Nukkumaan menossa? Kannattaisi vaihtaa se tabletti jo kirjaan. Kuva Shutterstock
Nukkumaan menossa? Kannattaisi vaihtaa se tabletti jo kirjaan. Kuva Shutterstock

Sen lisäksi, että tuuletat makuuhuoneen, panet sukat jalkaan ja juot lasillisen lämmintä maitoa, muista sulkea myös tekniset laitteet ennen nukkumaanmenoa. Se auttaa painonhallinnassa.

Onhan se toki pääteltävissä. Elektronisten laitteiden hiplaaminen voi vaikuttaa unenlaatuun, ja unenpuute puolestaan ruokailutottumuksiin. Käsi alkaa kuin itsestään hamuta kohti lohturuokapatoja, ja lihominenhan siitä lopulta seuraa.

Nyt asiaa on ihan tutkittukin! Mitä enemmän aikaa mobiililaitteiden parissa kuluu, sitä huonommin menee aineenvaihdunnalla. Erityisen haitallista on näytön tuijottelu iltapimeällä ennen nukkumaanmenoa. Science of Us -nostaa esiin kaksi viimeaikaista tutkimusta aiheesta.

Rensselaerin polyteknisen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan kaksi tuntia taustavalaistun näytön – siis sellaisen, joita on tietokoneissa, älypuhelimissa ja tableteissa – katselemista hillitsee melatoniini-hormonin erittymistä 22 prosenttia. Melatoniini osallistuu elimistön vuorokausirytmin säätelyyn, joten sen puute voi aiheuttaa unettomuutta, katkonaista unta ja liian aikaisia heräämisiä. 

Viime vuonna International Journal of Obesity tutki 632 brittinuoren joukkoa ja löysi yhteyden teknologian iltakäytön ja painoindeksin kasvun välillä. Asiaa pitäisi tutkia vielä tarkemmin, jotta varmoja tuloksia saataisiin, mutta se ainakin on selvää, että huonot unet heikentävät yleistä hyvinvointia. Unenpuute myös lisää greliinin tuotantoa. Greliini on se hormoni, joka saa vatsan kurnimaan. Väsyneenä tulee myös valittua epäterveellisempiä ruokia.

Facebookin ja Twitterin sulkeminen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa ei siis suoranaisesti johda maagiseen vatsamakkaran katoamistemppuun, mutta ainakin ehkäisee lihomista. Laihdutuskuurilla kannattaa siis tarkkailla tekniikan kanssa viettämäänsä aikaa erityisen tarkasti.

Lue myös:

Nämä hiilarit sopivat laihduttajallekin

12 laihduttamisen pahinta karikkoa – ja näin luovit niiden ohi

Mikä tutkimus! Suklaansyöjät ovat muita hoikempia

Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa selviää, miten suomalaisuus näkyy surffirannalla ja maailman kuivimmalla suola-aavikolla.

IS TV-LEHTI:  Tänään alkavassa näyttelijä Antti Holman luotsaamassa Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa seurataan, millaista on suomalaisten elämä ulkomailla. 

Antti Holma on juuri sopiva juontaja sarjalle, sillä hän muutti viime vuonna pysyvästi Lontooseen. Holma viihtyy uudessa asuinpaikassaan sen verran hyvin, että käy Suomessa vain tekemässä töitä.

Holman viime kesä kului Cheek-elokuvaa tehden. Keväällä kuvattu uutuusohjelma vei sen sijaan näyttelijää ympäri maailman.

– Reissaaminen oli raskasta ja ahdistavaakin, mutta ihmiset olivat ihan huikeita, Antti Holma muistelee ohjelman tekemistä.

Holman mukaan aluksi oli tarkoitus tehdä neljä tunnin mittaista jaksoa. Kanavanvaihdoksen myötä sarjan jaksojen määrä kuitenkin kasvoi.

Sarjaan haluttiin eri-ikäisiä ja eri tavoin ulkomaille päätyneitä suomalaisia. 

– Esimerkiksi Australiassa tapasimme Tomi Björckin, joka on tuoreempi maastamuuttaja.

Pohjois-Amerikan suomalaisimmassa kaupungissa Hancockissa Michiganissa paikalliset taas pitivät itseään amerikansuomalaisina. Suomalaisuus näkyi kaupungissa voimakkaasti, ja esimerkiksi tiennimet ovat suomeksi.

– Heillä on kulttuurissa paljon samaa kuin meillä, mutta myös omia perinteitä. Heillä on esimerkiksi Pyhän Urhon päivä, Holma kertoo.

”Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.”

Antti Holma sanoo, että monen maastamuuttajan puheessa toistuivat samat, suomalaiset asiat, joita uudessa kotipaikassa on ikävä: terveydenhuolto, sauna, luonto ja perhe sekä ystävät. Ilmi tuli myös asioita, joita Suomesta ei kaivattu, kuten käytöstapojen puute ja marraskuun pimeys.

Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.
Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.

Holman mukaan ulkomailla asuu kuitenkin hyvällä tavalla isänmaallista väkeä. Puheessa kuulsi lämpö ja rakkaus synnyinmaata kohtaan.

– Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.

Antti Holma ja maastamuuttajat. MTV3 ma klo 21.00    

Toni Wirtanen ja Jannika B näyttävät rakkautensa avoimesti perjantain Vain elämää -erikoisjaksossa. Varo juonipaljastuksia!

Vain elämää -ohjelman seitsemännen kauden artistipäivät on nyt vietetty, mutta ohjelmasta on vielä jäljellä kaksi jaksoa. Tämän viikon perjantaina luvassa on jotakin aivan uutta, kun ruudussa nähdään niin sanottu encore-jakso.

Jaksossa artistit esittävät itselleen tärkeitä kappaleita valitsemansa kollegan tuotannosta. Tällaisia esityksiä laulajilta ei ole ennen kuultu.

Satulinnan saunamökki täyttyy rakkaudellisesta tunnelmasta, kun Toni Wirtanen kutsuu vaimonsa Jannika B:n esiintymään kanssaan. Tonin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun he duetoivat julkisesti.

– Totesin äsken, että tämä on kappale, jota en ehkä pysty vetämään. Mietin pitkään, voiko näin tehdä, mutta sitten ajattelin, että kun mä kaadun, niin mua ei nosta kukaan ylös niin kuin vaimoni Jannika, jonka haluan kutsua tähän rinnalleni, Toni sanoo.

Nelosen julkaisemalla ennakkoklipillä ei vielä kuulla itse esitystä, mutta Toni ja Jannika nähdään suukottelemassa ja pitämässä hellästi toisiaan kädestä.

– Kun näki ilmielävänä tuon rakkauden ja heidän yhteytensä, tuli sellainen olo, että tältäkö rakkaus näyttää, Sanni kehuu paria.

Jannikan ja Tonin parisuhde on ollut esillä viime aikoina myös siksi, että Jannika kertoi sairastamastaan masennuksesta. Toni on ollut hänelle tärkeä tuki hoitoon hakeutumisessa ja toipumisessa.

– En ole ikinä omassa perheessäni joutunut vähätellyksi, vaan Toni on aina kuunnellut ja hoitanut tyttäremme, jotta olen saanut levätä. Toni on paras ystäväni, vertaistukeni ja ymmärtäjäni, Jannika sanoi Me Naisten haastattelussa syyskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.