Käsien pesun kuuluisi kestää noin 20 sekuntia. Tarvitsetko apua ajan mittaamiseen? Laula käsien pesun aikana päässäsi kaksi kertaa Paljon onnea vaan -kappale alusta loppuun. Hoilauksen jälkeen kourat ovat puhtaat! Kuva: Shutterstock
Käsien pesun kuuluisi kestää noin 20 sekuntia. Tarvitsetko apua ajan mittaamiseen? Laula käsien pesun aikana päässäsi kaksi kertaa Paljon onnea vaan -kappale alusta loppuun. Hoilauksen jälkeen kourat ovat puhtaat! Kuva: Shutterstock

Modernit käsienkuivaimet eivät ole huussien hygieenisin vimpain.

Yhä useammassa julkisessa vessassa on käsipyyhepaperin sijaan puhallinkuivaaja tai suihkupuhallinkuivaaja. Jos haluaa välttää bakteerien leviämisen käsistä ympäristöön, paperipyyhe olisi kuitenkin parempi. Journal of Applied Microbiology -tiedelehdessä julkaistu uusi tutkimus kertoo, että puhallinkuivaaja levittää ympäristöönsä jopa 1 300 kertaa enemmän viruksia ja bakteereja kuin käsipaperi. Lisäksi suihkupuhalluksella toimiva kuivain levittää pöpöjä laajalle alueelle.

Puhaltimissa on eroa: kuumalla ilmalla toimiva käsienkuivauslaite levittää vähemmän taudinaiheuttajia kuin modernimpi suihkupuhallinversio.

Puhallinkuivaimia valmistava Dyson kommentoi uutta tutkimusta epäillen. Independentin mukaan yrityksen edustajat arvelevat, että paperipyyheteollisuus olisi rahoittanut tutkimusta. Myös aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin epäilleet suihkupuhallinkuivainten hygieenisyyttä.

Kourat puhtaaksi

Jotta välttäisi levittämästä vessakäynnillä pöpöjä, voi tehdä muutakin kuin valita kuivausmetodinsa oikein. THL:n tekemän tutkimuksen mukaan käsien peseminen saippualla on kaikista paras keino ehkäistä esimerkiksi flunssatartunta. Lue vaikka tästä.

Uusi Infection Control & Hospital Epidemiology -tiedelehdessä julkaistu tutkimus paljastaa parhaan tavan pestä kädet. Mainioimpaan lopputulokseen pääsee käyttämällä WHO:n kehittämää äärimmäisen yksityiskohtaista ohjetta. Se on tutkimuksen mukaan kohtalaisen aikaa vievä prosessi – mutta tehokas.

Muista, että tämä käsienpesuohje on tarkoitettu erittäin tehokkaan hygienian takaamiseksi. Ohjetta noudatetaan enimmikseen sairaaloissa. On täysin sallittua välillä skipata pari askelta. Tärkeintä on ylipäätään pestä kädet saippualla.

Näin peset kädet:

 1. Kastele kädet veden alla.
 2. Ota kämmenelle riittävästi saippua.
 3. Hiero kämmeniäsi toisiaan vasten.
 4. Aseta oikea käsi vasemman päälle ja hiero oikean käden sormilla vasemman käden sormien välejä. Toista kädet toisinpäin.
 5. Laita käsivarret ristiin ja hiero kämmeniäsi toisiaan vasten.
 6. Hiero sormien selkäpuolia toisen käden kämmeneen.
 7. Puhdista peukalot hieromalla.
 8. Hiero kämmenet puhtaiksi.
 9. Huuhtele kädet vedellä.
 10. Kuivaa täysin kuivaksi yhdellä käsipyyhkeellä.
 11. Kuivaa käsipyyhkeellä myös hanan ympäristö.
 12. Kätesi ovat puhtaat!

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos