Särkänniemen delfiineille Eevertille ja Leeville (kuvassa) sekä Veeralle ja Delfille etsitään nyt uutta sijoituspaikkaa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Jukka Rapo
Särkänniemen delfiineille Eevertille ja Leeville (kuvassa) sekä Veeralle ja Delfille etsitään nyt uutta sijoituspaikkaa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Jukka Rapo

Särkänniemi ilmoitti tänään lopettavansa delfinaarion. Eläineetikko Elisa Aaltola pelkää kuitenkin, että Eevertti, Leevi, Veera ja Delfi ovat ajautumassa ojasta allikkoon.

Särkänniemen delfinaariosta on kiistelty vuosia. Söpöt ja älykkäät delfiinit ovat olleet huvipuiston vetonaula, mutta delfinaarion kritisoijat ovat pitäneet delfiinien kaltaisten kehittyneiden nisäkkäiden pitämistä ahtaassa altaassa eläinrääkkäyksenä. Viimeksi asiasta riideltiin kiivaasti Tampereen kaupunginvaltuustossa.

Tänään Särkänniemi ilmoitti, että delfinaario lopetetaan. Delfinaariossa on tällä hetkellä neljä pullokuonodelfiiniä, jotka aiotaan Särkänniemi Oy:n hallituksen mukaan siirtää sellaiseen delfinaarioon tai merieläinkohteeseen, joka toimii EEP-ohjelman eli eurooppalaisten yhteisesti hyväksyttyjen eläinhoitovaatimusten mukaisesti.

Eläinten etiikkaa tutkinut dosentti Elisa Aaltola Turun yliopistosta on ilahtunut delfinaarion lopettamisesta. Mutta hänen mukaansa delfiinien siirtäminen toiseen delfinaarioon tai merieläinkohteeseen on vain ongelmien siirtämistä toisaalle.

Paras vaihtoehto delfiineille olisi eristetty ja turvattu merialue, joka on suoraan yhteydessä mereen.

– Ehdottomasti paras vaihtoehto delfiineille olisi eristetty ja turvattu merialue, eräänlainen luonnonolosuhteita lähellä oleva turvakoti. Myös suurin osa kansainvälisistä tutkijoista, kuten delfiiniasiantuntija Ric O'Barry, kannattaa tätä. Tämä edellyttäisi tietysti, että turvattu tila luodaan ja sitä ylläpidetään, eli delfiinejä ruokitaan ja niiden hyvinvointia tarkkaillaan. Jos Tampereen delfiinit siirretään vain delfinaariosta toiseen, se on ojasta allikkoon, Aaltola sanoo.

Valmista turvakotia on vaikea löytää delfiineille, mutta Elisa Aaltolan mielestä se ei ole mahdotonta. "Yhteistyötahoja sen perustamiseksi on tarjolla. Se vaatii vain tahtoa ja halua kustannusten jakamiseen", Aaltola sanoo.
Valmista turvakotia on vaikea löytää delfiineille, mutta Elisa Aaltolan mielestä se ei ole mahdotonta. "Yhteistyötahoja sen perustamiseksi on tarjolla. Se vaatii vain tahtoa ja halua kustannusten jakamiseen", Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan delfinaariot ovat aina liian ahtaita niin älykkäille delfiineille. Pieni allas ja monotoninen ympäristö aiheuttavat kroonista stressiä ja kyvyttömyyttä toteuttaa delfiineille ominaisia kykyjä.

– Siksi delfinaarioissa on paljon hyvinvointiongelmia, kuten poikaskuolemia.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä sanoi tiedotteessa, että huvipuiston selvityksistä huolimatta tällaista ”vanhainkotivaihtoa” ei ole huvipuiston tiedossa. Lisäksi Seppälä perusteli, että ”sosiaalisille eläimelle on parasta sijoittua muiden eläinten joukkoon”. Aaltola ei ymmärrä perustelua, koska delfiineillä ei ole tähänkään mennessä ollut kuin toisensa.

Huvipuistolla ei ole tiedossa "vanhainkotivaihtoehtoa" delfiineille.

– Myös merialueella delfiineillä olisi toisensa. Luonnonvaraisissa oloissa delfiinit voisivat toteuttaa niitä luontaisia taipumuksia ja mentaalisia kykyjä, mitä niillä on, Aaltola huomauttaa.

Onko siirtäminen liian stressaavaa?

Delfiinien merialueelle siirtämiseen liittyy ongelmia, sillä rajattuja merialueita delfinaarioissa eläneille delfiineille on todella vähän. Lisäksi jos delfiinit joutuvat matkustamaan pitkiä matkoja, siirtämisen on pelätty aiheuttavan nillle liikaa stressiä. Aaltola vahvistaa, että siirtäminen aiheuttaa stressiä, mutta siirroista on myös onnistuneita esimerkkejä.

– Siirtäminen vaatii tietysti delfiiniltä stressinsietokykyä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että väliaikainen stressi on ehkä kuitenkin sen arvoista, jos delfiini saa lopussa palkinnon eli pääsee parempiin oloihin. Lisäksi älykkäät eläimet sopeutuvat nopeasti – varsinkin, jos pääsevät parempiin oloihin.

Särkänniemi on ilmoittanut, että delfinaariossa ei pidetä enää näytöksiä, ja nyt delfinaario keskittyy eläinten siirtoon liittyviin valmisteluihin. Aaltola toivoo, että Särkänniemi ei säästele siirrossa.

– Delfiinit ovat eläneet vuosikymmeniä vankeudessa ja joutuneet olemaan hyvin ahtaissa ja niille sopimattomissa tiloissa. Delfiinien siirtäminen merialueelle on tietysti rahoituskysymys, mutta mielestäni nyt olisi palkkion takaisin maksamisen aika. Toivon, että Särkänniemi osallistuu kustannuksiin.

Myös Animalia ry iloitsi tiistaina delfinaarion lopettamisesta Twitterissä ja kertoi, että se jatkaa neuvotteluita, jotta delfiineille löytyisi uusi sijoituspaikka.

 

 

Vierailija

Tutkija: Särkänniemen delfiinit ansaitsevat hyvityksen vuosikymmenten vankeudesta

Ainakin nimimerkkisi on varsin osuva, yhtä kysymysmerkkiä koko tyyppi. Et tajunnut lukemastasi yhtään mitään. Ihmisillä ei ole mitään oikeutta ottaa vankeuteen, omaksi viihdytyksekseen, sen enempää toisia ihmisiä kuin eläimiäkään. Miesten aikasaannostahan tämä delfiinienkin metsästys on. "Parhaat" valitaan betonialtaisiin temppuilemaan ruuasta ja "rumimmat" tapetaan. Samaa mitä ihmisprostituutiossa. Nyt on aika päästää delfiinit lepoon vankeudestaan ja hoitaa heidät "turvakotiin". Sen nämä...
Lue kommentti

Turhasta tavarasta luopuminen on vapauttavaa, mutta kulutuskäyttäytymistä pitäisi järkeistää jollakin ihan muulla tavalla.

Yhden roska on toisen aarre! Tällainen kaunis ajatus on monella kierrättäjällä mielessä. Valitettavasti se ei enää pidä paikkaansa.

Tavarat ovat yhä kertakäyttöisempiä, lähes roskaa jo syntymähetkellään. Sukkahousut kestävät yhden illan, koska sellainen on markkinoiden logiikka, ja Kiinasta saa tilattua melkein mitä vain eurolla tai parilla, kunhan ummistaa silmänsä hetkeksi laadulta, tekijänoikeuksilta, työoloilta, haitallisilta kemikaaleilta ja ympäristöltä.

Toki on myös aarteita, joista saa käytettynäkin hyvän hinnan – hittimerkkien lastenvaatteita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä huonekaluja, design-astioita, merkkikenkiä – mutta eivät ne ole roskaa myyjällekään. 

Konmari ei riitä

Japanilaisen järjestelyguru Marie Kondon Konmari-siivouskirjasta tuli jättihitti muutama vuosi sitten. Kirjassa kehotettiin heittämään pois kaikki, mikä ei tuota iloa – ja ihmisethän heittivät.

Siivosin itsekin konmaripäissäni silloisen huushollini. Tuloksena oli kassikaupalla roskaa, mutta myös paljon hyvää tavaraa, jonka suunnittelin myyväni pois halvalla opiskelijajärjestön kirpputorilla. 

Kauppa vain ei käynyt. Potentiaaliset ostajat olivat parikymppisiä, hyvin pienituloisia ja vasta muutama vuosi sitten omilleen muuttaneita, mutta heilläkin oli kaikilla niin paljon tavaraa, etteivät he halunneet mitään lisää edes ilmaiseksi. Sain myytyä ja annettua pois muutaman tavaran, ja loput kiikutin yliopistolla sijainneeseen kierrätyshuoneeseen, josta sai ottaa ilmaiseksi tavaraa. 

Poistuin keirrätyshuoneesta helpottuneena, mutta samalla itseäni inhoten. Olin päässyt eroon tavarasta, mutta tavara oli edelleen olemassa, ja luultavasti vain pieni osa siitä ilahdutti enää koskaan ketään.


Tavaroita lopuksi elämää

Konmari-ajattelu hillitsi ostohalujani jonkin aikaa, mutta nyt useampaa vuotta myöhemmin minulla on taas paljon enemmän tavaraa kuin oikeasti tarvitsen. Ja taas vain murto-osa tavaroista, jotka ovat minulle roskaa, on jollekulle aarteita.  

Tosiasioiden sisäistäminen vie valitettavan paljon aikaa, mutta alan pikkuhiljaa tajuta: jokaiseen tavaraan pitäisi sitoutua loppuiäksi. Tavaroiden heittäminen pois ei ratkaise niiden ylituotantoa ja laatuongelmia. Pitää ostaa vain parasta, tarpeellisinta ja ihaninta, ja sitäkin harvoin.

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Haastattelin hiljattain Kati Välimäkeä, joka kirjaa ylös ja kuvaa jokaisen tavaran, joka tulee hänen kotinsa kynnyksen yli. Hän on todennut, että paras tapa hillitä turhan tavaran kertymistä on se, ettei päästä kotiinsa turhaa tavaraa. Kati on oikeilla jäljillä.

Ostohalujen hillintään tarjotaan usein lääkkeeksi sitä, että ostoksia tehdessä pitäisi pohtia, tarvitseeko ostamiaan tavaroita todella. Se voi auttaa jonkin verran, mutta tarpeita on ihan liian helppo keksiä. Parempi kysymyslitania ennen kaupan kassan tai Facebook-kirppiksen kommenttikentän lähestymistä  olisi seuraava:

Haluanko sitoutua tähän tavaraan loppuiäkseni tai kunnes tavara on kulunut puhki?

Rakastanko ja tarvitsenko tätä niin paljon, että haluan muuttaa tämän myös seuraavaan ja sitä seuraavaan ja sitä seuraavaankin asuntooni?

Lupaanko olla antamatta tavaraa ilmaiseksi kiertoon ja myydä sen vain, jos joku todella haluaa sen ja maksaa siitä hyvän hinnan?

Tällaisen seulan läpäisisi aika harva tavara. 

Harmi vain, että hienolla kysymyspatteristolla ei saa kotia minimalisoitua yhtä kätevästi kuin vaikka Konmari-metodilla, eli heittämällä puolet omaisuudestaan kaatopaikalle. 

Tavarasta luopuminen on parhaimmillaan kivaa ja vapauttavaa. Se, että joutuu säilömään asunnossaan kaikkia niitä tavaroita, jotka on joskus heikomman harkinnan hetkenä ostanut, ei ole kivaa, mutta se on opettavaista. 

Ehkä osaan jättää seuraavan tavaran ostamatta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

VESIMIES

Luota siihen, miltä sinusta tuntuu. Ammenna viisautta menneisyyden kokemuksistasi. Ne osoittavat sinulle oikean suunnan.

 

KALAT

Älä laita liikkeelle muutoksia, jos et ole varma asiastasi. Sinun on selvitettävä taustat ja tiedettävä, mitä haluat. Luota vaistoosi ja kykyihisi.

 

OINAS

Jännitys vetää sinua puoleensa. Yritä hillitä itseäsi, sillä nyt ei ole aika hypätä sokkona uusiin kuvioihin. Löydät kipinää elämääsi myös riskittömästi.

 

HÄRKÄ

Tarkastele työmarkkinoita sopivien tilaisuuksien varalta. Älä silti ryntää tekemään päätöksiä. Mielesi saattaa muuttua nyt tiehään tahtiin.

 

KAKSONEN

Pidä pää kylmänä, niin vältyt mokilta. Tunteenpurkaus voisi saada sinut tekemään järjettömiä päätöksiä. Etene asioissa yksi etappi kerrallaan.

 

RAPU

Pyri tulemaan kaikkien kanssa toimeen. Positiivinen asenne on paras valttisi. Välttele konflikteja ja ole valmis ahkeroimaan tavoitteidesi eteen.

 

LEIJONA

Piristä arkeasi pienillä asioilla. Rahaa ei tarvitse kulua suuria summia, jotta voisit pitää hauskaa. Älä ota muiden miellyttämisestä paineita.

 

NEITSYT

Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta. Kysele lisää, kunnes kaikki on sinulle selvää. Vielä ei ole aika lyödä asioita lukkoon.

 

VAAKA

Odottamaton käänne saa sinut epävarmaksi. Tuleva näyttää olevan vaakalaudalla. Älä hermostu pienistä takaiskuista, sillä peli ei ole vielä pelattu.

 

SKORPIONI

Pidä tunteesi piilossa. Kuuntele ja ota opiksi kaikesta, mitä näet ympärilläsi. Paina tärkeiltä tuntuvat yksityiskohdat mieleen tulevaa varten.

 

JOUSIMIES

Luvassa on onnellisia käänteitä. Ota muutokset vastaan ja katso, mihin tie vie sinut. Ole ennen kaikkea rehellinen itsellesi.

 

KAURIS

Saatat joutua kiivaaseen väittelyyn tänään. Käyttäydy fiksusti ja peräänny, jos tilanne kuumenee turhan paljon. Älä hakeudu konflikteihin.