Ovatkohan he 12 prosenttia tehokkaampia työntekijöitä? Kuva Shutterstock
Ovatkohan he 12 prosenttia tehokkaampia työntekijöitä? Kuva Shutterstock

Onnelliselta sujuvat työtkin tehokkaammin, todistaa uusi tutkimus.

Uusi tutkimus sen todistaa: onnellinen työntekijä on yhtä kuin tehokkaampi työntekijä. Warwickin yliopiston tutkijaryhmä teki erilaisia testejä 700 työntekijälle. Selvisi, että onnellisuus nosti työntekijöiden tehokkuutta 12 prosenttia.

Tutkittaville esimerkiksi näytettiin pätkiä komediaelokuvista ja tarjottiin ilmaista suklaata, juomaa ja hedelmiä. Toisilta tutkittavilta sen sijaan kyseltiin viimeaikaisista tragedioista perhepiirissä, esimerkiksi läheisten ihmisten kuolemista. Näin selvitettiin, heikentääkö matalampi onnellisuustaso työsuoritusta.

Ne, joilla meni hyvin, käyttivät työaikansa tehokkaammin. He kasvattivat työtahtiaan niin, ettei laatu kuitenkaan kärsinyt.

Myös työpaikan ilmapiirillä on väliä. Tutkijaryhmän jäsen Andrew Oswald nostaa esimerkiksi hakukoneyritys Googlen, joka panostaa henkilöstönsä tukemiseen. Yrityksen työntekijöiden tyytyväisyys on kasvanut 37 prosenttia, ja tutkijat ovat sitä mieltä, että se on kuin panisi rahaa pankkiin.

Lähde: Futurity


Lue myös:

Brittipsykologin mukaan avain onneen on helppo löytää

Viisi asiaa, jotka lisäävät onnellisuutta

Nämä asiat onnesta pitäisi oppia jo nuorena

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.