Me Naiset
|
Linnea Lassila
On vaikeeta olla niin ihanan tehokas! Kuva: Shutterstock
On vaikeeta olla niin ihanan tehokas! Kuva: Shutterstock

Teetkö aina sataa asiaa samanaikaisesti? Luulet ehkä olevasi tehokas multitaskaaja, todellinen supersuorittaja. Monen asian samanaikainen suorittaminen kuitenkin laskee sekä työtehokkuutta että älykkyysosamäärää.

Teetkö töitä oikealla kädellä ja samanaikaisesti päivällistä vasemmalla kädellä? Harjoitteletko astanga-tunnilla joogahengitystä, mutta ajatuksesi juoksevat jo pitkin supermarketin käytäviä ostoslistaa pyöritellen. 

Multitaskaaminen kuulostaa tehokkaalta, mutta on todellisuudessa kaikkea muuta. Forbesissa kerrotaan, että multitaskaaminen on monella tapaa tehotonta ja jopa haitallista aivoille. 

Multitaskaaminen ei toimi, koska se...

Hidastaa työskentelyä.
Jos koet olevasi luonnostasi multitaskaaja, olet todennäköisesti vielä tehottomampi työssäsi kuin ne, jotka eivät luule liikoja työtehostaan. Stanfordin yliopiston tutkijat totesivat, että multitaskaaja suorittaa tehtävänsä hitaasti, koska ei pysty suodattamaan epäolennaista informaatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskee älykkyysosamäärää.
University of Londonissa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että multitaskaajan älykkyysosamäärä on suorituksen aikana suunnilleen samalla tasolla kuin 8-vuotiaan lapsen tai pilvenpolttajan. Mietihän siis kaksi kertaa, kannattaako vastailla sähköposteihin palaverin aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vahingoittaa aivoja.
Joidenkin tutkimusten mukaan multitaskaaminen voi vahingoittaa niitä aivojen alueita, jotka säätelevät esimerkiksi empatiakykyä, kognitiivisuutta ja tunteita. Vaikka aiheesta tarvitaan lisää tutkimustietoa, voi olla, että esimerkiksi useiden medialaitteiden samanaikainen käyttö saattaa osaltaan vahingoittaa aivotoimintaa.

Heikentää tunneälykkyyttä.
Paitsi että multitaskaaminen vaikeuttaa keskittymistä ja asioiden organisoimista, aiheuttaa se myös sosiaalisia ongelmia. Multitaskaaminen sosiaalisissa tilanteissa nimittäin laskee itsetietoisuuden määrää ja heikentää sosiaalisten tilanteiden ymmärrystä, tunneälyä. Näin ollen se voi vaikeuttaa olennaisesti esimerkiksi töissä menestymistä.

Lue lisää:

Luulitko olevasi jämäkkä? Työkaverisi saattavat olla eri mieltä

Laiskottaako? Nämä asiat tehokkaat tekevät päivittäin

Sisältö jatkuu mainoksen alla