Me Naiset
|
Marjut Laukia
Äsh, taasko se soi! Kuva: Shutterstock
Äsh, taasko se soi! Kuva: Shutterstock

Aamuvirkkujen moraali löyhenee iltaa kohti, iltakukkujat juksaavat herkemmin aamuisin.

Jos aamulla ei tunne olevansa parhaimmillaan, tulee helposti luvattua mitä tahansa, että tilanteesta vain pääsee eroon, nuokkumaan rauhassa omaan toimistokuutioonsa. Kuulostaako tutulta?

Ihmisen sisäinen vuorokausirytmi saattaa todellakin vaikuttaa hänen päätöksentekoonsa. BBC uutisoi Johns Hopkinsin ja Washingtonin yliopistojen tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan aamuvirkkujen moraali löyhenee iltaa kohti – ja iltakukkujat ovat altteimpia juksaamaan aamuisin.

Tutkimuksessa lähes 200 ihmisen joukko pantiin tekemään erilaisia ongelmanratkaisutehtäviä, vaikka todellisuudessa mitattiin heidän rehellisyyttään – kuinka tunnollisesti he raportoivat tuloksensa. Tarjolla oli tietysti myös pieni rahapalkinto hyvin suoriutuneille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävi ilmi, että tutkittavat olivat rehellisimmillään silloin, kun vuorokaudenaika oli heidän rytmilleen otollisin. Taipumus huijata lisääntyi silloin, kun testattavat olisivat todellisuudessa halunneet olla nukkumassa eivätkä psykologien koekaniineina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus ravistelee myös olettamusta, jonka mukaan yökukkujat olisivat muutenkin huonommin käyttäytyvää porukkaa – ehkä perinteinen työaika yhdeksästä viiteen tai kahdeksasta neljään ei vain näytä heitä parhaassa mahdollisessa valossa.

Lue myös:

Tutkimus: Harjoitus ei aina teekään mestaria

Avonainen kaula-aukko ja töröhuulet? – Selfie voi saada sinut vaikuttamaan tyhmältä

Hemmottelu ei teekään onnelliseksi – kuri kannattaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla