Brittitutkijat myöntävät, että heidän uudet tutkimustuloksensa voivat leimata työttömiä ja vaikeuttaa työnsaantia entisestään. Kuva: Shutterstock
Brittitutkijat myöntävät, että heidän uudet tutkimustuloksensa voivat leimata työttömiä ja vaikeuttaa työnsaantia entisestään. Kuva: Shutterstock

Tekeekö työttömyys meistä ilkeitä, brittitutkijat kysyvät.

Brittiyliopistojen tutkimus viittaa siihen, että työttömyys muuttaa ihmisen persoonallisuutta. Kyseisen tutkimuksen mukaan työttömyys vaikuttaisi esimerkiksi tunnontarkkuuteen, ystävällisyyteen ja avoimuuteen.

Skotlantilaisessa Stirlingin yliopistossa analysoitiin 6769:n saksalaisen persoonallisuustestejä vuosilta 2006–2009. Tutkimuksen mukaan työttömyys voi muuttaa ihmisen ydinpersoonallisuutta.

– Tulokset haastavat käsityksen siitä, että persoonallisuutemme olisi muuttumaton, ja osoittavat, että siihen voivat vaikuttaa suuresti ulkoiset tekijät, kuten työttömyys, tohtori Christopher Boyce Stirlingin yliopistosta sanoo Daily Mail -lehden mukaan.

– Tulokset viittaavat siihen, että työttömyydellä on laajempia psykologisia vaikutuksia kuin aiemmin on uskottu, Boyce sanoi lausunnossaan.

Miesten persoonallisuus muuttui tutkimuksessa epäedulliseen suuntaan kahden työttömyysvuoden jälkeen työssä käyvään verrokkiryhmään verrattuna. Naiset puolestaan kokivat romahduksen työttömyyden keskivaiheilla, mutta toisin kuin miehillä, naisilla yritteliäisyys ja avoimuus kuitenkin vahvistuivat taas ajan saatossa. Tutkijoiden mukaan tämä voi selittyä sillä, että naiset huolehtivat muista.

Tutkijat uskovat, että vaikutin käyttäytyä ”miellyttävästi” pienenee, jos uutta työtä ei tunnu löytyvän. Persoonallisuuden piirteiden muutokset puolestaan voivat hankaloittaa uuden työn löytymistä.

Tohtori Boyce myöntää, että työttömiä voidaan leimata epäreilusti uusien tutkimustulostenkin perusteella. Hän perääkin yhteiskunnalta toimia, jotta työttömyys vähenisi ja toisaalta työttömät saisivat suurempaa tukea. Hän muistuttaa, että työllisyyspolitiikka ei ole elintärkeää vain talouden kannalta, vaan sillä näyttää olevan suuri vaikutus myös yksilöiden persoonallisuuteen ja hyvinvointiin.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita myös Manchesterin ja Southamptonin yliopistoista. Tutkimuksen julkaisi American Psychological Association.

Lue myös:

Tohtorit kertovat: Tällaista on olla huippukoulutettu ja työtön

Pitkäaikaistyöttömät kolmessa polvessa: ”Aluksi ruuan hakeminen jonosta oli vaikeaa”

Kokeilimme: Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla?

Satu ja Sirpa tekevät kahta työtä, jotta palkka riittäisi elämiseen

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Viimeistään nyt on aika laittaa koti kuntoon joulua varten. Hoida tekemättä jääneet askareet. Rakkauselämääsi on luvassa iloisia yllätyksiä.

 

KAURIS

Ole hyvä kuuntelija. Pidä matalaa profiilia, sillä nyt on huono hetki huomion herättämiseen. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa.

 

VESIMIES

Juttele vaihtoehdoistasi luotettavan ystävän kanssa. Maineesi on suojelemisen arvoinen. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa sen.

 

KALAT

Luota vaistoosi huhujen sijaan. Valitse tarkkaan, kenen juttuja kuuntelet ja otat todesta. Sinun on tiedettävä, mitä haluat.

 

OINAS

Näytä olevasi tosissasi. Epäröinti voi kostautua nopeasti. Hoida tylsät, mutta pakolliset asiat pois päiväjärjestyksestä ennen kuin siirryt vapaalle.

 

HÄRKÄ

Älä yritä etsiä oikoteitä. Tietyt asiat on hoidettava, vaikka se vaatisi aikaa ja energiaa. Ole erityisen harkitsevainen ostoksilla.

 

KAKSONEN

Rahatilanteeseesi on luvassa jotain uutta ja yllättävää. On hyvä hetki miettiä menojasi. Pienillä muutoksilla saat stressin hallintaan.

 

RAPU

Anna sydämesi näyttää tietä. Ihmissuhteissa voi olla turha hakea loogisia ratkaisuja. Älä aja itseäsi vararikkoon joululahjojen takia.

 

LEIJONA

On suurien suunnitelmien aika. Pidä silmät auki ja tarkkaile, mitä muut aikovat. Älä hulluttele rahan kanssa, vaan pysy kohtuuden rajoissa.

 

NEITSYT

Suuntaa katse kauas tulevaisuuteen. Käy läpi mahdollisuuksiasi ja tekojesi seurauksia. Kuuntele itseäsi ja luota arvostelukykyysi.

 

VAAKA

Älä hidasta tahtia väärässä kohdassa. Leikistä kesken kaiken luopuminen vain kaduttaisi sinua myöhemmin. Perhe ja ystävät tarvitsevat sinua.

 

SKORPIONI

Vuoden lopuksi on hyvä miettiä työelämään ja rahaan liittyviä kysymyksiä. Listaa asiat, jotka haluat muuttaa ensi vuonna. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.