Pieksämäkeläinen Esa on vienyt katsojien sydämet. Kuva: Mtv3
Pieksämäkeläinen Esa on vienyt katsojien sydämet. Kuva: Mtv3

Esa, jos Aliisan kanssa ei toimi, kotikatsomoista löytyy ottajia. 

Nyt televisiossa pyörivää Ensitreffit alttarilla -kautta varjostaa Petrin ja Marin onneton avioliitontapainen, joka vaikuttaa olevan koko ohjelman historian huonoin idea. Mari ja Petri -pommin räjähtämistä odotellessa vähemmälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että Aliisan puoliso Esa on täydellinen mies.

Tietysti toivomme vain parasta Esan ja Aliisan liitolle, joka ainakin eilisessä jaksossa näytti voivan hyvin. Asia on kuitenkin niinkin, että aika iso osa Ensitreffejä seuraavista sinkkunaisista – ja myös osa parisuhteessa elävistä siskoista – ottaisi Esan kainaloonsa ihan milloin vain. Jos nyt sattuisi käymään niin, että Esa ja Aliisa eivät olisikaan taivaallinen match, niin Esan ei kauaa tarvitsisi vapailla markkinoilla pyöriä.

Miksikö? Ainakin näistä syistä:

 1. Esa on elävä kiitollisuuspäiväkirja. Hapannaamaisen puolison kanssa eläminen käy raskaaksi. Sitä vaaraa ei Esan kanssa ole. Tyyppi suhtautuu aivan kaikkeen järkkymättömällä positiivisuudella. Esimerkiksi eilisessä jaksossa Esa kuvaili naama Hangon keksinä, miten parasta mökin terassin öljyämisessä oli se, että hän sai tehdä sen yhdessä Aliisan kanssa.
 2. Esa ei epäröi näyttää heikkoutta. Kun Esa tuli ensimmäistä kertaa Aliisan kotiin, hän kertoi ensi töikseen avoimesti, että matkalla alkoi jännittää aivan hirveästi. Kyky puhua epävarmuuden tunteista avoimesti on ihailtava taito. 
 3. Esa pelasti häät. Tiedätkö sen tunteen, kun olet juuri mennyt naimisiin, ja puolisosi tuumii, että ”voi ei, mitä mä oon tehnyt”? Esa tietää. Kun Esa ja Aliisa vihittiin, Aliisa meni hienoiseen paniikkiin ja alkoi puhua kimpun ja sormuksen heittämisestä mäkeen. Mitä teki Esa? Ei hätääntynyt eikä suuttunut, vaan rauhoitteli panikoituneen, ventovieraan morsiamensa takaisin tyytyväiseksi. Siitä ei moni olisi selvinnyt. 
 4. Esa on kehukone. Aliisa kertoi tiistai-illan jaksossa joutuvansa välillä ihan ihmettelemään sitä, miten paljon Esa häntä koko ajan kehuu. Viimeisimmässä jaksossa Esalle ja Aliisalle tuli kiista siitä, saako tärpätinsekaista terassiöljyä kaataa luontoon. Lopulta Esa pyörsi näkemyksensä luettuaan ohjeet öljypurkista. Hän ei hermostunut tappiostaan, vaan innostui taas kerran kehumaan Aliisaa siitä, miten hyvin hän ”tarttuu asioihin”. Huh huh. Tästä on vaikea enää tulla kehuvammaksi. 
 5. Esa ei tee asioista vaikeita. Ensitreffien historiassa monenlaiset käytännön ongelmat ovat haitanneet parien tutustumista – myönnettäköön tosin, että usein käytännön hankaluudet ovat olleet oire syvemmistä ongelmista suhteessa. Esa ei ole aiheuttanut minkäänlaisia pulmia, sillä häneltä ilmeisesti löytyy joustavuutta. Vaikka Aliisan kotipaikkakunnan Hyvinkään ja Esan kotipaikkakunnan Pieksämäen välillä on kolmen tunnin automatka, mitään valitusta asiasta ei ole kuulunut.
 6. Esa on kätevä käsistään. Aliisa ihasteli eilisillan jaksossa Esan taitoja miesten hommiksi mielletyissä tehtävissä. Jo aiemmin on käynyt selväksi, että Esan käsissä syntyy melkein mitä vain. Hän on kauden aikana esimerkiksi valmistanut Aliisalle huomenlahjakorut ja askarrellut Aliisan isälle syntymäpäivälahjan. 
 7. Esa on ihan tavallinen suomalainen mies. Kaikesta ihanuudestaan huolimatta Esa on hyvällä tavalla aika perusjamppa. Hän ei ole lipevä unelmien poikamies, joka liihottelee yksityiskoneella ympäriinsä tukka öljyttynä. Ei, hän on Esa Pieksämäeltä. Esan pukeutumistyyli tuo hieman mieleen vuoden 2008, ja hänellä on yleensä hattu päässä sisälläkin, mutta vaatteiden alla alla sykkii selvästi kultainen sydän.
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05

Iiris, Max, Holopainen ja Marleena palaavat ruutuun! Syke nähdään jatkossa Ruutu.fi:ssä.

Syke saa jatkoa, kun se palaa ruutuun syksyllä 2018. Toisin kuin aikaisemmat kaudet, uusi eli viides kausi nähdään Ruutu.fi:ssä. Ohjelman jatkuminen on ollut pitkään epävarmaa, sillä Yle ilmoitti jo vuonna 2016, että se ei aio ostaa uusia kausia neljännen kauden jälkeen.

”Käsikirjoitustyö on jo pitkällä.”

Nelosen mukaan uudella kaudella nähdään kaikki tutut sarjan sairaanhoitajat ja lääkärit, mutta luvassa on myös uusia hahmoja. Vanhoista mukana ovat muun muassa Antti Luusuaniemi (sarjassa Max), Iina Kuustonen (Iiris), Leena Pöysti (Johanna), Tiina Lymi (Marleena), Lena Meriläinen (Lenita), Jarkko Niemi (Holopainen ja Matti Ristinen (Ilmari).

– Sarjalla on valtavasti faneja, jotka kyselevät meiltä viikoittain, että tuleehan Sykettä lisää. On ihanaa, että voimme vihdoin vastata heille myönteisesti: kyllä, sarja jatkuu! Käsikirjoitustyö on jo pitkällä, ja tällä kertaa käsikirjoitusryhmässä on mukana peräti kolme lääkäriä – uskottavuudesta pidetään vähintään yhtä hyvää huolta kuin ennenkin, Sykkeen vastaava tuottaja ja showrunner Petja Peltomaa kertoo tiedotteessa.

Viime kaudella moni asia jäi avoimeksi. Ainakin näihin kysymyksiin katsojat odottavat vastauksia:

 1. Marleena ja Ilmari saivat viimein lapsen dramaattisten käänteiden jälkeen, mutta miten heidän perhe-elämänsä sujuu?
 2. Saako hallintojohtaja Olavi (Carl-Kristian Rundman) jatkaa kieroilujaan ja manipulointiaan ikuisesti?
 3. Puhdistuuko Lenitan maine?
 4. Miksi Iiriksellä kehkeytyi taas sutinaa parinsa Artturin (Juha-Tapio Arola) kanssa – ja tuleeko siitä mitään?
 5. Entä onko Artturi edes sopiva Iirikselle vai pelkkä laastari?
 6. Syntyykö Holopaisen ja uuden hoitajan Heidin (Lotta Kaihua) välille romanttinen suhde?
 7. Johannan mies Toni (Markus Järvenpää) pidätettiin viimeisessä jaksossa. Miten Tonin käy? Entä Johannan ja Tonin suhteen?

Syke on Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin tv-sarja. Sillä on myös poikkeuksellisen paljon aktiivisia faneja. Lue, miksi sarja on niin koukuttava:

Katso videolta Antti Luusuaniemen ja Leena Pöystin tuore haastattelu.

Syke-sarjan kaudet 1–4 ovat yhä katsottavissa Areenassa.

Ruutu.fi ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.