Niin monta erilaista hahmoa kuin on alkoholinkäyttäjääkin. Kuva: Shutterstock
Niin monta erilaista hahmoa kuin on alkoholinkäyttäjääkin. Kuva: Shutterstock

Sitä voi muuntautua ties minkälaiseksi muutaman viinilasillisen jälkeen.

Kaikki käyttäytyvät eri tavoilla alkoholin vaikutuksen alaisena. Jokaisella on niitä ystäviä, joista tulee lauantai-illan päätteeksi pysäyttämättömiä yllätyshulluja, ja niitä, jotka käpertyvät vessan nurkkaan nyyhkimään ilman varsinaista syytä. Sitten on koomaan vaipujia ja niitä, joille ei tunnu tapahtuvan oikein mitään.

The Telegraph kertoo, että erilaiset humaltumisen tyypit voidaan jakaa neljään osaan. Missouri-Columbian yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa 364 miestä ja naista tekivät kahdesti persoonallisuustestin, jossa pohdittiin omaa käyttäytymistä normaalisti ja alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä voidaan jaotella alkoholikäyttäytymisen perusteella neljäksi tutuksi elokuvien ja kirjojen hahmoiksi. Lisäsimme vielä yhden olennaisen hahmon listan jatkoksi.

Ketä seuraavista hahmoista muistutat eniten?

Hemingway

Kategoriaan lukeutuvat ne ihmiset, joiden käyttäytyminen ei juurikaan muutu, vaikka laseja olisi tyhjentynyt useampikin illan aikana. Hemingwayt pysyvät tunnollisina ja järjestelmällisinä sekä voivat juoda “millaisen määrän viskiä tahansa tulematta humalaan”, kuten kirjailija Ernest Hemingway on asian ilmaissut.

Mr. Hyde

Kuten Robert Louis Stevensonin romaanissa esiintyvä salaperäinen pahantekijä, Mr. Hyde -kategoriaan kuuluva on baari-illan aikana todennäköisesti riidanhaluinen ja vastuuton. Juodessaan Mr. Hydet ovat huomattavasti normaalia vihamielisempia. Mr. Hyden iltaan kuuluu todennäköisimmin muistikatkoksia - ja hän tulee varmimmin pidätetyiksi sen päätteeksi.

Maija Poppanen

Maija Poppaset ovat puolestaan aivan eri sarjaa. P. L. Traversin lastenkirjojen hahmon tapaan Poppaset ovat erinomaisia lastenvahteja, jotka hoitavat asiat kuntoon. He toimivat illan ajan myötätuntoisesti ja yhteistyökykyisesti muiden kanssa - vaikka joku sattuisikin oksentamaan kengille. Poppasilla on luonnollisesti hyvin vähän ongelmia alkoholin käytön kanssa, ja ilta kuluu todennäköisesti humalaisempien ystävien auttamisessa.

Pähkähullu professori

Kuten nimeään kantavassa elokuvassa, pähkähullut professorit käyvät läpi jonkinlaisen kemiallisen muodonmuutoksen. Illan aikana introverteista ja hiljaisista ihmisistä paljastuu meneviä ja sosiaalisia persoonia. Pähkähullut professorit ovat huomattavasti epätarkempia ja huolettomampia alkoholin vaikutuksen alaisena kuin selvinpäin.

+ Bridget Jones

Noin 30–40-vuotias nainen, sinkku tai muutaman lapsen äiti, joka juhlimaan lähtiessään tekee kaiken sen, mitä selvinpäin pelkää tekevänsä. Bridget Jonesit tekevät mitä todennäköisimmin jotain nöyryyttävää ja hauskaa, kuten kaatavat sokeriset juomat komean miehen kalliille puvulle, oksentavat ihan väärään paikkaan ja lirkuttelevat korkokengät väärissä jaloissa taksikuskille. Viihdyttävää ainakin sivusta katsottuna!

 

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H, Jenni Kokander kirjoittaa. 

Neiti B:llä on kympin keskiarvo peruskoulun päättötodistuksessa. Hänellä on pettämätön tyylitaju, eettinen elämäntapa ja järkälemäinen yleissivistys. Neiti B on yksi tärkeimmistä opettajistani elämässä. Hänen kanssaan olen teinistä asti pystynyt peilaamaan arvojani ja kehittämään ajatteluani. Hän on haastanut minua ja minä häntä. On helpottavaa tietää, että toinen ei jätä, suutu tai kanna kaunaa, vaikka ollaan erilaisia ja eri mieltä.

Neiti S on yksi kauneimmista ihmisistä, joita tiedän. Hän kirjoitti viisitoistavuotiaana niin hienoja runoja, että järki puutui. Hän laulaa kuin enkeli, merenneito tai ehkä muinainen intiaaninainen. Hänen kanssaan olen aina luovimmillani: hänen herkkyytensä tarttuu ja tukee omaani. Helppo hän ei ole. Olemme loukanneet toisiamme ja törmäilleet, kun elämän isot vaiheet eivät ole osuneet yksiin. Olen pitänyt häntä itsestäänselvyytenä ja hän ehkä minua. Neiti S on kuitenkin ystävä, jollaista ei ole varaa menettää. Vaikka elämä on kovistellut meitä, olemme aina päätyneet sohvan nurkkaan tuijottamaan toisiamme ihastuneina.

Neiti P:n tapasin baaritiskillä. Hän hurmasi minut heti. Ei vain siksi, että hän tarjosi minulle gintonicin, vaan koska hänen onnellinen ja elämänviisas olemuksensa valaisi koko baarin. Neiti P ei aina ymmärrä, miten erityinen hän on ja antaa usein muiden kävellä ylitseen. Hän asettaa aina muut etusijalle, ja kuuntelijana hänen veroistaan ei helposti löydä. Ystävänä hän on vaativa ja armoton. Hänestä on turha odottaa seuraa paskanpuhumiseen. Jos soitan ja valitan parisuhteestani, hän ei koskaan lähde haukkumaan miestäni, vaan kysyy, mitä minä olen tehnyt ja voisinko minä korjata omaa käytöstäni. Hänen kanssaan me etsimme ratkaisuja emmekä lölli murheissa. Hänen viisautensa on kantanut minut monen ongelman yli. Tiedän myös varmuudella, että minä osaan vetää hänet suonsilmästä.

Kun Neiti H astuu huoneeseen, kaikki kerääntyvät kuuntelemaan. Hän on ilmiömäinen tarinankertoja, ja hänen seurassaan on helppo olla. Hänen härski, iloinen ja vapaa persoonansa on kuin kärpäspaperi. Hän tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat hänet. Olen itse tottunut olemaan keskipisteenä, mutta Neiti H vie helposti paikkani valossa. Olemme kilpailleet samoista rooleista ja saman miehen huomiosta, mutta koskaan en ole kokenut häntä kilpailijakseni. Hänen saavutuksensa ovat tuntuneet omilta voitoiltani. Tiedän, että hän arvostaa minua yhtä paljon, ja tasa-arvo välillämme on ollut aina rakkautemme maaperä.

Ystävyys on luottamuksen kehä, jossa me toimimme toistemme peileinä. Emme voi valikoida perhettämme, ja todellisen ystävän tunnistaa samasta asiasta. Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H.

Ystävä on ihminen, jota ei voi enää valita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.