Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ehkäisevän päihdetyön erityissuunnittelijalla Antti Maunulla on tunnin runko jo mietittynä.

Äidinkieltä, uskontoa, matikkaa, historiaa, biletystä. Miltä tuo viimeinen näyttäisi kasiluokkalaisen lukujärjestyksessä?

Fiksulta, miettii Antti Maunu, jonka tuoreen sosiologian väitöskirjan otsikko on Yöllä yhdessä – Yökerhot, biletys ja suomalainen sosiaalisuus. Maunu on aihetta tutkiessaan tullut siihen tulokseen, että tarvittaisiin oppiaine nimeltä biletys.

– Biletys ei ole läheskään niin pinnallinen juttu kuin voisi luulla. Siinä ollaan sosiaalisten taitojen ytimessä. Juuri niitä tarvitaan nykymaailmassa, jossa ihminen ei kuulu automaattisesti mihinkään ryhmään.

Suomessa ajatellaan, että sosiaalinen vuorovaikutus pitää vain osata. Joka ei osaa, jää helposti ulkopuolelle.

– Ei kukaan oleta, että ihminen osaa lukea tai laskea ilman opetusta. Miksei sosiaalisia taitojakin voisi opettaa? Väitän, että jos opetettaisiin, lisättäisiin yhteiskunnallista hyvinvointia.

Biletystunnille

Millainen sitten olisi biletyksen oppitunti? Maunulla on ehdotus.

– Ensin etkot. Jokaiselle annetaan puheenvuoro ja tilaa kertoa, mitä omassa elämässä on meneillään. Muut ottavat vastaan ja ovat kiinnostuneita. Sitten vuoro vaihtuu.

Etkojen aikana on tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä, ulkoista suoritusarviointia ei ole.

– Sitten varsinainen aihe. Se voi olla mikä vain ryhmälle tärkeä yhteinen asia, mistä kaikki tykkäävät. Nuorille on helppoa keksiä sellaisia.

Varsinaisten bileiden aikana aikuisen rooli on huolehtia, että toiminta sujuu tasapuolisesti ja kaikki osallistuvat. Ideana on opetella yhdessäoloa.

– Lopuksi jatkot, koska hyvät bileet eivät lopu ykskaks. Viiden minuutin yhteenveto: oliko kivaa, miksi, ja milloin tavataan seuraavan kerran.

Yhdessäolo on se juttu

Maunu on töissä ehkäisevää päihdetyötä tekevän EHYT ry:n erityissuunnittelijana. Hänen mielestään suomalaiset ovat hyviä bilettäjiä. Seuraavaksi pitäisi opetella, miten onnistunutta vuorovaikutusta voisi harjoittaa myös päivisin ja selvänä.

– Kun Suomessa puhutaan alkoholista, puhutaan enimmäkseen verotuksesta, riippuvuudesta, päihdeäideistä... ei puhuta siitä, miksi 90 prosenttia aikuisista käyttää alkoholia. Siksi, että se on voiteluaine yhdessäoloon.

Biletys-oppiaineessa opetettaisiin siis samalla, mitä bilettämisellä tavoitellaan: yhdessäoloa, ei känniä. Päihdekasvatus ja vuorovaikutustaidot samassa paketissa! Jäämme odottelemaan seuraavaa opetussuunnitelman uudistusta.

Lue myös:

Yksin nurkassa? Selviytymisopas bileisiin, joista et tunne ketään

Elämän kevät

Erikoista alkoholivalistusta Japanissa – toimisiko sama Suomessa?