Siis täh, olenko minä nyt julkkis? Kuva: Shutterstock
Siis täh, olenko minä nyt julkkis? Kuva: Shutterstock

Viatonkin valokuva saattaa muuttua kohteelleen painajaiseksi, jos se lähtee leviämään netissä.

Sukujuhlissa ja illanistujaisissa jollain on aina mukanaan kamera. Sillä taltioidut mummon kankeat tanssiliikkeet ja ystävän kännitoilailut ovat kuvamateriaalia, jolle läheiset naureskelevat silmät valuen. Jos kuvasaldo on tarpeeksi huvittavaa, seuraavana päivänä saattaa tuntua hersyvältä ajatukselta lähteä levittämään otoksiaan koko tuttavapiirille.

Kannattaa miettiä kuitenkin kaksi kertaa, ennen kuin postaa koomiset sisäpiirivitsit kaikkien nähtäväksi.

”Vain omalle väelle tarkoitetut hauskat tanssisoolot tai pelleilyhetket lähtevätkin elämään omaa elämäänsä netissä. Ei ole harvinaista, että juhlija näkee hassuttelunsa yllättäen julkisuudessa useiden itselleen tuntemattomien ihmisten tykkäämänä”, kirjoitti Yle Tampereen päällikkö Sinikka Tuomi keskiviikkona Ylen nettisivuilla.

Kuvia lisäillessä kannattaa muistaa, että nettiin laitettua tietoa ei saa sieltä ikinä pois. Yhtäkkiä kuva kiertää ympäri maailmaa, ja kuvattavasta on tahtomattaan tullut somejulkkis. Vieraiden ihmisten suhtautuminen hassutteluihin ei ole aina mukavaa, ja viha ja naljailu ovat netissä arkipäivää.

Ahdistusta ja imartelua

Miten tahaton some-julkisuus vaikuttaa ihmisen psyykeen, mediapsykologian asiantuntija Anu Mustonen?

– Vaikka ihmiset ovat nykyään melko rohkeita, oman kuvan näkeminen yllättävässä paikassa saattaa olla arka paikka. Jos kuva on jollain tavalla nolo tai naurettava, siinä on itsetunto koetuksella.

Pahimmillaan kielteinen nettijulkisuus saattaa ajaa jopa masennukseen.

– Eniten tällainen vaikuttaa herkkiin ja nuoriin ihmisiin. Jos itsetunto on alhaalla, tällaisen huomion kanssa ei välttämättä pärjää. Tiedän, että nuorilla on ollut niin nolostuttavia kokemuksia, ettei ole kehdannut lähteä niiden takia kouluun.

Netissä törmää myös yllättäen roimasti positiivista huomiota saaneisiin kuviin. Esimerkiksi herra nimeltä Zettie Little nousi vuonna 2012 nettikansan rakastamaksi ”naurettavan kuvaukselliseksi kundiksi”, kun Reddit-verkkosivusto alkoi pitää häntä järjettömän hyvännäköisenä. Miehellä on tällä hetkellä Facebookin fanisivullaan yli 80 000 tykkääjää. Hän on itse kertonut olevansa imarreltu saamastaan suosiosta.

– Jos netissä saatu palaute on positiivista, ovat sen vaikutuksetkin yleensä positiivisia. Ihminen peilaa itseään toisten reaktioiden kautta, Mustonen kommentoi asiaa.

Miten selviytyä negatiivisesta nettihuomiosta?

Jos huomaat ponnahtaneesi tahtomattasi nettihitiksi, kannattaa noudattaa Mustosen vinkkejä:

1. Jos kyseessä on erityisen kiusallinen ja inhottava kuva tai video, se täyttää todennäköisesti kunnianloukkauksen määritelmän. Silloin asiasta voi ilmoittaa viranomaisille.

2. Kuvan levittäjän kanssa kannattaa puhua. Jos hän on tuttavasi, todennäköisesti hän poistaa kuvan hetimiten.

3. Jaa avoimesti paha olosi muillekin, että he tietävät suhtautumisesi julkaisuun. Jos asiaa ei käsittele, se ei todennäköisesti etene mihinkään suuntaan. Joskus nettijulkisuuteen voi suhtautua pelkällä huumorilla.

Lue myös:

Nätisti netissä