Lainattu luksus ei lämmitä samalla tavalla kuin oma. Kuva Shutterstock
Lainattu luksus ei lämmitä samalla tavalla kuin oma. Kuva Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan luksustuotteiden omistaminen lisää onnellisuutta – niiden lainaaminen ei.

Pelkkä luksustuotteen käyttö ei tee onnelliseksi, mutta omistaminen sen sijaan nostaa elämänlaatua, paljastaa Gentin yliopistossa Belgiassa tehty tuore tutkimus. Tutkimuksessa 307 ihmiselle annettiin joko luksuskynä ja laatusuklaata tai samojen tuotteiden karvalakkiversiot. Lisäksi osa sai tuotteen omakseen, osa sai vain arvioida niiden ominaisuuksia, muun muassa laatua ja eksklusiivisuutta. Sen jälkeen tutkittavat vastasivat kysymykseen omasta hyvinvoinnitaan.

Ne tutkimukseen osallistuneet, jotka saivat tuotteet itselleen, olivat tyytyväisempiä elämäänsä kuin ne, jotka lähtivän kotiin halpisversiot mukanaan. Kun taas tutkittavat eivät saaneet pitää arvioimiaan tuotteita, heidän hyvinvointinsa oli huonompi kuin niiden, jotka tutkailivat perustuotteita.

– Ihmiset ovat tyytyväisempiä elämäänsä silloin, kun he omistavat luksustuotteita kuin silloin, kun he saavat vain käyttää niitä. Havainto on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, sanoo tutkija Liselot Hudders.

– Vastaavasti pelkkä tieto luksustuotteesta ja sen pelkkä käyttöoikeus näyttää tekevän hallaa ihmisen tyytyväisyydelle.

Tutkimus on julkaistu Applied Research in Quality of Life -erikoisaikakauslehdessä.

Lue myös:

Masentuneet naiset käyttäytyvät eri tavalla kuin masentuneet miehet

Shoppailu tekee sinut yksinäiseksi

Osaatko lausua luksusmuotimerkkien nimet oikein?

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.