Krapulaa poistavaa pilleriä ei ole vielä markkinoilla, mutta helpotuskeinoja on keksitty useita.

1. Juo vettä

Alkoholi kuivattaa elimistöä, vesi kuljettaa ravintoaineita ja happea kudoksiin ja poistaa kuonaa elimistöstä.

2. Juo Spriteä

Kiinalaiset tiedemiehet testasivat 57 eri juoman krapulanpoisto-ominaisuuksia. Tehokkaimmaksi osoittautui Sprite! Sitruunan, limen ja hiilihapon yhdistelmä pystyy heidän mukaansa pilkkomaan alkoholin myrkkyjä paremmin kuin muut juomat. Uskokoon ken tahtoo, mutta eihän kokeilemisesta haittaakaan ole.

3. Juo päärynämehua

Mutta mikä tahansa päärynä ei käy, vaan omenapäärynä (lat. pyrus pyrufolia), joka tunnetaan myös nimillä japanin-, taiwanin-, korean- ja kiinanpäärynä. Tämä päärynälajike on kotoisin Aasiasta, mutta sitä myydään myös Suomessa. Australian liittovaltion tieteellisen tutkimusviraston CSIRO:n tutkimuksessa krapulan oireet vähenivät, kun koehenkilöt joivat kaksi desilitraa omenapäärynästä valmistettua mehua – ennen alkoholin juomista. Omenapäärynämehu myös laski koehenkilöiden veren alkoholipitoisuutta. Mikä tietysti saattaa osaltaan vähentää krapulaa. Pienempi känni, pienempi kankkunen.

4. Syö hiilihydraatteja

Hiilihydraatit auttavat nostamaan veren sokeritasapainoa takaisin normaaliksi.

5. Vältä parasetamolia

Krapulan aiheuttamaan päänsärkyyn ei kannata ottaa parasetamolia, sillä se ei sovi yhteen alkoholin kanssa. Jos jysäri vaatii lääkettä, suosi ibuprofeenia.

6. Keskity krapulan hyviin puoliin

Joidenkin mielestä krapulassa ihminen olisi jopa kaunis, Aasiassa krapulanaama on kuulemma muotia. No myönnetään, ei välttämättä lohduta eikä helpota oloa. Kokeile sen sijaan iloita siitä, että ilta oli hauska ja pyhitä päivä toipumiselle. Voit myös uskotella itsellesi, että tästä kerrasta kyllä opit ja juot seuraavan kerran eurooppalaisemmin.

7. Poppaskonstit tuskin toimivat

Ravintofilosofi ja superfoodin puolestapuhuja Erkki Palviainen väitti chlorella-levän lievittävän krapulaa. Testasimme levän tehon. Sitä ei ollut. Alkoholi ja humala rasittavat koko kehoa. Muista siis levätä riittävästi.

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Kun Antti Holma sairastui melanoomaan, Armi Toivaselta lähti heti viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

Näyttelijä Antti Holma kertoi viime keväänä Instagramissa sairastuneensa melanoomaan. Muiden suomalaisten tapaan Antin ystävä, näyttelijä Armi Toivanen, kuuli asiasta somen välityksellä. Antille lähti heti yksinkertainen mutta lämmin viesti, joka päättyi sanoihin: Jos haluat puhua, täällä olen.

– Armin viestistä välittynyt mutkaton asenne helpotti oloani syövän aiheuttaman myllerryksen keskellä, Antti muistaa.

Siihen, ettei hän kertonut diagnoosista yhdellekään ystävälleen henkilökohtaisesti, oli tietty syy.

– Ennen somepostausta diagnoosista tiesivät vain vanhempani ja neljä pikkusiskoani. He järkyttyivät niin, ettei minulla ollut enää voimia soittaa kavereille ja käydä taas läpi samoja tunnekuohuja, Antti selittää.

Vasta kesällä hän pääsi puhumaan sairaudesta kasvokkain Armin kanssa. Ystävän rauhallisesta, koruttomasta suhtautumisesta oli apua.

– Armille sanoin suoraan, ettei syöpä ahdistanut eikä pelottanut, vaan otti raskaasti päähän. Hänelle myönsin, etten ensimmäisenä miettinyt kuolemaa, vaan sitä, miten ihmeessä tungen syöpäleikkauksen täpötäyteen kalenteriini, Antti kertoo.

"Kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin."

– Armi ymmärsi hyvin myös sen, että vakavan sairauden edessä voi iskeä sellainenkin asia kuin turhamaisuus. Eniten harmitti se, etten leikkauksen jälkeen päässyt salille pariin viikkoon.

– Omat menetykseni ovat opettaneet, että kovassa paikassa tärkeintä on läsnäolo. Se, ettei jätä kolauksen kokenutta yksin, Armi sanoo.

– Kunnioitus toista kohtaan on sitä, ettei vaikeissakaan tilanteissa lässytetä eikä säälitellä.

Armi Toivanen ja Antti Holma kertovat, miten he tutustuivat, ystävystyivät ja mitä he tuumivat toistensa ihmissuhdekuvioista. Entä millaista on tehdä yhdessä töitä? Lue Me Naisten uudessa numerossa 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.