Niin monta erilaista hahmoa kuin on alkoholinkäyttäjääkin. Kuva: Shutterstock
Niin monta erilaista hahmoa kuin on alkoholinkäyttäjääkin. Kuva: Shutterstock

Sitä voi muuntautua ties minkälaiseksi muutaman viinilasillisen jälkeen.

Kaikki käyttäytyvät eri tavoilla alkoholin vaikutuksen alaisena. Jokaisella on niitä ystäviä, joista tulee lauantai-illan päätteeksi pysäyttämättömiä yllätyshulluja, ja niitä, jotka käpertyvät vessan nurkkaan nyyhkimään ilman varsinaista syytä. Sitten on koomaan vaipujia ja niitä, joille ei tunnu tapahtuvan oikein mitään.

The Telegraph kertoo, että erilaiset humaltumisen tyypit voidaan jakaa neljään osaan. Missouri-Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa 364 miestä ja naista tekivät kahdesti persoonallisuustestin, jossa pohdittiin omaa käyttäytymistä normaalisti ja alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä voidaan jaotella alkoholikäyttäytymisen perusteella neljäksi tutuksi elokuvien ja kirjojen hahmoiksi. Lisäsimme vielä yhden olennaisen hahmon listan jatkoksi.

Ketä seuraavista hahmoista muistutat eniten?

Hemingway

Kategoriaan lukeutuvat ne ihmiset, joiden käyttäytyminen ei juurikaan muutu, vaikka laseja olisi tyhjentynyt useampikin illan aikana. Hemingwayt pysyvät tunnollisina ja järjestelmällisinä sekä voivat juoda “millaisen määrän viskiä tahansa tulematta humalaan”, kuten kirjailija Ernest Hemingway on asian ilmaissut.

Mr. Hyde

Kuten Robert Louis Stevensonin romaanissa esiintyvä salaperäinen pahantekijä, Mr. Hyde -kategoriaan kuuluva on baari-illan aikana todennäköisesti riidanhaluinen ja vastuuton. Juodessaan Mr. Hydet ovat huomattavasti normaalia vihamielisempia. Mr. Hyden iltaan kuuluu todennäköisimmin muistikatkoksia - ja hän tulee varmimmin pidätetyiksi sen päätteeksi.

Maija Poppanen

Maija Poppaset ovat puolestaan aivan eri sarjaa. P. L. Traversin lastenkirjojen hahmon tapaan Poppaset ovat erinomaisia lastenvahteja, jotka hoitavat asiat kuntoon. He toimivat illan ajan myötätuntoisesti ja yhteistyökykyisesti muiden kanssa - vaikka joku sattuisikin oksentamaan kengille. Poppasilla on luonnollisesti hyvin vähän ongelmia alkoholin käytön kanssa, ja ilta kuluu todennäköisesti humalaisempien ystävien auttamisessa.

Pähkähullu professori

Kuten nimeään kantavassa elokuvassa, pähkähullut professorit käyvät läpi jonkinlaisen kemiallisen muodonmuutoksen. Illan aikana introverteista ja hiljaisista ihmisistä paljastuu meneviä ja sosiaalisia persoonia. Pähkähullut professorit ovat huomattavasti epätarkempia ja huolettomampia alkoholin vaikutuksen alaisena kuin selvinpäin.

+ Bridget Jones

Noin 30–40-vuotias nainen, sinkku tai muutaman lapsen äiti, joka juhlimaan lähtiessään tekee kaiken sen, mitä selvinpäin pelkää tekevänsä. Bridget Jonesit tekevät mitä todennäköisimmin jotain nöyryyttävää ja hauskaa, kuten kaatavat sokeriset juomat komean miehen kalliille puvulle, oksentavat ihan väärään paikkaan ja lirkuttelevat korkokengät väärissä jaloissa taksikuskille. Viihdyttävää ainakin sivusta katsottuna!

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.