Muistojuhlasta halutaan yhä enemmän vainajan näköiset. Kuva: Shutterstock
Muistojuhlasta halutaan yhä enemmän vainajan näköiset. Kuva: Shutterstock

Enää ei ole ihan se ja sama, millaisissa lakanoissa lähtee viimeiselle matkalleen.

Oletko koskaan miettinyt, millaiset hautajaiset sinä haluaisit?

Jotkut ovat – hyvinkin tarkkaan. Eläkeläinen Maj Aldén kertoi Me Naisille viime kesänä suunnitelleensa omat viimeiset juhlansa viimeisen päälle sen jälkeen, kun hänen miehensä kuoli syöpään.

– Kun kuolen, haluan mäntyarkun ja sen päälle luonnonkukkia. Minut on puettava farkkuihin ja paitapuseroon – olen aina ollut farkkutyttöjä. Jalkoihini tahdon sandaalit tai nilkkurit. Eikä mitään virsiä, vaan mieluummin vaikkapa Rod Stewartin musiikkia, hän kuvaili.

Lue lisää: Oletko sinä jo suunnitellut omat hautajaisesi? He ovat – ja kertovat miksi

Moni muukin haluaisi omista hautajaisistaan hitusen persoonallisemmat. Toki myös omaiset haluaisivat tehdä läheisen viimeisistä juhlista sellaiset, että ne kuvastaisivat vainajan mennyttä elämää.

Tähän toiveeseen arkkuvalmistaja SHT-tukku ja tekstiiliyritys Finlayson pyrkivät vastaamaan. He ovat suunnitelleet yhdessä arkkumalliston, jonka tekstiiliosissa nähdään Finlaysonin tuttuja kuoseja.

Arkkua koristaa monille lakanakankaana tuttu Taimi-kangas. Kuva: Valmistaja
Arkkua koristaa monille lakanakankaana tuttu Taimi-kangas. Kuva: Valmistaja

– Uskomme vahvasti yksilöllisempien arkkujen tulevaisuuteen, sillä ensimmäinen design-arkkumme Ristomatti Ratian ja Eeva Melan suunnittelema Venho on jo käsite ja saanut kunnianosoituksena suunnittelusta pysyvän paikan Suomen merimuseossa Kotkassa, SHT-Tukun toimitusjohjata Pekka Kivimaa kertoo tiedotteessa. 

Uudet arkut ovat jo hautaustoimistojen valikoimissa.  Ne soveltuvat myös tuhkaamiseen.

Oletko sinä koskaan miettinyt, millaisen arkun ja verhoilun siihen haluaisit? Kerro kommenteissa!

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00