Ansioluettelon laadinnassa turha kikkailu ei kannata.
Ansioluettelon laadinnassa turha kikkailu ei kannata.

Ansioluetteloa tarvitaan nykyään vähän joka hommaan. Näin viilaat sen vimpan päälle kuntoon ennen kuin haet uutta työpaikkaa.

1. Tunne työpaikka johon haet

Ansioluettelo eli cv pitää aina räätälöidä haettuun työtehtävään. Samaa paperia ei voi lähettää suureen tavarataloon ja pieneen vaateputiikkiin. Ota siis ensin selvää, millaista työtä haet, ja tee curriculum vitaesi sen tiedon perusteella.

– Rekrytoijalle kannattaa aina soittaa, sanoo Kaisa Välivehmas Helsingin Kluuvin työvoimatoimistosta.

– Jo kielitaidon arviointi riippuu työstä, johon hakee. Sama kielitaito, jota yhdessä työtehtävässä voi pitää erinomaisena, riittääkin toisessa tehtävässä vain hyvään arvosanaan.

Työnantajaa ei kannata olettaa fiksummaksi kuin hän on. Vaikka itse tietäisit, että YTM tarkoittaa yhteiskuntatieteiden maisteria, ei työnantaja sitä välttämättä tiedä. Älä siis käytä lyhenteitä.

2. Älä kikkaile

Muista, ettet ole kirjoittamassa omaelämäkertaa tai esikoisromaania. Etenkin suurissa yrityksissä rekrytoijat lukevat kymmeniä hakemuksia, eikä heillä ole aikaa lukea jaarituksia. Pidä ilmaisu mahdollisimman tiiviinä ja selkeänä. Yritä mahduttaa kaikki asiat kahdelle sivulle.

Useimmat työnantajat inhoavat kielellä kikkailua. Samaa pätee cv:n ulkoasuun.

– Ihan kiva jos on nähty vaivaa, mutta ulkomuodolla ei ole mitään väliä, sanoo Tuija Kaasalainen HOK-Elannon työvoimapalveluista.

– Tärkeintä on, että paperi on helppolukuinen.

Valokuvaa cv kaipaa vain, jos sellaista erikseen pyydetään. Silloinkin kyse on siitä, että haastattelija osaa yhdistää hakemuksen ja ihmisen.

3. Anna arvomaailmasi näkyä

Moni miettii, voiko poliittisesta toiminnasta mainita cv:ssä. Anna mennä vain: jos arvomaailmasi estää palkkaamisesi, et olisi viihtynyt työpaikassa muutenkaan.

Ylipäätään työnantajat arvostavat aktiivisuutta. Jokaista harrastekerhoa ei kannata mainita, mutta luottamustehtävät tuovat persoonaa esiin.

Sama pätee harrastuksiin. Ansioluettelossa on melko vähän liikkumistilaa, joten harrastuksia on hyvä mainita. Yleensä huonoja harrastuksia ei ole.

– Tosin jotkut työnantajat pitävät golfia huonona harrastuksena. Se vie niin paljon aikaa, kertoo suorahakukonsultti Ulla Groop Konsulttitoimisto Jaakko Lehdosta.

4. Unohda vaatimattomuus

Vaikka pitäisit vaatimattomuutta hyveenä, unohda se, kun laadit cv:tä.

Ansioluettelo kertoo osaamisestasi. Sitä on voinut kertyä monenlaisista tehtävistä. Älä arkaile mainita työtehtäviä myös muita aloilta kuin siltä, jolle haet. Suuren yhtiöön haettaessa se saattaa johtaa jopa siihen, että rekrytoija löytää sinulle paremman tehtävän kuin mihin hait.

Myös esimerkiksi au pair -vuodesta voi olla hyötyä, kun haet kansainvälisiin tehtäviin. Muista perustella sen merkitys lyhyesti.

5. Älä aliarvioi itseäsi

Kaisa Välivehmaan mukaan naisilla on tapana arvioida kielitaitonsa huonommaksi kuin se onkaan.

– Etenkin ruotsin taitoa aliarvioidaan. Varmaan 70 prosentissa näkemistäni cv:istä ruotsin taito on arvioitu välttäväksi, vaikka se yleensä on paljon parempi.

Ansioluettelon alkuun voi tehdä viiden kuuden kohdan tiivistelmän tärkeimmistä vahvuuksistaan. Sen voi otsikoida esimerkiksi ydinosaamiseksi.

6. Muista yksityiskohdat

Nolottavin cv-virhe on unohtaa paperiin jonkun muun työnantajan nimi.  Tarkista siis vielä ennen hakemuksen lähettämistä, että cv on päivätty oikein, ja että siitä löytyvät sekä sinun yhteystietosi että työnantajan nimi ja osoite.

Myös oma syntymäaika on hyvä mainita. Siviilisääty ei työnantajia yleensä kiinnosta – tai ainakaan sen ei pitäisi kiinnostaa.

Muista myös tarkistaa, ettei työhistoriaasi jää pahoja aukkoja. Ne herättävät epäilyksiä. Jos olet ollut esimerkiksi äitiyslomalla, sen voi reilusti kirjoittaa cv:hen.

Hyvä cv:n malli esimerkiksi osoitteessa http://www.alli.fi/omalleuralle/kuvat2/ansioluettelomalli.doc

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla