Jahas, hommat tehty kello 15! Kuva: Shutterstock
Jahas, hommat tehty kello 15! Kuva: Shutterstock

Lähtemistäkin tärkeämpää on kuitenkin se, milloin saapuu työpaikalle.

Luulitko tekeväsi vaikutuksen paiskimalla töissä pitkää päivää?

Luulit väärin, väittää amerikkalaistutkimus. Riittää, että saavut töihin ajoissa.

Lifehacker-sivusto kertoo Washingtonin yliopiston tutkimuksesta, jonka mukaan paras tapa tehdä vaikutus pomoon on alkaa aamuvirkuksi. Tai ainakin olla paikalla vähän ennen muita.

Tutkimukseen osallistui 149 esimies-alaisparia. Pomojen piti arvioida alaistensa tunnollisuutta ja työsuoritusta. Myös tehdyt työtunnit huomioitiin.

Aamuvarhaisella käynnistyvä päivä ei todellakaan ole kaikkien juttu, ja sen on havaittu olevan suoraan yhteydessä univajeen määrään. Sitä paitsi tärkeintä pitäisi kai olla sen, että työt tulevat hoidetuiksi – jos siis työ on sellaista, että sen voi tehdä oikeastaan mihin kellonaikaan tahansa.

Myöhemmin päivänsä aloittavat vaikuttivat vähemmän tunnollisilta.

Tutkimuksen mukaan aamuihmisiä pidetään kuitenkin vähän iltavirkkuja parempina alaisina. Esimiesten mielestä myöhemmin päivänsä aloittavat puolestaan vaikuttivat vähemmän tunnollisilta, vaikka he tekivät saman verran töitä kuin aiemmin töihin saapuvat.

Toisaalta esimiehen omalla päivärytmilläkin oli merkitystä: myöhemmin päivänsä aloittavat pomot ymmärsivät paremmin niitä alaisia, jotka haluavat nukkua aamulla edes puoli tuntia pidempään. Silti he arvostivat aikaisin töihin saapuvia.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.