Orange Is the New Black -sarjan neljäs kausi tuli kesäkuussa Netflixiin. Kuva: Netflix
Orange Is the New Black -sarjan neljäs kausi tuli kesäkuussa Netflixiin. Kuva: Netflix

Tosielämän Alex Vausen mukaan hänen ja Piperin suhde eteni oikeasti ihan eri tavalla.

1. Yksikään hahmo ei esiinny kaikissa jaksoissa

Edes päähenkilö Piper Chapman (Taylor Schilling) ei ole mukana Orange Is the New Black -sarjan jokaisessa jaksossa.

2. Alun kuvissa on oikeita vankeja

Tunnuskappaleen kasvokuvien joukossa on myös Piper Kerman, jonka muistelmiin sarja perustuu ja joka on Piper Chapmanin hahmon esikuva.

Nyt 46-vuotias Piper Kerman salakuljetti vuonna 1993 rahaa Belgiaan länsiafrikkalaiselle huumeparonille ja joutui 13 kuukaudeksi vankilaan vuonna 2004. Orange Is the New Black -kirja ja -sarja perustuvat tuohon vuoteen. Kuva: Reuters
Nyt 46-vuotias Piper Kerman salakuljetti vuonna 1993 rahaa Belgiaan länsiafrikkalaiselle huumeparonille ja joutui 13 kuukaudeksi vankilaan vuonna 2004. Orange Is the New Black -kirja ja -sarja perustuvat tuohon vuoteen. Kuva: Reuters

3. Alexin näyttelijä haki Piperin roolia

Alex Vausea esittävä Laura Prepon oli alun perin koekuvauksissa Piper Chapmanin rooliin. Sarjan luojan Jenji Kohanin mielestä Prepon ei ollut tarpeeksi naapurintyttömäinen, joten hänestä tuli Piperin huumeita salakuljettava eksä.

4. Oikeat Alex ja Piper eivät harrastaneet seksiä vankilassa

Vaikka sarja perustuu tositapahtumiin ja monet käänteistä ovat pitkälti samanlaisia kuin Piper Kermanin elämässä, tapahtumia on luonnollisesti myös dramatisoitu. Esimerkiksi Alex Vausen hahmon esikuva Catherine Cleary Wolters on kertonut, ettei harrastanut Piperin kanssa seksiä vankilassa.

– En ollut Piperin ensimmäinen enkä todellakaan vietellyt häntä, Wolters sanoo Vanity Fairin haastattelussa.

Sarjassa Piper rakastuu Alexiin, jonka jälkeen tämä houkuttelee Piperin salakuljettamaan huumerahoja. Woltersin mukaan romanttinen suhde alkoi oikeasti vasta, kun Piper oli jo sekaantunut huumebisnekseen.

5. Dayan ja Aleidan näyttelijät ovat melkein samanikäisiä

Elizabeth Rodriguez näyttelee sarjassa Dascha Polancon esittämän Dayan äitiä Aleidaa. Oikeasti Rodriguez, 35, on kuitenkin vain kaksi vuotta Daschaa, 33, vanhempi.

6. Crazy Eyesin ei pitänyt jatkaa

Uzo Abudan esittämän Suzannen eli Crazy Eyesin oli alun perin tarkoitus olla mukana vain parissa ensimmäisessä jaksossa. Sarjan tuottajat ihastuivat kuitenkin lahjakkaaseen Abudaan niin, että päättivät pitää hänet mukana. Onneksi!

7. Uzo Abuda oli koekuvauksissa Watsonin rooliin

Alun perin Abuda oli koekuvauksissa entisen juoksijalupauksen Janae Watsonin rooliin. Se olisikin sopinut Abudalle, sillä hän kilpaili nuorena juoksussa ja on juossut aikuisiällä maratoneja.

 

#tbt #ProudtoBU

Kuva, jonka Uzo Aduba (@uzoaduba) julkaisi

8. Jodie Foster on ohjannut kaksi jaksoista

Näyttelijä Jodie Foster ihastui kirjaan ja sanoi agentilleen, että haluaa mukaan tekemään sarjaa. Hän päätyi ohjaamaan sarjan ensimmäisen kauden kolmannen jakson ja toisen kauden pilotin. Foster kertoo Hollywood Reporterille, että yhden jakson valmistelu kestää kahdeksan päivää ja kuvaaminen toiset kahdeksan päivää.

Foster ei ollut aiemmin ohjannut tv-sarjaa. Sittemmin hän on ohjannut esimerkiksi Netflixin toisen hittisarjan House of Cardsin yhden jakson.

9. Kulisseissa syttyi romanssi

Lauren Morelli, joka on yksi sarjan käsikirjoittajista, erosi vuonna 2014 aviomiehestään ja alkoi deittailla Pousseyta sarjassa näyttelevän Samira Wileyn kanssa.

Kaksikko on edelleen yhdessä, ja Wiley jakaa usein Instagram-tilillään kuvia parin arjesta.

 

Just cause...

Kuva, jonka Samira Wiley (@whododatlikedat) julkaisi

10. Kuvausten puitteet ovat varsin oranssit

Yksi sarjan kuvauspaikoista on Orangeburg Road, joka sijaitsee Orangeburgin kylässä kaupungissa nimeltä Orangetown.

Litchfield on oikeasti olemassa, mutta todellisuudessa siellä ei ole vankilaa.

11. Vankilan piha on oikeasti mielisairaala

Suurin osa vankilan pihamaalla kuvatuista kohtauksista on kuvattu hylätyn mielisairaalan alueella New Yorkissa.

12. Sophia miehenä esittää näyttelijän kaksoisveli

Sukupuolensa myös tosielämässä korjannut Laverne Cox näyttelee sarjassa Sophiaa. Sarjassa nähdyssä takaumassa Sophian elämästä ennen sukupuolen korjaamista häntä näyttelee Coxin kaksoisveli, muusikko M. Lamar. Takaumassa Sophian nimi oli vielä Marcus ja hän oli palomies.

Laverne Cox on tärkeä esikuva vähemmistöille. Hän on esimerkiksi ensimmäinen transsukupuolinen näyttelijä, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden primetime-sarjasta, ja ensimmäinen musta transsukupuolinen näyttelijä merkittävässä roolissa suositussa yhdysvaltalaissarjassa. Kuva: Reuters
Laverne Cox on tärkeä esikuva vähemmistöille. Hän on esimerkiksi ensimmäinen transsukupuolinen näyttelijä, joka on saanut Emmy-ehdokkuuden primetime-sarjasta, ja ensimmäinen musta transsukupuolinen näyttelijä merkittävässä roolissa suositussa yhdysvaltalaissarjassa. Kuva: Reuters

13. Veen näyttelijä ei tiennyt esittävänsä superpahista

Lorraine Toussaint yllättyi, kun käsikirjoittaja Jenji Kohan kertoi hänelle ensimmäisenä kuvauspäivänä, että hänen hahmonsa Vee on täysin sosiopaatti. Toussaint kertoo Vulturelle, ettei ole ikinä ennen näytellyt yhtä läpeensä pahaa hahmoa.

14. Nickyn näyttelijällä on huumetausta

Nicky esittelee sarjan esimmäisellä kaudella rinnassaan olevan arven, joka tuli, kun hän joutui sydänleikkaukseen huumeidenkäytön vuoksi. Näin kävi myös hahmoa esittävälle Natasha Lyonnelle vuonna 2012, eli arpi on oikea. Lyonne on kertonut haastatteluissa, että hänen rankat kokemuksensa ovat inspiroineet Nickyn hahmoa.

Natasha Lyonne aloitti sekä huumeiden käyttämisen että näyttelijän uransa jo teininä. Kuva: Reuters
Natasha Lyonne aloitti sekä huumeiden käyttämisen että näyttelijän uransa jo teininä. Kuva: Reuters

15. Red ei ole aina ollut Red

Kirjassa Red on nimeltään Pop (Kate Mulgrew) ja Taystee (Danielle Brooks) Delicious.

Lähteet: Buzzfeed, Mentalfloss.com, Fastcocreate.com, Hollywood Reporter, Womensrunning.com, Starcasm, Yahoo.com, Telegraph, Npr.org, Deadline

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00