Harjoitella pitää, jos haluaa huipuksi, mutta ei ehkä niin paljon kuin on uskottu. Kuva: Shutterstock
Harjoitella pitää, jos haluaa huipuksi, mutta ei ehkä niin paljon kuin on uskottu. Kuva: Shutterstock

Luulitko, että missä tahansa taidossa voi oppia loistavaksi, kun vain tarpeeksi treenaa? Ei se ihan niin mene, väittää tuore tutkimus.

Vanha sanonta väittää, että harjoitus tekee mestarin. Myös kanadalaisen kirjailijan ja journalistin Malcolm Gladwellin teorian mukaan kenestä tahansa tulee mestari 10 000 tunnin perusteellisella harjoittelulla. Treenaamalla voi kehittyä vaikkapa hyväksi piirtäjäksi tai lyömään pesäpalloa täydellisesti, mutta Gladwellin mukaan se on myös esimerkiksi Bill Gatesin ja The Beatlesin menestyksen taustalla.

Gladwellin teoria on kyseenalaistettu ennenkin, ja nyt Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa on tehty tutkimus, tai oikeastaan 88 tutkimuksen niin sanottu meta-analyysi eli kooste, jonka mukaan harjoittelulla saavutetaan vain 12 prosentin parannus taidoissa.

Paljon riippuu siitä, mitä taitoa treenaa. Peleissä harjoittelulla pystyi 26 prosenttia parempaan tulokseen: musiikissa taidot paranivat 21 prosenttia, urheilussa 18 prosenttia, koulussa 4 prosenttia ja ammatissa prosentin.

Hyvä selitys sille, miksi harjoittelun merkitys vaihtelee, löytyy Frans Johanssonin kirjasta The Click Moment. Kirjailija selittää, että harjoittelemalla voi saavuttaa menestystä lajeissa, joiden säännöt eivät koskaan muutu, esimerkiksi tenniksessä, sakinpeluussa ja klassisessa musiikissa. Heti kun sääntöjä ei juuri ole, kuten vaikka rock-musiikissa tai yrittäjyydessä, harjoittelun merkitys vähenee.

Princetonin tutkimuksen pääkirjoittaja Brooke Macnamara ei kuitenkaan suosittele nostamaan jalkoja pöydälle ja lopettamaan harjoittelua tyystin. Treenaamisella on väliä, vaikka ei niin paljon kuin aiemmin on väitetty.

Tutkimuksen mukaan harjoittelun lisäksi merkitystä on esimerkiksi sillä, missä iässä harjoittelun aloittaa. Myös yksilön kognitiivisilla eli tiedonkäsittelyn kyvyillä saattaa olla vaikutusta menestykseen.

Lähde: Business Insider


Lue myös:

Mikä lohduttaisi Neymaria?

Kuule, mitä haluat

Musiikkia lekottelufiiliksiin! 3 x kesälevy

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!