Alkuperäinen kuva.
Alkuperäinen kuva.
Kuva muokattu Aviarylla.
Kuva muokattu Aviarylla.
Alkuperäinen kuva.
Alkuperäinen kuva.
Kuva muokattu Snapseedillä.
Kuva muokattu Snapseedillä.

Kaunistele totuutta: Uusilla suodattimilla tumpelokin kuvaaja saa elämästään hehkeää.

Katsaus kännykän sovelluskauppaan sen kertoo: kuvankäsittelysovelluksia piisaa joka lähtöön. ”Lisää lemmikille sammakkopäähine” -tyyppisten hassuttelujen lisäksi joukossa on myös järeämpiä apuvälineitä kännykkäkuvaajalle. Vaikka puhelimen kamera ei yltäisi huippu­suorituksiin, kuvan voi pelastaa muutamalla näpäytyksellä – ja ladata sitten suoraan someen.

Löydä suosikkisi

Haluatko hoitaa kaiken mahdollisen yhdellä sovelluksella?

Snapseed-kuvankäsittely­ohjelmasta löytyy monipuolinen valikoima ominaisuuksia perustyökaluista erikoisempiinkin filttereihin. Ylistystä laajasti kerännyt sovellus on ilmainen ja toimii iPhoneissa ja Androidissa.
Parhaan sovelluksen paikasta sen kanssa kilpailee ilmainen Aviary (mm. iOS ja Android), jonka valtti on monipuolisuuden lisäksi iso valikoima maksullisia lisäefektejä.

...pelastuksen huonoon naamapäivään?

Jestas, mikä finni! IPhonessa toimiva Facetune (0,89 €) tekee
hipiästäsi rypyttömän ja näpyttömän – voit itse säätää, kuinka hehkeäksi haluat pärstäsi muokata. VisageLab hoitaa kaiken yhdellä näpäytyksellä.
Sovellus toimii myös Androidissa.

...sumentaa kuvien taustat?

Kuvasta tulee lattea, jos kohde hukkuu taustahälyyn. IPhonessa toimiva ilmainen Tadaa-sovellus sopii henkilöiden ja esineiden ikuistajalle.

...oman elämäsi valokuvataiteilijaksi?

IPhonen Mextures-sovelluksen (1,79 €) suodattimia voi sekoitella keskenään loputtomiin. Kivoja suodattimia on myös ilmaisessa Pixlr-o-matic-sovelluksessa.

...pelkät perustoiminnot ilman kikkailua?

Käänny perinteisen Photoshop-kuvankäsittelyohjelman mobiilipikkusiskon puoleen. Adobe Photoshop Express on ilmainen ja toimii iPhonessa, Androidissa ja Windows-älypuhelimissa.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka ei enää entiseen malliin ehdikään liikkua.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***