Kesällä hiki virtaa. Yksi keino estää vaatteiden tahraantumista on käyttää hieman löysempiä vaatteita. Kuva: Shutterstock
Kesällä hiki virtaa. Yksi keino estää vaatteiden tahraantumista on käyttää hieman löysempiä vaatteita. Kuva: Shutterstock

Hikitahrojen puhdistuksessa nopeus ja oksaalihappo ovat poikaa.

Valkoinen paita on kesällä monien ykkösvaate. Mutta hyi olkoon, kun paita alkaa vähitellen kellertää kainaloista.

Miten keltaisilta tahroilta voisi välttyä?

Hiki itsessään on väritöntä. Keltaiseksi se muuttuu vasta siinä vaiheessa, kun se reagoi esimerkiksi antiperspiranteissa käytettävän alumiinin kanssa, Bustle-sivustolla kerrotaan.

Kellertävät hikitahrat voi siis estää käyttämällä deodoranttia, joka ei sisällä alumiinia. Esimerkiksi luonnonkosmetiikasta löytyy useita vaihtoehtoja. Alumiiniton deodorantti ei välttämättä pidä hikoilua loitolla yhtä tehokkaasti kuin perinteinen, mutta sen avulla voi säästyä keltaisilta pinttymiltä.

Saako keltaisia läikkiä millään puhdistettua?

Siivous.info-sivustolla kerrotaan, että hikitahrat saa parhaiten häipymään käyttämällä laimennettua oksaalihappoa. Myös ruokasoodan hierominen hikitahroihin ennen konepesua voi auttaa. Mitä nopeammin peset vaatteen sen hikeennyttyä, sitä varmemmin saat tahran kaikkoamaan, Martat muistuttavat.

Oksaalihappopesu

  1. Tarkista vaatteen pesuohjeesta, millaista käsittelyä se sietää. Oksaalihappoa ei suositella herkille materiaaleille, koska se voi värjätä ja kuluttaa kangasta. Tavalliselle, valkoiselle puuvillalle se sopii.
  2. Tee apteekista saatavasta oksaalihaposta liuos. Lisää teelusikallinen oksaalihappoa ja desilitra haaleaa vettä.
  3. Kokeile liuosta kankaaseen ensin huomaamattomaan kohtaan. Näin vältät ikävät yllätykset.
  4. Jos kangas kestää, käsittele hikitahrat liuoksella.
  5. Pese paita käsittelyn jälkeen normaalisti koneessa.

Kesäinen vinkki! Eivätkö hikitahrat lähde t-paidan kainaloista millään? Leikkaa paidasta hihat pois. Vaate ei tietenkään ole enää entisensä, mutta parhaimmillaan saat kivan topin.

IhmiskaupanKasvot

Tuliko paidan kainaloihin keltaiset hikiläikät? Kaksi konstia auttaa pääsemään niistä eroon

Kuka älyllinen ihminen antaa itseensä imeytyä alumiinia? Ihmetellään miksi syövät yleistyvät, mutta päivittäinen kemikaalikuorma joka ihmisiin tulee, on vain liikaa. Tutkimuksissa puhutaan aina tuotekohtaisesti, mutta kun laskee yhteen kaikki kemikaalit, väriaineet jne. niin vaikutus on huolestuttava. Ja tämä pommitus tapahtuu niin monelta suunnalta, sisäisesti ruoan ja juomien kautta ja ulkoisesti saasteet ja käyttämämme "hygieniatarvikkeet" ym. PS. Kuka tästä hyötyy ja ketkä ovat sen takana?...
Lue kommentti

Teema-illan tähtenä nähdään persoonallinen taiteilija Mika Rättö.

IS TV-LEHTI: Persoonallinen porilainen, Mika Rättö, on tunnettu musiikillisista, kirjallisista ja elokuvallisista repäisyistään. Onko oltava kajahtanut, jos haluaa tehdä elokuvan viinasieposta samuraista Meri-Porissa?

Kun seuraa Rätön tekemisiä, kuuntelee rujon kuulasta Kuusumun Profeetta -yhtyettä tai kulttibändi Circleä, lukee kummista kuiskaajista Tihkuluodolla ja katselee Reposaarelaisen ilmeilyä valkokankaalla, vakuuttuu asiasta. Tässä on mies, joka ei pelkää itseään.

Rättö vahvistaa saman Teema-illan kokonaisuuden päättävässä dokumentissa. On luotettava luovuuden ryöpsähtämiseen ja seurattava sitä rohkeasti ja röyhkeästi. Vaikka idea olisi tuhoon tuomittu, voi siitä hioutua helmi. Lapsen usko vie aina eteenpäin.

Rättö, taiteilijaperheen kasvatti ja ”kirjailijaksi kasvanut” muusikko, kehottaa taistelemaan epävarmuutta vastaan. Hampaat irvessä sähköasentajaksi valmistunut Rättö löysi elämän suunnan iltataidekoulun käymisen jälkeen. Sittemmin hän on kulkenut täysin omia polkujaan.

Rättö on vaikuttanut sellaisissa yhtyeissä kuin Circle, Eleanoora Rosenholm, Kuusumun Profeetta, Ektroverde sekä Röyhkä, Rättö ja Lehtisalo. Ja pitihän elokuvaurakin käynnistää.

Rättöä ei ole juuri kiinnostanut elokuvan vastaanotto. Hän tekee asioita itselleen.

Samurai Rauni Reposaarelainen (2016) herätti häkeltynyttä huomiota. Kolmessa vuodessa ja 50 000 eurolla tehty ”surrealismivaikutteinen undergroundelokuva” oli unelman toteutuminen. Kun touhuun lähdettiin, lähdettiin koko sielulla. Meno oli tekijöiden mukaan pääosin puhdasta kaaosta.

Taiteilijaryhmä Moderni Kanuuna tuotti projektin huokaillen ja nauraen. Elokuvatuottajaksi ryhtynyt Harri Sippola kertoo katsoneensa ensi töikseen Wikipediasta, mitä elokuvatuottaja tekee. Ja sitten tehtiin.

Hupaisaksi meni ensi-iltakin. Leffa piti ensin esittää meriporilaisen saaren villeille lampaille. Mufloneita ei kuitenkaan kiinnostanut, vaan ne juoksivat karkuun. Seuraavaksi arvottiin yhdeksän ihmistä ja kuljetettiin saareen. Rauni-elämyksen lisäksi he saivat kalasoppaa ja luontoretken. Filmiryhmä saunoi onnekkaiden kanssa keskellä merta.

Rättöä ei ole juuri kiinnostanut elokuvan vastaanotto. Hän tekee asioita itselleen. Kaikesta työstä on voitava nauttia. Hän on silti kertonut, ettei pidä esiintymisestä. Se auttaa, kun uppoutuu juuri oikeaan maailmaan, inspiroituu. Silloin muutkin inspiroituvat.

Rättö on suominut elokuva-alaa liian turvallisuushakuiseksi. Siksi Raunin katsominen on kaikkea muuta kuin turvallista. Rättö välttelee kompromisseja. Ja kouluja – itse on paras olla oma seppänsä.

Tai samurainsa!

 Samurai Rauni Reposaarelainen, Teema & Fem la klo 21.01

 Näin syntyi Samurai Rauni Reposaarelainen, Teema & Fem la klo 22.26

 KC: Rättö - Porin samurai, Teema & Fem la klo 23.00

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 


JOUSIMIES
Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Menneisiin palaaminen on juuri sitä, mitä kaipaat. On aika palata käsittelemättömän asian pariin.

 

KAURIS
Harkitse tarkkaan, mihin käytät aikasi ja energiasi. Tarvitset haasteita elämääsi. Positiivinen asenne on paras aseesi tänään.

 

VESIMIES
Nyt ei ole aika tehdä radikaaleja muutoksia. Kokeile rauhallisempaa lähestymistapaa. Tylsistyminen ei ole hyvä syy hypätä tuntemattomaan.

 

KALAT
Stressi verottaa jaksamistasi. Muista pitää itsestäsi huolta myös kiireen keskellä. Kuuntele vaistoasi tärkeiden päätösten edessä.

 

OINAS
Muutokset alkavat itsestäsi. Anna tapahtumille kunnon potku eteenpäin. Hetki on otollinen reissuun lähtemiselle.

 

HÄRKÄ
Ota epätavalliset keinot käyttöön. Sinulla on edessäsi dilemma, jonka ratkaiseminen kysyy mielikuvitusta. Rehellisyys on tärkeää ihmissuhteissa.

 

KAKSONEN
Tutustu uusiin ihmisiin. Yllätyt iloisesti, jos unohdat ennakkoluulosi kotiin. Löydät itsesi inspiroivasta ja kiehtovasta seurasta.

 

RAPU
Lähde tapaamaan vanhaa ystävää. Saat häneltä arvokkaita neuvoja, jotka auttavat sinua polttavan dilemman ratkaisemisessa.

 

LEIJONA
Hoida tänään raha-asioita. Selvitä väärinkäsitykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Vältyt draamalta olemalla suorasanainen.

 

NEITSYT
Älä anna kenenkään sanella sinulle, miten sinun tulisi hoitaa asiasi. Pidä kiinni periaatteistasi. Käytännönläheisyys on tänään valttia.

 

VAAKA
Lähde lyhyelle matkalle. Maisemanvaihdos tekee hyvää ja antaa sinulle uutta ajateltavaa. Pysy kuitenkin budjettisi rajoissa.

 

SKORPIONI
Yritä auttaa läheistäsi kaikin mahdollisin keinoin. Ole hienotunteinen ja yritä kuulostella, onko hetki sopiva suoralle puheelle. Vietä aikaa myös omissa oloissasi.

 

Lue myös horoskooppisi tälle viikolle!