Michael Mosley tuplasi lihansyöntinsä kuukauden ajaksi. Verikokeet paljastivat, mitä siitä seurasi. Kuvaa: Yle Kuvapalvelu
Michael Mosley tuplasi lihansyöntinsä kuukauden ajaksi. Verikokeet paljastivat, mitä siitä seurasi. Kuvaa: Yle Kuvapalvelu

Illan tv-dokumentissa Michael Mosley selvittää, onko punaisen lihan syöminen epäterveellistä.

Brittitoimittaja ja lääkäri Michael Mosleya pidetään supersuositun 5:2-dieetin isänä. Hittidieetti syntyi, kun Mosley testasi ruokavaliota, jossa kahtena päivänä viikossa rajoitetaan syömistä ja muina päivinä syödään normaalisti. Mies julkaisi kokeilustaan kirjan ja dokumentin Syö, paastoa ja elä pidempään.

Nyt Mosley testaa lihansyönnin vaikutuksia terveyteensä.

Ravitsemusasiantuntijat ovat jo pitkään väitelleet punaisen lihan terveysvaikutuksista. Liiallinen lihansyönti on yhdistetty muun muassa suolistosyöpiin, mutta lihansyönillä on myös omat puolestapuhujansa.

Mosley päättää heittäytyä koe-eläimeksi. Uudessa dokumentissaan mies selvittää punaisen lihan vaikutuksia terveyteensä nostamalla päivittäisen lihansyöntinsä 70 grammasta 130 grammaan. Neljän viikon mittaisen lihakuurin vaikutuksia seurataan veriarvoista.

Voinko syödä lihaa? -dokumentin varsinaisiksi pahiksiksi paljastuvat, yllätys yllätys, lihajalosteet.

Voinko syödä lihaa? TV1 klo 19.00

Lue myös:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili villitystä kuukauden

Hurahditko karppaukseen? Mieti tätä!

Kauko Röyhkä laihtui 12 kiloa 5:2-dieetillä: "Urpokin voi viedä paaston läpi"

5:2-dieetillä ei tarvitse kärvistellä – katso kahdeksan herkullista reseptiä

Ingmar Bergmanin juhlavuoden kunniaksi tänä iltana voi nautiskella komean kattauksen Bergman-vaikutteisia lyhytelokuvia. 

IS TV-LEHTI: Onneksi Ingmar Bergmanin (1918–2007) satavuotisjuhlinta ei suju vain hänen omien elokuviensa merkeissä, vaikka ne ovatkin tärkeintä (ja parasta) nähtävää.

Nyt televisiossa nähtävää, kuudesta lyhytelokuvasta koostuvaa episodifilmiä on markkinoitu nimellä Paluu Bergmaniin. Siinä kuusi nykyruotsalaista ohjaajakomeettaa on valmistanut oman Bergman-vaikutteisen lyhytfilminsä.

Kokoelma ei edusta mitään Bergmanin apinointia, vaan tekijät ovat ilmeisesti saaneet varsin vapaat kädet inspiroitua ruotsalaismestarin tuotannosta tai kommentoida sitä. Jopa animaatiota hyödyntävissä lyhäreissä on aika moderni tämän päivän näkökulma.

Bergmanin tutuille avioliittokuvauksille ovat velassa Patrik Eklundin Tulehtunut tilanne ja Pernilla Augustin Kohtauksia yössä, jonka miespääosassa Ville Virtanen näyttelee kuolemansairasta taiteilijaa.

Tekijöistä Augustin kanssa maineikkain on Tomas Alfredson, jonka ”popvideo” Bergmanin Reliquarium kuitenkin sortuu omaan nokkeluuteensa tavoittamatta Bergmanin maailmoja. Vielä kauemmaksi etenee Linus Tunströmin Ariel, josta en helposti keksinyt mitään yhteyttä Bergmaniin, vaikka olen nähnyt melkein kaikki tämän elokuvat.

Kaikkinensa episodikokoelma todistaa, että Ingmar Bergman oli oikeasti elokuvan jättiläinen, jonka saavutuksia nykytekijöiden on vaikea – ellei usein mahdoton – tavoittaa.

Tulehtunut tilanne ja muita lyhytelokuvia, Teema & Fem klo 22.00–23.20

Tv-ensi-illan saa tänään musta komedia Dog Eat Dog, jonka musta huumori ei ole kovin iskevää.

IS TV-LEHTI: Paul Schrader nousi maineeseen Taksikuskin (1976) ja Kuin raivo härkä -elokuvan (1980) käsikirjoittajana. Samoihin aikoihin käynnistynyt ohjaajanura on ollut varsinaista vuoristorataa, minkä tämä mustan huumorin rikosdraama todistaa.

Vaikka ex-vangit ovat pääosissa ja rikoksista on jatkuvasti kyse, trilleristä ei voi puhua, koska ryöstökeikkaan huipentuvassa elokuvassa ei ole jännitystä nimeksikään.

Schrader liikkuu tällä kertaa Tarantino-tyyppisen komediallisen lajityypin kintereillä: Nicolas Cagen, Willem Dafoen ja Chritopher Matthew Cookin tulkitsemat linnakundikaverukset eivät ole mitään järjen jättiläisiä.

Mikään Tarantino Paul Schrader ei kuitenkaan ole, hänen vahvuutensa ovat aivan muualla. Dog Eat Dogin musta huumori ei ole kovin iskevää, ja vaikka voisi hyväksyä väkivallan käsittelyn joskus osaksi huumoria, se ei tässä ole paljon muuta kuin vastenmielistä.

Veikkaan, että aika moni katsoja etsii kanavanvaihtonäppäintä jo alussa, kun Willem Dafoen esittämä Mad Dog harjoittaa näyttävää veriurheilua.

Dog Eat Dog (2016), Sub klo 21.00