Siis täh, olenko minä nyt julkkis? Kuva: Shutterstock
Siis täh, olenko minä nyt julkkis? Kuva: Shutterstock

Viatonkin valokuva saattaa muuttua kohteelleen painajaiseksi, jos se lähtee leviämään netissä.

Sukujuhlissa ja illanistujaisissa jollain on aina mukanaan kamera. Sillä taltioidut mummon kankeat tanssiliikkeet ja ystävän kännitoilailut ovat kuvamateriaalia, jolle läheiset naureskelevat silmät valuen. Jos kuvasaldo on tarpeeksi huvittavaa, seuraavana päivänä saattaa tuntua hersyvältä ajatukselta lähteä levittämään otoksiaan koko tuttavapiirille.

Kannattaa miettiä kuitenkin kaksi kertaa, ennen kuin postaa koomiset sisäpiirivitsit kaikkien nähtäväksi.

”Vain omalle väelle tarkoitetut hauskat tanssisoolot tai pelleilyhetket lähtevätkin elämään omaa elämäänsä netissä. Ei ole harvinaista, että juhlija näkee hassuttelunsa yllättäen julkisuudessa useiden itselleen tuntemattomien ihmisten tykkäämänä”, kirjoitti Yle Tampereen päällikkö Sinikka Tuomi keskiviikkona Ylen nettisivuilla.

Kuvia lisäillessä kannattaa muistaa, että nettiin laitettua tietoa ei saa sieltä ikinä pois. Yhtäkkiä kuva kiertää ympäri maailmaa, ja kuvattavasta on tahtomattaan tullut somejulkkis. Vieraiden ihmisten suhtautuminen hassutteluihin ei ole aina mukavaa, ja viha ja naljailu ovat netissä arkipäivää.

Ahdistusta ja imartelua

Miten tahaton some-julkisuus vaikuttaa ihmisen psyykeen, mediapsykologian asiantuntija Anu Mustonen?

– Vaikka ihmiset ovat nykyään melko rohkeita, oman kuvan näkeminen yllättävässä paikassa saattaa olla arka paikka. Jos kuva on jollain tavalla nolo tai naurettava, siinä on itsetunto koetuksella.

Pahimmillaan kielteinen nettijulkisuus saattaa ajaa jopa masennukseen.

– Eniten tällainen vaikuttaa herkkiin ja nuoriin ihmisiin. Jos itsetunto on alhaalla, tällaisen huomion kanssa ei välttämättä pärjää. Tiedän, että nuorilla on ollut niin nolostuttavia kokemuksia, ettei ole kehdannut lähteä niiden takia kouluun.

Netissä törmää myös yllättäen roimasti positiivista huomiota saaneisiin kuviin. Esimerkiksi herra nimeltä Zettie Little nousi vuonna 2012 nettikansan rakastamaksi ”naurettavan kuvaukselliseksi kundiksi”, kun Reddit-verkkosivusto alkoi pitää häntä järjettömän hyvännäköisenä. Miehellä on tällä hetkellä Facebookin fanisivullaan yli 80 000 tykkääjää. Hän on itse kertonut olevansa imarreltu saamastaan suosiosta.

– Jos netissä saatu palaute on positiivista, ovat sen vaikutuksetkin yleensä positiivisia. Ihminen peilaa itseään toisten reaktioiden kautta, Mustonen kommentoi asiaa.

Miten selviytyä negatiivisesta nettihuomiosta?

Jos huomaat ponnahtaneesi tahtomattasi nettihitiksi, kannattaa noudattaa Mustosen vinkkejä:

1. Jos kyseessä on erityisen kiusallinen ja inhottava kuva tai video, se täyttää todennäköisesti kunnianloukkauksen määritelmän. Silloin asiasta voi ilmoittaa viranomaisille.

2. Kuvan levittäjän kanssa kannattaa puhua. Jos hän on tuttavasi, todennäköisesti hän poistaa kuvan hetimiten.

3. Jaa avoimesti paha olosi muillekin, että he tietävät suhtautumisesi julkaisuun. Jos asiaa ei käsittele, se ei todennäköisesti etene mihinkään suuntaan. Joskus nettijulkisuuteen voi suhtautua pelkällä huumorilla.

Lue myös:

Nätisti netissä

Perinteet freesaantuvat ihanasti joka vuosi.

 1. Nyt kaikki ”alastomat neidot” niityllä, huomio, haiseeko näissä taikajutuissa teidänkin mielestä hiukan patriarkka.
 2. Tonni vetoa, että taioissa pitää olla alasti siksi, että joku vanha rasvainen kyylä on voinut juhannusyönä väijyä alastomia naisia.
 3. Ei se lähteellä pyllistelykään tästä näkökulmasta miltään muulta vaikuta.
 4. Sitä paitsi miksi kaikki taiat keskittyvät siihen, että ”neidot” haluavat nähdä tulevan ”sulhonsa”, ihan kuin joku kämäinen jätkä olisi ainoa asia, mikä meitä kiinnostaa.
 5. Ja se loputon kukkien kerääminen. Miehet, rehut ja lapselliset taiat, nehän meillä on aina mielessä.
 6. Tiedoksi myös, kaikki väinämöiset, jos näen sun lätyn unessa häiriköimässä, siitä ei hyvää seuraa.
 7. Vaatteet päälle ja asiahommiin. Ja tällä ei tarkoiteta tiskausta.

Viikonloppuna telkkarista ei ole pakko tuijottaa vain jalkapalloa.

 1. Friends with Benefits – Vain seksiä (2011) Kaverukset Mila Kunis ja Justin Timberlake pohdiskelevat, voiko kavereiden kesken ryhtyä petipuuhiin ilman rakkautta. Varsin samaistuttava tilanne, joten elokuva sopii tällaisen erityisen kaverin kanssa katseltavaksi. Ja onhan leffassa myös seksiä.
 2. Titanic (1992) Ikoninen romanttinen draama ei juuri saatesanoja kaipaa. Hyvä puoli leffassa on se, että useamman katselukerran jälkeen tarinan osaa jo ulkoa. Filmin pyöriessä voi siis keskittyä kaikkeen muuhun.
   
 3. Love and Other Drugs (2010) Samaa kategoriaa Kuniksen ja Timberlaken leffan kanssa, mutta Anne Hathaway ja Jake Gyllenhaal tarjoilevat sen syvällisemmällä tarinalla. 
 4. Pretty Woman (1990) Kaveriseksileffojen äiti. Julia Robertsin ja Richard Geren kemia luo kontaktitilanteita myös kotisohvalla. Lähellä tosin oli, että elokuvan loppu ei olisi ollutkaan niin onnellinen.
 5. Dirty Dancing (1987) Suomenkielinen nimi Kuuma tanssi kertoo kaiken. Saattaa aiheuttaa kuumaa tanssia myös televisiota katsovien välille – esimerkiksi vaakamambaa.
 6. P.S. Rakastan sinua (2007) Tarina saattaa aiheuttaa kyyneliä, mutta onneksi vieruskaverilta on tarjolla lohtua. Paras katsottavaksi jonkun kainalosta.
 7. The Notebook (2004) Tällä kertaa tarjolla ei ole surun kyyneliä. Elokuvan jälkeen pääosia näytelleet Rachel McAdams ja Ryan Gosling aloittivat oman rakkaustarinansa. Tähänkin voisi samaistua.