Harjoitella pitää, jos haluaa huipuksi, mutta ei ehkä niin paljon kuin on uskottu. Kuva: Shutterstock
Harjoitella pitää, jos haluaa huipuksi, mutta ei ehkä niin paljon kuin on uskottu. Kuva: Shutterstock

Luulitko, että missä tahansa taidossa voi oppia loistavaksi, kun vain tarpeeksi treenaa? Ei se ihan niin mene, väittää tuore tutkimus.

Vanha sanonta väittää, että harjoitus tekee mestarin. Myös kanadalaisen kirjailijan ja journalistin Malcolm Gladwellin teorian mukaan kenestä tahansa tulee mestari 10 000 tunnin perusteellisella harjoittelulla. Treenaamalla voi kehittyä vaikkapa hyväksi piirtäjäksi tai lyömään pesäpalloa täydellisesti, mutta Gladwellin mukaan se on myös esimerkiksi Bill Gatesin ja The Beatlesin menestyksen taustalla.

Gladwellin teoria on kyseenalaistettu ennenkin, ja nyt Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, tai oikeastaan 88 tutkimuksen niin sanottu meta-analyysi eli kooste, jonka mukaan harjoittelulla saavutetaan vain 12 prosentin parannus taidoissa.

Paljon riippuu siitä, mitä taitoa treenaa. Peleissä harjoittelulla pystyi 26 prosenttia parempaan tulokseen: musiikissa taidot paranivat 21 prosenttia, urheilussa 18 prosenttia, koulussa 4 prosenttia ja ammatissa prosentin.

Hyvä selitys sille, miksi harjoittelun merkitys vaihtelee, löytyy Frans Johanssonin kirjasta The Click Moment. Kirjailija selittää, että harjoittelemalla voi saavuttaa menestystä lajeissa, joiden säännöt eivät koskaan muutu, esimerkiksi tenniksessä, sakinpeluussa ja klassisessa musiikissa. Heti kun sääntöjä ei juuri ole, kuten vaikka rock-musiikissa tai yrittäjyydessä, harjoittelun merkitys vähenee.

Princetonin tutkimuksen pääkirjoittaja Brooke Macnamara ei kuitenkaan suosittele nostamaan jalkoja pöydälle ja lopettamaan harjoittelua tyystin. Treenaamisella on väliä, vaikka ei niin paljon kuin aiemmin on väitetty.

Tutkimuksen mukaan harjoittelun lisäksi merkitystä on esimerkiksi sillä, missä iässä harjoittelun aloittaa. Myös yksilön kognitiivisilla eli tiedonkäsittelyn kyvyillä saattaa olla vaikutusta menestykseen.

Lähde: Business Insider


Lue myös:

Mikä lohduttaisi Neymaria?

Kuule, mitä haluat

Musiikkia lekottelufiiliksiin! 3 x kesälevy