Koska alan tienata enemmän, häh? Kuva: Shutterstock
Koska alan tienata enemmän, häh? Kuva: Shutterstock

Naisen liksa on huipussaan jo 34 vuoden iässä, mutta miehen palkka kipuaa ylös vielä vuosikausia.

Naisten ja miesten välinen palkkaero on melkein nollassa noin kolmekymppiseksi asti, mutta sen jälkeen miesten palkkatulot kiilaavat naisten edelle, kertoo Daily Mail.

UK Wages Over the Past Four Decades -tutkimuksen tulokset osoittavat, että naiset saavuttavat palkkahuippunsa 34-vuotiaana. Sen sijaan miesten palkka nousee aina 50 ikävuoteen asti, jolloin he saavuttavat tyypillisesti palkkahuippunsa. Tutkimuksen mukaan 34-vuotiaana nainen ansaitsee noin 14 puntaa (17,54 euroa) tunnilta, kun mies ansaitsee keskimäärin 15,5 puntaa (19,61 euroa).

Tutkimus on tehty Briteissä, mutta myös Suomessa miehet ja naiset ansaitsevat saman verran 30 vuoteen asti, kertoo Tilastokeskus. Sen sijaan 40-vuotiaiden ja sitä vanhempien välinen ero voi olla helposti 15–20 prosenttia, joskus jopa 40 prosenttia. Miesten ja naisten palkkaerot kasvavat selvästi 30 ikävuoden jälkeen.

Eroa palkkaerojen välillä selitetään sillä, että lapsia saatuaan naiset palaavat työelämään osa-aikaisesti. Myöhemminkään naiset eivät saa kurotuksi palkkaeroa kiinni, vaan se vain suurenee vuosien myötä.

Lue myös:

Kuinka paljon on motivoiva palkka? Julkkikset vastaavat

Miehen palkka, meidän rahat

Uhkana eläkeiän köyhyys