Tässä vältellään tyhmästi käyttäytynyttä ihmistä. Kuva: Shutterstock
Tässä vältellään tyhmästi käyttäytynyttä ihmistä. Kuva: Shutterstock

Koirien moraalikäsitys saattaa olla samalla tasolla kuin vauvojen, väittää tuore tutkimus.

Oletko luullut, ettei koira tajua, jos käyttäydyt tyhmästi? Tämä ei pidä paikkaansa, väittää hiljattain julkaistu tutkimus, josta kertoo muun muassa Science of Us.

Tutkimuksessa tutkijat pyysivät koiran omistajia järjestämään pienen show'n samalla, kun yrittivät avata purkkia. Kokeessa kaksi tutkijaa esitti sivullisia ja seurasi purkinavaamisoperaatiota. Myös koira oli paikalla huoneessa.

Ensimmäisessä testissä toisen huoneessa olleen sivullisen piti käyttäytyä passiivisesti, kun omistaja pyysi auttamaan purkin avaamisessa. Toinen sivullinen taas tarjoutui auttamaan koiran omistajaa purkin avaamisessa. Molemmilla oli sivullisella oli herkkuja koiralle. Tässä kokeessa huomattiin, että koiralle kelpaavat herkut molempien, sekä passiivisen että avuliaan sivullisen, käsistä.

Toisessa kokeessa koira käyttäytyi puolestaan eri tavalla sivullisia kohtaan. Siinä toinen sivullinen oli passiivinen ja toinen käyttäytyi idioottimaiseti – siis kieltäytyi näyttävästi auttamasta omistajaa purkin avaamisessa. Tällöin koira vältteli idioottimaisesti käyttäytynyttä sivullista, mutta huoli herkkuja passiviiselta ihmiseltä.

Samankaltaisia tutkimustuloksia on saatu, kun on tutkittu kapusiiniapinoiden ymmärrystä oikeasta ja väärästä. Tutkimusten perusteella tutkijat uskovat nyt, että sekä koirien että apinoiden moraalikäsitys on verrattavissa vauvaikäisten moraalikäsitykseen.

Eläinten moraalikäsitys on kiinnostanut tutkijoita pitkään. Aikaisemmin ajateltiin, että juuri moraali erottaa ihmisen eläimistä, mutta vuonna 2009 Coloradon professori Marc Bekoff esitti Telegraph-lehden mukaan Wild Justice -kirjassaan todisteita eläinten moraalista. Tuolloin monet asiantuntijat suhtautuivat väitteisiin kuitenkin kriittisesti.

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Kerro, mitä sinulla on sydämelläsi. Saat enemmän aikaan olemalla avoin. Älä ujostele, vaan pyydä apua tarpeen vaatiessa.

 

VESIMIES

Satsaa vakaaseen lähitulevaisuuteen. Oma-aloitteisuus on tänään avainsana. Älä paljasta korttejasi liian aikaisessa vaiheessa.

 

KALAT

Päädyt viisaisiin ratkaisuihin, jos kuuntelet vaistoasi. Onni potkii sinua nyt raha-asioissa. Ole tarkkana ja neuvottele tiukan paikan tullen.

 

OINAS

Tunteet myrskyävät ja vievät sinut hankalaan välikäteen. Kuuntele kärsivällisesti, mitä sinulle kerrotaan. Pidä silmällä tavaroitasi.

 

HÄRKÄ

Ota opiksi menneistä. Älä unohda kokemuksiasi, vaan ammenna niistä viisautta nykyhetkeen. Intosi tarttuu helposti myös muihin.

 

KAKSONEN

Ota mielikuvitus käyttöön hankalan tyypin kanssa pallotellessasi. Pääset auttamaan sinulle tärkeää ihmistä. Luovuudesta on tänään hyötyä.

 

RAPU

Eteenpäin lähettämäsi positiivinen energia palaa luoksesi. Ole kärsivällinen jokaista tapaamaasi ihmistä kohtaan. Saat saman kohtelun omalla vuorollasi.

 

LEIJONA

Pidä rahojasi silmällä. Heräteostokset voivat viedä sinut nopeasti ongelmiin. Pysy kohtuudessa kaikessa, mihin ryhdyt tänään.

 

NEITSYT

Vietä aikaa omissa oloissasi. Itseesi satsaaminen ja ansaittu hemmottelu ovat nyt paikallaan. Saat päivästä annoksen uutta optimismia.

 

VAAKA

Aloita uusi harrastus. Liikunnasta tai luovasta puuhasta innostuminen on juuri sitä, mitä kaipaat. Stressi pysyy hallinnassa, kun pidät hyvän tahdin päällä.

 

SKORPIONI

Satsaa kaikkesi peliin saavuttaaksesi päämääräsi. Toivomasi muutokset alkavat näkyä sitä nopeammin, mitä enemmän olet valmis antamaan.

 

JOUSIMIES

Muutokset vetävät sinua puoleensa. Mieti kuitenkin tarkkaan, mitä olet tekemässä. Erityisesti työelämässä tulee välttää äkkipikaisia ratkaisuja.