitontapainen, joka vaikuttaa olevan koko ohjelman historian huonoin idea. Mari ja Petri -pommin räjähtämistä odotellessa vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että Aliisan puoliso Esa on täydellinen mies.

Tietysti toivomme vain parasta Esan ja Aliisan liitolle, joka ainakin eilisessä jaksossa näytti voivan hyvin. Asia on kuitenkin niinkin, että aika iso osa Ensitreffejä seuraavista sinkkunaisista – ja myös osa parisuhteessa elävistä siskoista – ottaisi Esan kainaloonsa ihan milloin vain. Jos nyt sattuisi käymään niin, että Esa ja Aliisa eivät olisikaan taivaallinen match, niin Esan ei kauaa tarvitsisi vapailla markkinoilla pyöriä.

Miksikö? Ainakin näistä syistä:

  1. Esa on elävä kiitollisuuspäiväkirja. Hapannaamaisen puolison kanssa eläminen käy raskaaksi. Sitä vaaraa ei Esan kanssa ole. Tyyppi suhtautuu aivan kaikkeen järkkymättömällä positiivisuudella. Esimerkiksi eilisessä jaksossa Esa kuvaili naama Hangon keksinä, miten parasta mökin terassin öljyämisessä oli se, että hän sai tehdä sen yhdessä Aliisan kanssa.
  2. Esa ei epäröi näyttää heikkoutta. Kun Esa tuli ensimmäistä kertaa Aliisan kotiin, hän kertoi ensi töikseen avoimesti, että matkalla alkoi jännittää aivan hirveästi. Kyky puhua epävarmuuden tunteista avoimesti on ihailtava taito. 
  3. Esa pelasti häät. Tiedätkö sen tunteen, kun olet juuri mennyt naimisiin, ja puolisosi tuumii, että ”voi ei, mitä mä oon tehnyt”? Esa tietää. Kun Esa ja Aliisa vihittiin, Aliisa meni hienoiseen paniikkiin ja alkoi puhua kimpun ja sormuksen heittämisestä mäkeen. Mitä teki Esa? Ei hätääntynyt eikä suuttunut, vaan rauhoitteli panikoituneen, ventovieraan morsiamensa takaisin tyytyväiseksi. Siitä ei moni olisi selvinnyt. 
  4. Esa on kehukone. Aliisa kertoi tiistai-illan jaksossa joutuvansa välillä ihan ihmettelemään sitä, miten paljon Esa häntä koko ajan kehuu. Viimeisimmässä jaksossa Esalle ja Aliisalle tuli kiista siitä, saako tärpätinsekaista terassiöljyä kaataa luontoon. Lopulta Esa pyörsi näkemyksensä luettuaan ohjeet öljypurkista. Hän ei hermostunut tappiostaan, vaan innostui taas kerran kehumaan Aliisaa siitä, miten hyvin hän ”tarttuu asioihin”. Huh huh. Tästä on vaikea enää tulla kehuvammaksi. 
  5. Esa ei tee asioista vaikeita. Ensitreffien historiassa monenlaiset käytännön ongelmat ovat haitanneet parien tutustumista – myönnettäköön tosin, että usein käytännön hankaluudet ovat olleet oire syvemmistä ongelmista suhteessa. Esa ei ole aiheuttanut minkäänlaisia pulmia, sillä häneltä ilmeisesti löytyy joustavuutta. Vaikka Aliisan kotipaikkakunnan Hyvinkään ja Esan kotipaikkakunnan Pieksämäen välillä on kolmen tunnin automatka, mitään valitusta asiasta ei ole kuulunut.
  6. Esa on kätevä käsistään. Aliisa ihasteli eilisillan jaksossa Esan taitoja miesten hommiksi mielletyissä tehtävissä. Jo aiemmin on käynyt selväksi, että Esan käsissä syntyy melkein mitä vain. Hän on kauden aikana esimerkiksi valmistanut Aliisalle huomenlahjakorut ja askarrellut Aliisan isälle syntymäpäivälahjan. 
  7. Esa on ihan tavallinen suomalainen mies. Kaikesta ihanuudestaan huolimatta Esa on hyvällä tavalla aika perusjamppa. Hän ei ole lipevä unelmien poikamies, joka liihottelee yksityiskoneella ympäriinsä tukka öljyttynä. Ei, hän on Esa Pieksämäeltä. Esan pukeutumistyyli tuo hieman mieleen vuoden 2008, ja hänellä on yleensä hattu päässä sisälläkin, mutta vaatteiden alla alla sykkii selvästi kultainen sydän.
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: