Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ehkäisevän päihdetyön erityissuunnittelijalla Antti Maunulla on tunnin runko jo mietittynä.

Äidinkieltä, uskontoa, matikkaa, historiaa, biletystä. Miltä tuo viimeinen näyttäisi kasiluokkalaisen lukujärjestyksessä?

Fiksulta, miettii Antti Maunu, jonka tuoreen sosiologian väitöskirjan otsikko on Yöllä yhdessä – Yökerhot, biletys ja suomalainen sosiaalisuus. Maunu on aihetta tutkiessaan tullut siihen tulokseen, että tarvittaisiin oppiaine nimeltä biletys.

– Biletys ei ole läheskään niin pinnallinen juttu kuin voisi luulla. Siinä ollaan sosiaalisten taitojen ytimessä. Juuri niitä tarvitaan nykymaailmassa, jossa ihminen ei kuulu automaattisesti mihinkään ryhmään.

Suomessa ajatellaan, että sosiaalinen vuorovaikutus pitää vain osata. Joka ei osaa, jää helposti ulkopuolelle.

– Ei kukaan oleta, että ihminen osaa lukea tai laskea ilman opetusta. Miksei sosiaalisia taitojakin voisi opettaa? Väitän, että jos opetettaisiin, lisättäisiin yhteiskunnallista hyvinvointia.

Biletystunnille

Millainen sitten olisi biletyksen oppitunti? Maunulla on ehdotus.

– Ensin etkot. Jokaiselle annetaan puheenvuoro ja tilaa kertoa, mitä omassa elämässä on meneillään. Muut ottavat vastaan ja ovat kiinnostuneita. Sitten vuoro vaihtuu.

Etkojen aikana on tärkeää, että jokainen saa olla oma itsensä, ulkoista suoritusarviointia ei ole.

– Sitten varsinainen aihe. Se voi olla mikä vain ryhmälle tärkeä yhteinen asia, mistä kaikki tykkäävät. Nuorille on helppoa keksiä sellaisia.

Varsinaisten bileiden aikana aikuisen rooli on huolehtia, että toiminta sujuu tasapuolisesti ja kaikki osallistuvat. Ideana on opetella yhdessäoloa.

– Lopuksi jatkot, koska hyvät bileet eivät lopu ykskaks. Viiden minuutin yhteenveto: oliko kivaa, miksi, ja milloin tavataan seuraavan kerran.

Yhdessäolo on se juttu

Maunu on töissä ehkäisevää päihdetyötä tekevän EHYT ry:n erityissuunnittelijana. Hänen mielestään suomalaiset ovat hyviä bilettäjiä. Seuraavaksi pitäisi opetella, miten onnistunutta vuorovaikutusta voisi harjoittaa myös päivisin ja selvänä.

– Kun Suomessa puhutaan alkoholista, puhutaan enimmäkseen verotuksesta, riippuvuudesta, päihdeäideistä... ei puhuta siitä, miksi 90 prosenttia aikuisista käyttää alkoholia. Siksi, että se on voiteluaine yhdessäoloon.

Biletys-oppiaineessa opetettaisiin siis samalla, mitä bilettämisellä tavoitellaan: yhdessäoloa, ei känniä. Päihdekasvatus ja vuorovaikutustaidot samassa paketissa! Jäämme odottelemaan seuraavaa opetussuunnitelman uudistusta.

Lue myös:

Yksin nurkassa? Selviytymisopas bileisiin, joista et tunne ketään

Elämän kevät

Erikoista alkoholivalistusta Japanissa – toimisiko sama Suomessa?

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä